Στήριξη Κύπρου στον μηχανισμό SAFE-«Αδιανόητο να επωφεληθούν χώρες που δεν σέβονται την ασφάλεια»
15:20 - 27 Μαΐου 2025

Tη στήριξη της Κύπρου αναφορικά με την αναμενόμενη έγκριση της απόφασης για δημιουργία του μηχανισμού SAFE για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία εξέφρασε η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαριλένα Ραουνά κατά την άφιξή της στη συνάντηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε ωστόσο πως «θα ήταν αδιανόητο να μπορούν να επωφεληθούν» στο πλαίσιο του μηχανισμού «χώρες οι οποίες δεν σέβονται την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Ένωσης και των Κρατών Μελών». Για αυτό και χαρακτήρισε σημαντική τη δέσμευση της Κομισιόν για περιορισμένη συμμετοχή οντοτήτων από τρίτες χώρες.
Εξάλλου, η κ. Ραουνά χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» για την ΕΕ και την Κύπρο τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων όλων, συμπεριλαμβανομένης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Όπως μάλιστα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Κύπρος έχει αποφασίσει να συνυπογράψει κοινή δήλωση κρατών μελών με την οποία η Ουγγαρία καλείται να ανακαλέσει την απαγόρευση του Pride στη χώρα.
Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου, η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, οι τροποποιήσεις στον κανονισμό για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα.
Κράτος δικαίου
Κατά τη συνάντηση έχει προγραμματιστεί η όγδοη ακρόαση της Ουγγαρίας στο πλαίσιο της διαδικασίας του Άρθρου 7 για το κράτος δικαίου μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2018.
Παράλληλα, η Ουγγαρία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις και για την απαγόρευση της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και διαδηλώσεων του Pride στη Βουδαπέστη, με αρκετές χώρες να υπογράφουν σχετική δήλωση στην οποία εκφράζεται καλούν τη χώρα να ανακαλέσει την απόφαση. Τη δήλωση συνυπογράφουν 20 συνολικά χώρες, μεταξύ τους και η Κύπρος, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Μιλώντας για την καθιερωμένη συζήτηση για το κράτος δικαίου, που συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί με τον διάλογο για την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Σλοβακία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η κ. Ραουνά ανέφερε πως «το κράτος δικαίου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως είπε, το κράτος δικαίου αποτελεί προτεραιότητα για το Τρίο Προεδριών στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος μαζί με την τρέχουσα Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την επόμενη Δανέζικη Προεδρία, και «θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας» το πρώτο μισό του 2026.
«Και με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω ότι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, και αυτό περιλαμβάνει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, την ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, είναι κομβικής σημασίας για την Ένωση και για την Κύπρο» πρόσθεσε.
Κανονισμός SAFE
Αναφερόμενη στην έγκριση του κανονισμού SAFE, η κ. Ραουνά υπογράμμισε πως αποτελεί «μέρος των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία» και «των προσπαθειών μας για στρατηγική αυτονομία», και πως σε αυτό το πλαίσιο «είναι η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία σε όλα τα κράτη μέλη που πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί».
Ως εκ τούτου, συνέχισε, «θα ήταν αδιανόητο να μπορούν να επωφεληθούν στο πλαίσιο αυτό, χώρες οι οποίες δεν σέβονται την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Ένωσης και των Κρατών Μελών».
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η οποία περιορισμένη συμμετοχή οντοτήτων σε κοινοπραξίες από τρίτες χώρες, θα γίνει εφόσον προηγηθούν διμερείς συμφωνίες στη βάση του άρθρου 212 των Συνθηκών, και βεβαίως, θα πρέπει να είναι ομονοούντες χώρες οι οποίες σέβονται πλήρως τα συμφέροντα, την κυριαρχία των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος έδωσε την έγκριση της στη δημιουργία του κανονισμού SAFE καταθέτοντας παράλληλα δήλωση στην οποία καταγράφεται ως προϋπόθεση πως η νομική βάση για το δικαίωμα συμμετοχής οντοτήτων από τρίτες χώρες θα είναι το άρθρο 212 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν δεσμεύτηκε σχετικά, με τη δέσμευση να καταγράφεται στα πρακτικά της συνάντησης των Μόνιμων Αντιπροσώπων κατά την οποία συμφωνήθηκε ο κανονισμός την περασμένη Τετάρτη.
Ουκρανία, Μέση Ανατολή, CBAM
Μιλώντας για την ατζέντα της συνάντησης, η κ. Ραουνά ανέφερε ακόμα πως σε σχέση με την Ουκρανία, «πρέπει να συνεχίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο να υποστηρίζουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία» της χώρας, «υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας κατάπαυσης του πυρός τριάντα ημερών ως ενός σημαντικού βήματος προς μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση».
Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, η κ. Ραουνά τόνισε ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και πρέπει να σταματήσει» και πως η Κύπρος στηρίζει «τις προσπάθειες για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Αναφορικά με τις αλλαγές στον κανονισμό CBAM που αναμένεται να εγκριθούν την Τρίτη, η κ. Ραουνά εξήγησε πως αποτελούν «μέρος της προσπάθειάς μας ως Ένωση για απλοποίηση, της προσπάθειάς μας να ενεργούμε πιο έξυπνα και πιο γρήγορα, ως μέρος της δέσμης μέτρων Omnibus».
Η απλοποίηση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών μέσω των πακέτων Omnibus «θα έχει εξέχουσα θέση και θα αποτελέσει προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία από την 1η Ιανουαρίου 2026, ως αναπόσπαστο μέρος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης» επεσήμανε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος για SAFE-«Ακούω πολλά, πριν γίνονται δηλώσεις είναι καλά κάποιοι να μελετούν»