Πάνω από 800 αιτήσεις για άδεια μητρότητας απορρίφθηκαν το 2024-Ψάχνουν λύσεις για τις πιστώσεις
15:00 - 27 Μαΐου 2025

Λύσεις για τις περιπτώσεις γονέων που χάνουν το επίδομα μητρότητας ή το επίδομα πατρότητας, λόγω έλλειψης πιστώσεων στις κοινωνικές ασφαλίσεις ψάχνει η Βουλή, η οποία άνοιξε τη συζήτηση για ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά το εργατικό σώμα. Από πλευράς του, το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε χρόνο για να μελετήσει την πρόταση νόμου, ωστόσο διευκρίνισε πως λόγω της φύσης της, προνοεί αύξηση στις δαπάνες του ταμείου Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και χρειάζεται αναλογιστική μελέτη.
Η Επιτροπή Εργασίας άνοιξε τη συζήτηση για την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΑΚΕΛ και η οποία προνοεί την τροποποίηση των κοινωνικών ασφαλίσεων νόμο, ώστε κατά την περίοδο που ο εργαζόμενος απουσιάζει από την εργασία με άδεια μητρότητας ή πατρότητας και δεν δικαιούται το επίδομα, να υπολογίζεται η περίοδος ότι ο εργαζόμενος έχει ασφαλιστέες αποδοχές, για σκοπούς μελλοντικής αίτησης. «Έρχεται να ευθυγραμμιστεί με ανάλογες ρυθμίσεις που έγιναν σε άλλες νομοθεσίες, όπως η γονική άδεια και η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε αυτό το νόμο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ίση μεταχείριση σε αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής και εκ των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικαιούχοι χάνουν επιδόματα λόγω έλλειψης πιστώσεων-Προωθούνται αλλαγές στη Βουλή
Η τοποθέτηση του Υπουργείου Εργασίας
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Φρόσω Μανωλούδη, ανέφερε πως είχαν λάβει σχετική ενημέρωση μόλις χθες και ζήτησαν περισσότερο χρόνο, για να την μελετήσουν. «Προκαταρτικά να αναφέρω πως μία τέτοια τροποποίηση, λόγω του ότι αυξάνει τις δαπάνες των ΥΚΑ, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κοστολόγηση μέσω αναλογιστικής μελέτης για να δούμε τις επιπτώσεις αι περαιτέρω μελέτη του θέματος. Ο νόμος προϋποθέτει την χορήγηση πιστώσεως σε γυναίκες που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας και δεν λαμβάνουν άδεια μητρότητας. Προνοεί τρία χρόνια πίστωσης μέχρι να γίνει το παιδί δώδεκα ετών, για σκοπούς σύνταξης, όχι για αίτηση επιδόματος».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπέδειξε πως η εν λόγω πρόταση κινήθηκε στη λογική των ενεργειών της Κυβέρνησης, η οποία είχε ρυθμίζει άλλες διαδικασίες.
Η θέση της ΠΕΟ και της ΟΕΒ
Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της ΠΕΟ, Ελένη Κούκου, υπέδειξε πως η οργάνωση είχε θέσει ενώπιον το θέμα, με επιστολή στον υπουργό Εργασίας, με επιστολή τον Μάιο του 2023, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο είχαν στείλει ξανά επιστολή στον υπουργό για υπενθύμιση. «Μας ανησυχεί το θέμα επειδή δεν είναι λίγες οι υποθέσεις. Το 2022 από τις 7,700 αιτήσεις, απορρίφθηκαν περίπου 900 αιτήσεις. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι απόρριψης. Το 2023 από τις 8,000 απορρίφθηκαν οι 1,000. Για το 2024 απορρίφθηκαν οι 805. Για την περίπτωση της πατρότητας απορρίφθηκαν επίσης 1,200 από τις 3,000. Το 2023 απορρίφθηκαν οι 1,360».
Η κα. Κούκου σημείωσε, παράλληλα, πως «με το να μην παίρνουν επίδομα, πολλές αναγκάζονται να επιστρέψουν όταν λήξει η υποχρεωτική άδεια. Με το να αυξάνουμε την άδεια μητρότητας, είναι δώρο άδωρο αν δεν λύσουμε το ζήτημα με τις πιστώσεις. Υπάρχει κι άλλο ζήτημα. Με το επίδομα ασθενείας. Όταν είναι για δύο μήνες το επίδομα, όταν η αίτηση είναι το Νοέμβριο και αλλάξει ο χρόνος γίνεται επανεξέταση. Για την άδεια μητρότητας δεν γίνεται επανεξέταση».
Στο μεταξύ, από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ, Γιώργος Χατζηκαλλής, υπέδειξε πως ως οργάνωση προσεγγίσουν θετικά τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μητρότητα και πατρότητα, καθώς είναι αρκετά σημαντικά, ωστόσο παρατηρούνται αποσπασματικές κινήσεις.
«Η προσέγγισή μας είναι με θετικό μάτι, απλά θεωρούμε ότι πρέπει να το δούμε ολοκληρωτικά το θέμα. Είτε αφορά στην άδεια μητρότητας, είτε διευκολύνσεις, είτε θέματα που αφορούν επιδόματα, πρέπει να τα δούμε όλα μαζί. Για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, πάγια θέση μας είναι να προηγείται μελέτη αναλογιστική για να δούμε το κόστος της πρότασης. Εμείς θα αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια».