Προσπαθεί να καταστήσει τη Γενεύη άνευ αντικειμένου ο Τατάρ-Προτάσσει τους σφετεριστές ως τείχος άρνησης

Ήταν αναμενόμενο ότι ο Ερσίν Τατάρ θα ανάλωνε την συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στη μουρμούρα για τις διώξεις σφετεριστών. Αυτό που ενδεχομένως να μην ήταν εξίσου αναμενόμενο ήταν ότι θα παρουσίαζε, περίπου, την άρση της νομιμότητας, ως προαπαιτούμενο για την έκβαση της επόμενης πολυμερής διάσκεψης στη Γενεύη.

Στις δηλώσεις που προέβη μετά την συνάντησή του με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, φάνηκε πόσο προετοιμασμένος είναι να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, αφενός ως ανταπόκριση στις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται στα κατεχόμενα και αφετέρου για να καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι την πραγματοποίηση των παράνομων «προεδρικών εκλογών» τον Οκτώβριο. Και επειδή η άρνησή του να συνηγορήσει στο σύνολο των ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν σε επίπεδο πρωτοβουλίας στη Γενεύη ενδεχομένως να θεωρούσε ότι δεν «κλείδωνε» την αποτυχία της νέας διευρυμένης τον Ιούλιο, επιχείρησε διασύνδεσή της με την παράλογη απαίτησή του να αποφασίσει αυτός για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασυνδέει την πολυμερή με τον σφετερισμό τώρα ο Τατάρ-Αρνείται συνάντηση με ΠτΔ, νέο «όχι» για οδοφράγματα

Αν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος ώστε να υπάρξει μια σοβαρή συνάντηση τον Ιούλιο στη Γενεύη, είπε ο Τατάρ, «πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες των Ε/κ». Υποστήριξε, μάλιστα, πως σίγουρα δεν εγκρίνει ο ΟΗΕ τις διώξεις των σφετεριστών, ενώ ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως ο ΟΗΕ δεν ανακατεύεται στις νομικές διαδικασίες κυρίαρχων κρατών μελών του, εφόσον είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να θίξει το ζήτημα των διώξεων των σφετεριστών και ουδέποτε έλαβε ως απάντηση οτιδήποτε που να τον ικανοποιεί.

Όπως είπε, το έθιξε τον Οκτώβριο στο άτυπο δείπνο και τον Μάρτιο στην πολυμερή και σήμερα «βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο, ενώ τα ΗΕ περιμένουν να υπάρξει καλύτερη ατμόσφαιρα». Με λίγα λόγια, υποστηρίζει πως η ατμόσφαιρα δεν επηρεάζεται από τις αρνήσεις και την αδιαλλαξία του έναντι της βελτίωσης του κλίματος μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και από την επιμονή του να θέτει ως προαπαιτούμενο διαπραγμάτευσης κάποιας μορφής αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά επειδή άτομα που έκαναν παρανομίες αντιμετωπίζουν δικαστικώς τις συνέπειες των πράξεων τους. Το χειρότερο σημείο, δε, στο οποίο αναφέρεται ο Τατάρ, είναι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στις δικαστικές διαδικασίες, καθώς οι δύο υπήκοοι Ουγγαρίας παραδέχθηκαν κατηγορίες εναντίον τους για σφετερισμό, ενώ προχωρούν και οι υπόλοιπες υποθέσεις και κυρίως αυτή του Αϊκούτ, που ήταν πολύ καιρό κολλημένη στις προδικαστικές ενστάσεις. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι στα σκαριά βρίσκεται νέα υπόθεση, η οποία αφορά σφετερισμό ε/κ περιουσιών στην περιοχή Λευκονοίκου.

«Τί θα συζητήσουμε εκεί;», διερωτήθηκε ο εγκάθετος της κατοχής αναφερόμενος στη νέα συνάντηση της Γενεύης. «Για να συμβούν όλα αυτά, και να μπορέσει να υπάρξει μια υγιής εξέλιξη πρέπει οπωσδήποτε αυτή η παρωχημένη αντίληψη στο περιουσιακό να αρθεί», υποστήριξε, θεωρώντας προφανώς παρωχημένη τη… νομιμότητα και «ξεχνώντας» βολικά ότι το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του Κυπριακού και ο ίδιος αρνείται πεισματικά να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Ζήτησε, μάλιστα, από την κ. Ολγκίν να μεταφέρει όλα αυτά που σημείωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ και ειδικά την λύπη του για την ανειλικρίνεια, κατά τον ίδιο, της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό, «στο οποίο δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή κι αν αυτό δεν διορθωθεί δεν θα είναι εφικτό να συζητηθούν άλλα θέματα με υγιή τρόπο».

Ουσιαστικά ο Τατάρ υπαινίσσεται ότι έπαψαν τα προηγούμενα περιουσιακά καθεστώτα να ισχύουν, επειδή «ιδρύθηκε» το ψευδοκράτος και διέγραψε τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. «Εάν κάποιος δει τις πραγματικότητες, στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές αρχές και αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια», υποστήριξε, προσπαθώντας να κερδίσει «πόντους» για το ψευδοκράτος μέσω της… παρανομίας του. Υποστήριξε ότι μετά το 1974 «έγιναν κάποιες διευθετήσεις» στα κατεχόμενα, διευθετήσεις στις οποίες βεβαίως δεν συμμετείχαν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αλλά επιβλήθηκαν με τη δύναμη των όπλων. «Οι Ε/κ προσπαθούν να υπονομεύσουν τους ‘νόμους’ και το ‘σύνταγμα’ του 1983 και τους επενδυτές, υπονομεύοντας κάθε ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί», πρόσθεσε ο Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κ. Ολγκίν «θα προβεί σε κάποιες ενέργειες» για το θέμα. Η «διοίκηση Χριστοδουλίδη», της είπε, προβαίνει σε επιθέσεις στον τουρισμό, την ανώτατη εκπαίδευση και τώρα στο περιουσιακό. «Και είπα στην κ. Ολγκίν ότι αν νομίζουν ότι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να μας αναγκάσουν να γονατίσουμε, λανθάνονται παντελώς».

Πέραν των νέων παράλογων απαιτήσεων, ο Ερσίν Τατάρ επανέφερε στην Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και τις παλιές, υπενθυμίζοντας της ότι θέτει ως προϋπόθεση τα «τρία άλφα». Ισχυρίστηκε ότι η ίδια ξέρει το θέμα καλά και κατάγραψε απουσία κοινού εδάφους, αλλά «δυστυχώς αφότου έφυγε αυτό το θέμα χάθηκε». Υπενθυμίζεται ότι αυτός που επιθυμούσε να φύγει η Κολομβιανή διπλωμάτης από τη μέση ήταν ο Τατάρ, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνέχισε να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί της ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης της αποστολής.

Κυρίως, όμως, χρησιμοποίησε ένα ακόμα επιχείρημα για να τεκμηριώσει την άρνησή του για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, στην οποία υποτίθεται ότι συμφώνησε στη Γενεύη, αυτό του οικονομικού τους κόστους. Επέμεινε στη θέση για διάνοιξη της Μιας Μηλιάς και της Λουρουτζίνας, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται σημεία διέλευσης πεζών, και θα αποσυμφορηθεί το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Όπως υποστήριξε ένα οδόφραγμα έχει κόστος ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε πλευρά. Κατηγόρησε, δε, τον Πρόεδρο ότι ενώ στη Γενεύη είπε πως θα ανοίξει δύο οδοφράγματα έναντι των προτάσεων του Τατάρ, «όταν επιστρέψαμε στην Κύπρο μας είπε και πάλι για διαδρόμους ή τράνζιτ διελεύσεις από τη νότια Κύπρο προς τη νότια Κύπρο. Αυτά δεν είναι οδοφράγματα, αλλά σημεία τράνζιτ».

Η κ. Ολγκίν είχε την ευκαιρία να ακούσει άλλο ένα «όχι» από τον Ερσίν Τατάρ, όταν του μετέφερε τη βούληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να συναντηθούν στην παρουσία της. Απάντησε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για νέα συνάντηση και είπε στην απεσταλμένη του ΓΓ για την τριμερή ότι «μια τέτοια συνάντηση δεν θα είναι προς όφελος κανενός». Προσπάθησε να το τεκμηριώσει χρησιμοποιώντας και πάλι το επιχείρημα των σφετεριστών, καθώς είπε ότι «υπάρχει μεγάλη δυσφορία εδώ λόγω του περιουσιακού ζητήματος». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι χωρίς την επίλυση αυτών των ζητημάτων, «δεν θα ωφελήσει κανέναν η δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος». Δηλαδή περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών, στις οποίες θα συζητηθεί πραγματικά το περιουσιακό.

Οι εκτάσεις στα κατεχόμενα, υποστήριξε, έχουν αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική οικονομική αξία. Οι Ε/κ, ανέφερε, τα μηδενίζουν όλα αυτά και βγάζουν εντάλματα σύλληψης μέσω Ιντερπολ για άτομα που έχουν επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Είπα ότι αυτό δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό είναι τρόμος, αυτό είναι τρομοκρατία και επίθεση. Είναι αδύνατο να φτάσουμε κάπου μακροπρόθεσμα με μια τέτοια νοοτροπία. Επομένως, είναι δική σας ευθύνη. Ο ΟΗΕ έχει, φυσικά, αναλάβει πολύ σημαντικές ευθύνες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε τέτοια θέματα, στο πλαίσιο της αμερόληπτης, αντικειμενικής και καλής θέλησης αποστολής του», ανέφερε.

Είναι γνωστό (και από το περιβόητο «γιαβάς γιαβάς» του Προέδρου) ότι ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τη νέα συνάντηση του Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο πλέον προσπαθεί να την καταστήσει εντελώς άνευ αντικειμένου, αφού δεν εμφανίζεται πρόθυμος ούτε καν τα ΜΟΕ να συζητήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προτάσσοντας το ζήτημα του σφετερισμού, που η ίδια η «νέα τουρκική πολιτική» έφερε στην επιφάνεια, καθώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις –ορθά ή λανθασμένα- δεν κινούσαν τέτοιου είδους νομικές διαδικασίες ενώ βρίσκονταν συνομιλίες σε εξέλιξη. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται πεισματικά να καθίσει στο τραπέζι και ακόμα και όταν μιλά για διαπραγματεύσεις, εννοεί για «συνεργασία δύο κρατών» και όχι για λύση του Κυπριακού και συνεπώς των σοβαρότατων ζητημάτων που προκύπτουν στο περιουσιακό.

Αποτελεί ερώτημα αν τελικά θα προτιμούσε να μην πραγματοποιηθεί καν αυτή η συνάντηση στη Γενεύη. Έτσι κι αλλιώς δεν ήθελε να γίνει ούτε η άτυπη τριμερής, ούτε και η προηγούμενη πολυμερής και συμμετείχε επειδή είχε σχετικές οδηγίες από την Άγκυρα να το πράξει. Για αυτό και ενδεχομένως η πιο σημαντική επαφή που θα κάνει η κ. Ολγκίν σε αυτό τον νέο κύκλο συζητήσεων, θα είναι αυτή με τον Χακάν Φιντάν, κατά την οποία θα διαφανεί κατά πόσον η Τουρκία σκοπεύει να εξαναγκάσει και πάλι τον Τατάρ να συμμετάσχει, ώστε να μπορεί η ίδια να προωθεί τη δική της ατζέντα, ή αν θα του επιτρέψει να επιχειρήσει να την τινάξει στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 2,8 εκατομμύρια ευρώ
Φρικτό θέαμα στο Μεξικό-Δεκαεπτά πτώματα βρέθηκαν μέσα σε σπίτι στη βιαιότερη πολιτεία της χώρας
Το παιχνίδι της επτάχρονης εξελίχθηκε σε τραγωδία στην Ελλάδα-Τραγική ειρωνεία πως πλησίαζαν τα γενέθλιά της
Δικαιώθηκε ο Δήμος Πάφου σε δικαστική μάχη για ανέγερση του νέου Δημοτικού Μεγάρου
Στην Κύπρο η FEMM για τους βιασμούς της εισβολής-Συναντήθηκα με την Πρόεδρο της Βουλής
Οργή Τραμπ για την τρανς αθλήτρια στην Καλιφόρνια-Απειλεί την Πολιτεία με διακοπή χρηματοδότησης
Έδωσε συγκατάθεση για το SAFE αλλά υπό προϋποθέσεις η Λευκωσία-Παρουσιάζεται συγκρατημένη η Άγκυρα
Βλέπει στα κατεχόμενα ένα εκκολαπτόμενο κέντρο για υπηρεσίες υγείας ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ
Ζητά ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό η Αννίτα-Απαντά στις θέσεις για επιδόματα και άνοιγμα συνόρων
Υπό την επήρεια ναρκωτικών ο δράστης του Λίβερπουλ-Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 53χρονο