Σπάει τη σιωπή του με επίθεση κατά Αρχιεπισκόπου ο ιερέας που χειροτόνησε ο Τυχικός-«Ψευδεπίσκοπος και ψευδοποιμένας»

Με δριμύ κατηγορώ κατά του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, έσπασε τη σιωπή του ο πάτερ Δήμος Σερκελίδης, που είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρόσωπο που καταγράφεται στο κατηγορητήριο κατά του Τυχικού, ότι χειροτόνησε ο τελευταίος και συμμετέχει στους αποτειχισμένους της Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο ο ίδιος αρνείται και παραθέτει τη δική του θέση.

Σε βίντεο διάρκειας μίας ώρας που ανήρτησε, χαρακτήρισε την Ιερά Σύνοδο ως «Πόντιο Πιλάτο», υποστηρίζοντας πως η απόφαση που λήφθηκε για έκπτωση του Τυχικού είναι άκυρη, ενώ χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο ως «ψευδεπίσκοπο και ψευδοποιμένα».

Από τα πυρά του δεν γλύτωσαν ούτε τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της Συνόδου που συμφώνησαν για έκπτωση του Τυχικού.

Στην αρχική του αναφορά, είπε πως «το δήθεν έγκλημα του δεσπότη μας, όσον αφορά εμένα, ήταν ότι με χειροτόνησε, ενώ ήμουν αποτειχισμένος, με έστειλε στη Θεσσαλονίκη, γνώριζε ότι λειτουργούσα με αποτειχισμένους και τέλος με συγκάλυπτε με δόλο. Προσθέστε σε όσα απίθανα λένε για μένα ότι είμαι γυρολόγος, ότι πρώτα πήγα στον Μόρφου, ότι είμαι καθαιρεμένος και επαναχειροτονημένος. Είμαι αναγκασμένος να προστατεύσω την τιμή του εαυτού μου και της οικογένειάς μου».

Η δική μου περίπτωση, είπε «είναι μόνο η αφορμή. Η αιτία είναι τα φρονήματα του, ο αντιαιρετικός και ο αγιοπατερικός του λόγος που ενόχλησε το οικουμενιστικό και φιλοπαπικό καθεστώς που κυβερνά την Εκκλησία μας. Αν δεν ήταν η δική μου περίπτωση, θα ήταν κάτι άλλο. Είτε θα ήταν οι άλλες δύο κατηγορίες, είτε οι δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου, είτε τα σάντουιτς και οι κόκα κόλες. Έλεος. Είναι τόσο καθαρός ο Μητροπολίτης που βρήκαν τις κόκα κόλες».

Επίσης, εξαπέλυσε πυρά κατά των δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «πληρωμένες πένες, οι οποίες ανέλαβαν να σκοτώσουν τον Τυχικό». Επίσης, σε ότι αφορά στη δίκη, είπε πως «πρόκειται για άνευ προηγούμενο ανοσιούργημα, ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα που καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαίου και καταστρατηγήθηκε όλος ο καταστατικός χάρτης της Κύπρου». Χαρακτήρισε εξάλλου την απόφαση ως «σκάνδαλο».

Απαντώντας στα περί αποτειχισμένων, ο πάτερ Δήμος Σερκελίδης, είπε πως πολλά ειπώθηκαν από τους Θεολόγους, αναφέροντας πως όσοι τοποθετούνται στα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζουν από Θεολογία όσα γνωρίζει ο ίδιος για κβαντική μηχανική.

«Το 2022 υπέβαλα παραίτηση από την Πολεμική Αεροπορία και λίγο αργότερα ήρθαμε στην Κύπρο οικογενειακώς και κανονίσαμε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Τυχικό στις 17 Ιουλίου. «Εμείς περιμέναμε να δούμε άνθρωπο και είδαμε ένα άγγελο, μια πνευματική αρχοντιά και μια λεβεντιά, ένα άρωμα ορθοδοξίας», είπε ο πάτερ Δήμος Σερκελίδης.

Δέχτηκε να τον χειροτονήσει, όπως είπε, αλλά η απόλυσή του από την Πολεμική Αεροπορία καθυστερούσε. Αποφάσισαν όπως είπε να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη και μόλις λάμβανε χαρτί απόλυσης, θα επέστρεφε, πράγμα που έπραξε τον Οκτώβριο. Χειροτονήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς και μετά από ένα μήνα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στο ναό Αγίας Παρασκευής στην Γεροσκήπου.

«Διακόνησα όπου με έστειλε. Δεν θυμάμαι σε πόσα χωριά λειτούργησα. Σύντομα μου έδωσε άδεια να κυρήττω και με έκανε πνευματικό. Μου είπε αν μάθω ότι λειτούργησες κάπου χωρίς να κηρύττεις, θα σε τιμωρήσω. Όπου πήγαινα κήρυττα», είπε σε άλλο σημείο.

Στη συνέχεια είπε πως άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός της οικογένειας του και κάποια από τα παιδιά του θα έπρεπε να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει τέσσερα σπίτια. Έτσι, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και ο Μητροπολίτης έψαχνε να βρει λύσεις για να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο. «Γιατί ειπώθηκε και γράφτηκε ότι ήρθα να πάρω την ιεροσύνη και να φύγω; Στον τόπο μου ήρθα, στην Κύπρο. Στο κατηγορητήριο γράφει ότι με χειροτόνησε και με έστειλε. Το τονίζω. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Έκανε μεγάλη συγκατάβαση και πολύ έδειξε πολύ επιείκεια για να μη διαλύσω την οικογένειά μου».

Διερωτάται γιατί δεν έγινε ανάκριση και δεν κλήθηκε να τοποθετηθεί. «Δεν μίλησα για αποτείχιση, ούτε είχα κανένα λόγο να μιλήσω, από τη στιγμή που ο Μητροπολίτης μου ήταν κατά πάντα Ορθόδοξος. Πώς να αποτειχιστώ από ένα παλληκάρι που δεν έμεινε μόνο στα λόγια, όπως μείνανε πολλοί, αλλά προχώρησε και σε πράξεις. Η κορυφαία από όλες τις πράξεις του ήταν η άρνησή του να δεχθεί την κάρα του Αποστόλου Παύλου από το Βατικανό, που ήταν η αιτία της έκπτωσής του από το Θρόνο και της απειλής για καθαίρεση που ακόμα ισχύει».

Περί αποτείχισης ο λόγος...

Ο όρος είπε, είναι η αποτείχιση και όχι αποτειχισμός, υποστηρίζοντας ότι άλλαξαν τη λέξη για να παραπέμπει σε αίρεση. «Η αποτείχιση είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος διαμαρτυρίας που έχουν οι κληρικοί για να εγκαλέσουν τους ανωτέρους τους, όταν διδάσκουν αιρετικές διδασκαλίες».

Εξήγησε πως στην κανονικότητα της Εκκλησίας όταν δεν υπάρχουν αιρέσεις, το να διακόπτεις την πνευματική κοινωνία με τον ανώτερό σου, είναι εκκλησιαστικό αδίκημα. Σε καιρό αιρέσεων όμως, πολύ μεγάλες περίοδοι αιρέσεις λυμαίνονταν το σώμα της Εκκλησίας και η αποτείχιση είναι μια κανονικότητα. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας των Ορθοδόξων».

Στο προσεχές μέλλον, είπε, αναμένεται να αποδώσουν και στον ίδιο κατηγορίες, τονίζοντας ότι είναι θέμα ημερών. «Ας πούμε για οικονομία της συζήτησης ότι είναι κακό να είμαι αποτειχισμένος, που δεν είμαι. Εγώ δεν έκανα κάτι κρυφά. Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Βαρνάβας έλαβε επιστολή μου. Αφού είδε ότι ένα παιδί της Μητρόπολής του εξετράπη της πορείας του γιατί δεν με κάλεσε για να με συνετίσει ή να με τιμωρήσει; Γιατί; Αυτή είναι οι τακτική των Οικουμενιστων. Μισούν τον διάλογο. Μπορούν να μιλήσουν με όλους. Με άθεους, με τους αλλόθρησκους, με τους αλλόδοξους, με τους βραχμάνους, με τους ινδουιστές, με τους κομφουκιστές, με τους μασόνους. Με τους μόνους που δεν μπορούν να μιλήσουν είναι με αυτούς που έχουν ορθόδοξο φρόνημα. Συμπερασματικά, όταν με χειροτόνησε ο Μητροπολίτης Τυχικός δεν ήμουν ενεργό μέλος των αποτειχισμένων και η τυχόν αποτείχισή μου από άλλο ιεράρχη δεν αποτελεί κώλυμα ιεροσύνης, πολύ περισσότερο που εκείνος ο ιεράρχης δεν με έλεγξε ποτέ».

Επέμεινε ότι δεν τον έστειλε ο Τυχικός στη Θεσσαλονίκη, αλλά αντίθετα ζητούσε να επιστρέψει γιατί χρειαζόταν κόσμο και πως θα του έδινε την καλύτερη εκκλησία. «Από τη στιγμή που δεν με έστειλε, δεν με συγκάλυπτε με δόλο».

Εξαπέλυσε παράλληλα τα πυρά του προς την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, που έθεσε σε αργία τον πνευματικό του πατέρα, αλλά και άλλο ένα ιερέα που ήταν καθηγητής πατρολογίας στη Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Πυρά προς την Ιερά Σύνοδο

Καταγγέλλει ότι η έκπτωση του Μητροπολίτη συνιστά εκκλησιαστικό πραξικόπημα, υποστηρίζοντας πως η απόφαση καθιστά την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησία της Κύπρου ανυπόληπτη στη συνείδηση του πιστού λαού.

Όπως είπε, «ο Αρχιεπίσκοπος δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης του και είναι ακατάλληλος να ηγείται μιας πανάρχαιας αποστολικής εκκλησίας. Η απόφαση για τον Μητροπολίτη Τυχικό είναι άκυρη για τουλάχιστον δύο λόγους. Λόγω της αναρμοδιότητας του οργάνου που τον δίκασε και λόγω της καταστρατήγησης όλων των διατάξεων της εκκλησιαστικής δικονομίας».

Όπως είπε, δικάστηκε από ανύπαρκτο Δικαστήριο και καταδικάστηκε χωρίς να διενεργηθεί ανάκριση, χωρίς να συσταθεί ανακριτική επιτροπή και χωρίς να κλητευθούν μάρτυρες. «Τον κάλεσαν σε Σύνοδο και όχι σε Δικαστήριο. Στέρησαν από τον Πανιερώτατο κάθε δικαίωμα».

Σε άλλο σημείο των αναφορών του, ο πάτερ Δήμος Σερκελίδης υπέδειξε πως «για να θεραπεύσετε όλες τις ακυρότατες της διαδικασίας που τις γνωρίζετε, επικαλείστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως. Αμφιβάλλω αν ισχύουν οι αφόρητες πιέσεις, αλλά επαναλάβατε το έγκλημα του Πόντιου Πιλάτου. Καταδικάσατε ένα αθώο για να εξυπηρετήσετε άλλους. Είσαστε Άννες και Καϊάφες και εν τω μέσω του νυκτός με ψευδορκίες».

Έκανε επίσης λόγω για ατιμασία και πλεκτάνη, αναφωνώντας «ντροπή σας», καλώντας τους παράλληλα να ακυρώσουν την απόφαση και να αρχίσει από την αρχή η διαδικασία.

«Αιτία η κάρα του Αποστόλου Παύλου»

Υποστήριξε ότι οι λόγοι έκπτωσης αφορούν την άρνησή του να δεχθεί στην Πάφο την κάρα του Αποστόλου Παύλου από το Βατικανό, αφού εξέφρασε την πάγια θέση της Εκκλησίας ότι οι παπικοί είναι αιρετικοί.

«Ο Μακαριώτατος, δεν θεωρεί τους παπικούς αιρετικούς. Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι να βγει και να δηλώσει εάν οι παπικοί είναι αιρετικοί», σημείωσε.

Σε σχέση με το λίβελο πίστεως κατά του αποτειχισμού που πρέπει να καταθέσει ο Μητροπολίτης Τυχικός για να παραμείνει Επίσκοπος, είπε πως «λίβελο καταθέτουμε όταν επιστρέφουμε από αίρεση ή για να αποσείσουμε από πάνω μας την κατηγορία της αίρεσης. Προσωπικά ελπίζω να μην υπογράψει, αλλά ας κάνει ότι του λέει η αρχιερατική του συνείδηση».

Έθεσε παράλληλα το ερώτημα προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, εάν μπορεί να υπογράψει λίβελο ότι παπισμός είναι αίρεση και οικουμενισμός παναίρεση;».

Καταληκτικά, κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να αποχωρήσει από τη θέση που κατέχει, σημειώνοντας ότι «εγώ δηλώνω απεριφράστως, να παύσω το μνημόσυνο του ονόματός σας, ως Τοποτηρητής στη Μητρόπολη Πάφου και να σας καταγγείλω ως ψευδεπίσκοπο και ως ψευδοποιμένα».

Επίσης το ίδιο θα πράξει και με τον διάδοχο του Τυχικού, αλλά και για όλα τα μέλη της Συνόδου που συμφώνησαν για έκπτωση του Μητροπολίτη Πάφου.

Δειτε Επισης

Λύσεις για τις φυτείες τους ζήτησαν οι μπανανοπαραγωγοί Πέγειας-Κισσόνεργας σε σύσκεψη με φορείς
Μείωση ποσοστού παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας στην Κύπρο
Συμφωνία συνεργασίας Υπ. Μεταφορών-Υπερταμείου Ελλάδας, αναλαμβάνει μελέτη για λιμάνι Λάρνακας
Τέρμα στην ανεξέλεγκτη πώληση πυροτεχνημάτων επιδιώκει να βάλει η Κυβέρνηση-Στο Υπουργικό νομοσχέδιο
Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ημέρα μνήμης γενοκτονίας Ποντίων
Αίτημα Βουλευτών για επαναφορά Αγωγής Πολίτη στην εκπαίδευση
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έκπτωση του Τυχικού
Άρχισε τις συναντήσεις με κόμματα για το σχέδιο αξιολόγησης η ΠΟΕΔ-Ζητά συνέχιση του διαλόγου
Κλειστό για εργασίες τη Δευτέρα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Α1 με κατεύθυνση τη Λεμεσό
Τα ψώνια των Ελληνοκυπρίων γλίτωσαν τα κατεχόμενα από την οικονομική κρίση