Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί την Επ. Παιδείας να επιστρέψει το νομοσχέδιο για αξιολόγηση εκπαιδευτικών
08:12 - 26 Μαΐου 2025

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να επιστρέψει το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, λέγοντας ότι δεν είναι «αποτέλεσμα πραγματικού και θεσμικού διαλόγου με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις» ενώ κάνει λόγο για «ελλειμματική και αόριστη πρόταση».
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ μιλά επίσης για «αδυναμία» της Υπουργού Παιδείας να πείσει τον εκπαιδευτικό κόσμο. Σε σχέση με την πραγματοποίηση τριών επαρχιακών συγκεντρώσεων για παρουσίαση της πρότασης, αρχίζοντας από σήμερα, Δευτέρα, στη Λευκωσία, λέει ότι «για πρώτη φορά μια Υπουργός θα περιέρχεται την Κύπρο για να παρουσιάζει ένα υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενώ την ίδια ώρα παρακάμπτει τον ουσιαστικό και θεσμικό διάλογο με τους άμεσα επηρεαζόμενους, που είναι οι εκπαιδευτικοί και οι Οργανώσεις που τους εκπροσωπούν».
«Ομόφωνη θέση του Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ, όπως αποτυπώθηκε στις 8.5.2025, είναι η απόρριψη της πρότασης του Υ.Π.Α.Ν. για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου» συμπληρώνεται και καλείται ο καθηγητικός κόσμος να συμμετάσχει στο Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου 2025 και να εκφράσει «με τον πιο κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο την διαφωνία του με την πρόταση».
«Η πρόταση αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα ενός πραγματικού, ουσιαστικού και, πολύ περισσότερο, θεσμικού διαλόγου» αναφέρεται με την ΟΕΛΜΕΚ να συμπληρώνει πως η προώθησή της από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι «μονομερής και ετσιθελική».
«Είναι σαφές ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πλήρως ενημερωμένος για την ποιότητα και την ουσία του ‘διαλόγου’ που έκανε η Υπουργός του με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις» προστίθεται.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ο διάλογος του Υπουργείου με την ΟΕΛΜΕΚ «έφθανε τα όρια του εμπαιγμού».
Ως προς την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της με την πρόταση, η οργάνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων λόγων, ότι με αυτή αυξάνεται ο επιθεωρητισμός, δεν γίνεται αποδεκτή η δημιουργία ενός πραγματικά Ανεξάρτητου και Αντικειμενικού Δευτεροβάθμιου Οργάνου για την Εξέταση των Ενστάσεων των Εκπαιδευτικών, ενώ προστίθεται αχρείαστη πίεση σε όλους τους εκπαιδευτικούς, με συνεχή προγράμματα υποχρεωτικής επαγγελματικής μάθησης.
Επίσης, λέει ότι υιοθετεί ασαφή και μη αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, περιλαμβάνει διαδικασίες στο πλαίσιο του λεγόμενου «Προγράμματος Στήριξης», που συνιστούν έμμεση άρση τους μονιμότητας ενώ «ουσιαστικά δεν εκσυγχρονίζει, δεν κάνει πιο αξιοκρατικό και πιο δίκαιο το Σύστημα Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών» αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο «γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό».
Ακολούθως, αναφέρει πως το Υπουργείο «στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την πραγματικότητα» ανέφερε ότι αποδέχθηκε το 80% των προτάσεων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, ωστόσο σε σχέση με τις εισηγήσεις που κατέθεσε η ΟΕΛΜΕΚ «ουσιαστικά μόνο μια εισήγησή της αποδέχθηκε» για την επιμόρφωση των διοικητικών στελεχών.
Ακόμη λέει ότι στην «απέλπιδα προσπάθειά της να επηρεάσει την κοινή γνώμη, προβαίνει εσχάτως και σε αστήρικτες και προσβλητικές δηλώσεις για τους εκπαιδευτικούς και το Δημόσιο σχολείο, την ώρα που η ίδια ως πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικό και αποτελεσματικό έργο για την αναβάθμισή του, εκτός από την εφαρμογή ‘πιλοτικών’ και αποσπασματικών μέτρων».
«Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να επιστρέψει το κατατεθέν Νομοσχέδιο, γιατί δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικού και θεσμικού διαλόγου με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και γιατί έχει ακόμα πάρα πολλά κενά και αρκετές πτυχές που παραμένουν σκόπιμα γκρίζες. Ίσως είναι η πιο ελλειμματική και αόριστη πρόταση που κατατέθηκε ποτέ για την Αξιολόγηση» καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ