Ατελείωτο ανθρωπιστικό δράμα στη Γάζα–29 νεκροί από ασιτία σε δύο μέρες

Διεθνής κατακραυγή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που έγινε ακόμη πιο οξεία μετά από τη νέα κλιμάκωση του Ισραήλ και την ανακοίνωση ότι δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είδε ακόμη και παραδοσιακούς δυτικούς σύμμαχούς του -όπως τη Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά- να τον εγκαταλείπουν τις προηγούμενες ημέρες ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στη Γάζα, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου εδώ και πέντε μήνες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «επαναστατικό» το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» και έθεσε ως προϋπόθεση για τη λήξη του πολέμου τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων.

Η καθημερινότητα των αμάχων στη Γάζα είναι εφιαλτική, με ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα καθημερινά και παιδιά να κάνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν λίγο νερό ή φαγητό για τις οικογένειές τους.

cats

Ανάμεσά τους και η 12χρονη Τζάνα, που μετά το θάνατο του αδελφού της από ισραηλινά πυρά, φροντίζει τους άρρωστους γονείς της.

Μιλώντας στην κάμερα του CNNi είπε:

«Ο πατέρας μου δεν έχει κανέναν άλλο. Εγώ είμαι αυτή που κουβαλάει το νερό. Περιμένουμε για ώρες για να γεμίσουμε και μερικές φορές παίρνουμε μόνο μισό κουβά νερό. Θέλω να είμαι δυνατή για να μην υποφέρει ο πατέρας μου».

Περιέγραψε, επίσης, πώς σκοτώθηκε ο αδελφός της.

«Άκουσε μια γυναίκα να παρακαλάει για βοήθεια. Τα παιδιά της ήταν τρομοκρατημένα. Έσκυψε για να τους δείξει έναν τρόπο διαφυγής και τον πυροβόλησε ένας ελεύθερος σκοπευτής. Η σφαίρα μπήκε στο στήθος του και βγήκε από πίσω…» είπε το μικρό κορίτσι, που βρίσκεται κάθε μέρα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της πείνας και του πολέμου.

Η ανιψιά της πέθανε από ασιτία σε ηλικία μόλις τριών μηνών.

Σταγόνα στον ωκεανό

Τα ελάχιστα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνουν στην περιοχή είναι «σταγόνα στον ωκεανό», λένε κάτοικοι και ΜΚΟ.

Ο Jens Laerke, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών OCHA, δήλωσε πως από τα 200 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν στα εδάφη της Γάζας μόλις 90 και οι οργανώσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη διανομή των τροφίμων, του αλευριού και των φαρμάκων.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι το 24% των Παλαιστινίων βρίσκονται ήδη σε κρίση, με τις ελλείψεις τροφίμων να επηρεάζει σημαντικά την υγεία των και να είναι υποσιτισμένοι.

cats

Την ίδια ώρα, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης -αντιμέτωποι δηλαδή με σοβαρές ή ακραίες ελλείψεις τροφίμων που προκαλούν υψηλά επίπεδα υποσιτισμού και θανάτους.

Πάνω από 53.000 νεκροί από την αρχή του πολέμου

Ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 52 ανθρώπους μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (23/5).

Αποκάλυψε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες 29 παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από ασιτία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, που ξεκίνησε μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινά κιμπούτς και τη δολοφονία 1.200 Ισραηλινών, έχουν σκοτωθεί 53.762 άνθρωποι, εκ των οποίων 16.500 παιδιά.

Δειτε Επισης

Σκάνδαλα κλονίζουν το πριγκιπάτο-Πρώην έμπιστος του Αλβέρτου βγάζει μυστικά στη φόρα
Συνάντηση Ερντογάν με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα
Σαμποτάζ η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πόλη των Καννών
Όποιος μπήκε μέσα στο σπίτι ήταν γνωστός της λέει γειτόνισσα της 48χρονης που βρέθηκε νεκρή στη Νέα Χαλκηδόνα
Η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει ότι το Υπ. Εργασίας δεν αποδέχτηκε αίτημα για επίσπευση πληρωμής συντάξεων Μαΐου
Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας-Ουκρανίας μετά από ολονύχτιους βομβαρδισμούς στο Κίεβο
Ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια γιατρού στη Γάζα από ισραηλινά πυρά-Νεκρά εννέα από τα δέκα παιδιά
Aποτράπηκε επέκταση φωτιάς εντός του Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας
Στο Αυτόφωρο πέντε γυναίκες για pole dancing στα Ανάκτορα στην Κέρκυρα
Στο Νοσοκομείο γυναίκα μετά από ατύχημα στις θαλασσινές σπηλιές