Το νέο σχίσμα των πιστών, ο κλάδος ελαίας με αστερισκό του Αρχιεπισκόπου και η κρίσιμη απόφαση του Τυχικού

Από την στιγμή της απόφασης για έκπτωση του Μητροπολίτη Πάφου από τη θέση του, δημιουργήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένας κυκεώνας αντιδράσεων ένθεν και ένθεν, με τους πιστούς να χωρίζονται σε στρατόπεδα, ιδίως στην Πάφο, όπου ασκούσε τα καθήκοντά του ο Τυχικός, αφού ορισμένοι στάθηκαν δίπλα του, ενώ άλλοι δήλωσαν υπέρ της απόφασης της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Απ' όποια σκοπιά κι αν δει κανείς τα γεγονότα, το δεδομένο είναι πως στους κόλπους της Εκκλησίας συνεχίζει να υποβόσκει το αίσθημα του σχίσματος, το οποίο δεν ξεκίνησε από την απόφαση για τον Τυχικό, αλλά υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμα αναλάβει τις τύχες της εκκλησίας ο νυν Αρχιεπίσκοπος.

Σε κάθε περίπτωση που η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται ενώπιον ενός περιστατικού που πλήττει το κύρος της Εκκλησίας, έρχονται στο προσκήνιο συζητήσεις από κάποιους για τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, για τις οποίες έχει σχηματιστεί η άποψη πως δεν είναι και οι καλύτερες. Οι αναφορές για διαχωρισμό σε στρατόπεδα δεν έγιναν για πρώτη φορά μετά την υπόθεση του Τυχικού, αλλά και σε πολλά άλλα περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν. Η συζήτηση περί στρατοπέδων, αναπτύσσεται ιδίως κατά την περίοδο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, όταν καλείται η Σύνοδος να εκλέξει τον Προκαθήμενό της Εκκλησίας, θέση την οποία διεκδικεί συνήθως μεγάλος αριθμός Μητροπολιτών.

Στην περίπτωση της απόφασης για τον Τυχικό, παρότι δεν ανακοινώθηκε επίσημα το αποτέλεσμα των Εκλογών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψηφοφορία ήταν 10 εναντίον 6 για να καταδικαστεί ο Μητροπολίτης, γεγονός που δείχνει και την διαφορετική φιλοσοφία που αντιμετωπίζει κάθε μέλος της Ιεράς Συνόδου τα ζητήματα που τίθενται ενώπιόν του.

Ο Τυχικός, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την απόφαση της Συνόδου, παρουσιάστηκε ενωτικός καλώντας άπαντες να «ειρηνεύσουν», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, είπε πως «έχουμε προσωπικές απόψεις όλοι, αλλά εκπροσωπούμε την Εκκλησία απέναντι και στους πιστούς, αλλά και απέναντι στις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες».

Μάλιστα, πρόσφερε κλάδο ελαίας στον Μητροπολίτη Τυχικό, δηλώνοντας πως είναι ευπρόσδεκτος εάν θέλει να συνεχίσει το έργο του στην Αρχιεπισκοπή. Όλα αυτά, ωστόσο, εξαρτώνται από το κατά πόσον θα υπογράψει λίβελο πίστεως, με την οποία θα καταδικάζει τον αποτειχισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που δεν θα το πράξει, όπως εξήγησε, θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου η Σύνοδος για να λάβει επιπλέον αποφάσεις, αφήνοντας ουσιαστικά να αιωρείται ότι κινδυνεύει με βαρύτερες συνέπειες.

Το ποιες θα είναι οι ενέργειες τόσο από πλευράς Τυχικού, όσο και από πλευράς Αρχιεπισκόπου, παραμένει άγνωστο αφού προς το παρόν ούτε ο μεν εκτέλεσε την εντολή της Ιεράς Συνόδου, ούτε ο δε επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώσει για τα καθήκοντά του, περιμένοντας ενδεχομένως να υπογραφεί ο λίβελος πίστεως. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Επίσκοπο, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα το πράξει.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας θέλουν τον Τυχικό να ενδιαφέρεται να μεταβεί στο Άγιο Όρος, ωστόσο γνωρίζει ότι είναι persona non grata για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, λόγω της χειροτονίας ενεργού μέλους των αποτειχισμένων. Ο ίδιος πάντως δεν παραδέχεται τα περί αποτειχισμού, αφού ανέφερε ότι «δεν έχω κάνει κάτι μεμπτό, δεν έχω κάνει κάτι που να βαρύνει τη συνείδησή μου. Μπορεί να βγήκε λάθος κάτι που έγινε. Πολλούς τους απέτρεψα από αυτό το πράγμα».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας φρόντισε να ξεκαθαρίσει πάντως, πως για να μεταβεί στο Άγιο Όρος, θα πρέπει ο Επίσκοπος να απευθυνθεί στην Αρχιεπισκοπή και να ενημερώσει εάν θέλει να το πράξει ως Επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου. Σε αντίθετη περίπτωση, που θέλει να μεταβεί ως άνθρωπος, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια.

Δεν μένει στο απυρόβλητο ο Μόρφου

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται κριτική για το γεγονός ότι δεν τήρησε την ίδια στάση με την περίπτωση του Τυχικού και για τον Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο, για τον οποίο κάποιοι υποστηρίζουν ότι διέπραξε παρόμοια αδικήματα, με τον Μακαριώτατο να ξεκαθαρίζει πως ήταν πολύ διαφορετικά τα θέματα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Όπως υπέδειξε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Προσέγγισαν οι αποτειχισμένοι πρώτα τον Μόρφου και τους απέπεμψε. Δεν εγκαινίασε εκκλησία στο όνομα ανύπαρκτου Αγίου».

Παρόλα αυτά, φρόντισε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας πως «γίνονται συστάσεις σε όλους, αλλά μπορεί η Σύνοδος να επιληφθεί και για άλλους». «Ακόμα κι εγώ εάν πέσω σε αυτά τα πράγματα, πρέπει να συνέλθει η Σύνοδος και να με τιμωρήσει. Η Σύνοδος δεν λειτουργεί προσωπικά».

Ως εκ τούτου παραμένει ερώτημα για το ποια στάση θα ακολουθήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου, για συγκεκριμένα ζητήματα που φέρονται να ενοχλούν την ηγεσία της Εκκλησίας και κατά πόσον η έκπτωση του Τυχικού θα επιφέρει μεγαλύτερη ενότητα και κοινή γραμμή ανάμεσα στα μέλη της Συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 38 βαθμούς σκαρφαλώνει ο υδράργυρος
Το νέο σχίσμα των πιστών, ο κλάδος ελαίας με αστερισκό του Αρχιεπισκόπου και η κρίσιμη απόφαση του Τυχικού
Μετά το μπέρδεμα στο Lady’s Mile ξεκινά η συνεργασία των αρμοδίων-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις παραλίες
Έντονος προβληματισμός για τις φωτιές στα σχολεία-Συνεχίζεται η εγκατάσταση καμερών
Η ξηρασία απειλεί έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Μαρτυρίες γυναικών για το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο θα ακούσει επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κρατών μελών στην έρευνα και καινοτομία εστίασε ο Ν.Δαμιανού
Ανησυχίες λόγω μείωσης του πληθυσμού της κυπριακής μέλισσας
Δριμεία επίθεση Φαίδωνα σε Τυχικό-«Τραγικά ανεπαρκής, έκανε κακοδιοίκηση»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Πάφου για Τυχικό