Το χαλλούμι από τα κατεχόμενα θα φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά το 2026, σύμφωνα με το τ/κ επιμελητήριο
19:46 - 23 Μαΐου 2025

Το χαλλούμι αναμένεται να φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της ε/κ πλευράς το 2026 στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μουσταφά Έργκιουβεν
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται σε δηλώσεις του κ. Έργκιουβέν ο οποίος πρόσθεσε ότι ο περιορισμός που επέβαλε η Ιορδανία στις εισαγωγές χαλλουμιού δεν αποτελεί ειδική εφαρμογή για τα κατεχόμενα.
Σημειώνοντας ότι το χαλλούμι αποτελεί κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν εδώ και αιώνες, είπε ότι η διαδικασία γεωγραφικής καταχώρησης ολοκληρώθηκε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 και η διαδικασία αυτή τέθηκε σε ισχύ προς όφελος της κοινωνίας.
Ωστόσο, ανέφερε ότι παρά τα περίπου 5 χρόνια που έχουν περάσει, οι εξαγωγές χαλλουμιού στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.
Σημείωσε ότι μέχρι το 2024, περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ έσοδα προέρχονταν από τις εξαγωγές χαλλουμιού, αλλά ούτε 1 ευρώ από αυτά τα έσοδα δεν προήλθε από την Ευρώπη.
Το εισόδημα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις εξαγωγές χαλλουμιού είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό είναι περίπου 6 φορές μεγαλύτερο από το συνολικό εισόδημα των κατεχομένων, όπως είπε.
Αναφέροντας ότι βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αύξηση του εμπορίου στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο κ. Έργκιουβεν δήλωσε ότι προβλέπουν ότι το χαλλούμι θα φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Πράσινης Γραμμής το 2026.
Υπενθυμίζοντας ότι το χαλλούμι που κατοχυρώθηκε το 2021 περιλαμβάνεται στα προϊόντα που υπόκεινται σε εμπόριο στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, επανέλαβε ότι αναμένουν πως το εμπόριο αυτό θα ξεκινήσει πραγματικά από το 2026.
Πρόσθεσε ότι αναμένουν πως οι πιθανές αλλαγές λόγω Σένγκεν δεν θα επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία.
Η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, συνέχισε, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί κι αναμένουν ότι η διαδικασία καταχώρισης και μετάβασης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2021, θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε τη σημασία της υποστήριξης της «κυβέρνησης» προς τους παραγωγούς, τόσο στα γραφειοκρατικά όσο και στα στάδια παραγωγής και προετοιμασίας και τόνισε ότι η απαγόρευση εισαγωγών στην Ιορδανία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πηγή κινήτρων για την υποστήριξη που θα δοθεί στους παραγωγούς στην εγχώρια αγορά.
Πηγή: ΚΥΠΕ