Ανησυχίες λόγω μείωσης του πληθυσμού της κυπριακής μέλισσας

Προβληματισμό για τη μείωση του πληθυσμού της κυπριακής μέλισσας εξέφρασε ο Συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, Μιχάλης Λοϊζίδης. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες προ-μελέτες που υποδεικνύουν τη μείωση του πληθυσμού της κυπριακής μέλισσας μόλις στο 25% του συνολικού αριθμού γηγενών μελισσών στις κατεχόμενες περιοχές και ότι αντίστοιχο πρόβλημα πιθανόν να υπάρχει σε όλο το νησί.

Ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε ότι διαπιστώθηκε πως ο πληθυσμός μελισσών που εισάγονται από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Τουρκία και το Ισραήλ, αυξάνεται εις βάρος της κυπριακής μέλισσας, λόγω του ότι δεν προτιμάται από τους μελισσοπαραγωγούς, επειδή δεν παράγει εξίσου μεγάλη ποσότητα μελιού, όσο οι εισαγόμενες.

Σημείωσε ότι η διαπίστωση αυτή είναι σχετικά πρόσφατη και δεν έχουν γίνει ακόμα εκτενείς μελέτες, όμως οι προ-μελέτες που παρουσιάστηκαν έδειξαν ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι πρέπει να προβληματίσει το ζήτημα αυτό και να εξεταστεί σε μεγαλύτερο βάθος.

Σημαντική είναι η παρουσία μελισσών από ξενικές ποικιλίες και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, αν και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ακριβές ποσοστό επί του συνόλου.

Για να ανακάμψει ο πληθυσμός της κυπριακής μέλισσας, πρόσθεσε ο κ. Λοϊζίδης, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και να υπάρξει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, για να εκτραφούν βασίλισσες της γηγενούς ποικιλίας μελισσών και να τοποθετηθούν στα μελίσσια, ώστε να αντικαταστήσουν τις εισαγόμενες. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει αποκατάσταση του πληθυσμού της κυπριακής μέλισσας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της αύξησης του αριθμού των εισαγόμενων μελισσών, ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε ότι υπάρχουν διαφορές σε όλη τη δραστηριότητα των μελισσών και στη διαδικασία παραγωγής του μελιού, από την συλλογή της γύρης μέχρι την επικονίαση των φυτών.

«Τεράστια επιτυχία» με το πιλοτικό πρόγραμμα τρωκτικών

Ο κ. Λοϊζίδης μίλησε και για τα μελλοντικά βήματα στο πρόγραμμα για αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού των τρωκτικών σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στην ουδέτερη ζώνη. Έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία του προγράμματος που εφαρμόστηκε με τη συνεργασία των ΗΕ στην πιλοτικά στην κοινότητα της Δένειας. Το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση φωλεών για ανθρωποπούλια, τα οποία λειτουργούν ως φυσικός εχθρός των τρωκτικών.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και εντός της ουδέτερης ζώνης, λόγω της επιτυχούς πιλοτικής εφαρμογής, όπως είπε, σημειώνοντας ότι πολύ θετική ανταπόκριση υπάρχει και από τα HE και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι κοινότητες που ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν θα υποβάλουν αιτήσεις. Εξήγησε ότι η ιδανική περίοδος για την εγκατάσταση των φωλεών είναι τον Οκτώβριο, όταν τα ανθρωποπούλια αναζητούν χώρους για να φωλιάσουν.

Δειτε Επισης

Η ξηρασία απειλεί έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Μαρτυρίες γυναικών για το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο θα ακούσει επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κρατών μελών στην έρευνα και καινοτομία εστίασε ο Ν.Δαμιανού
Ανησυχίες λόγω μείωσης του πληθυσμού της κυπριακής μέλισσας
Δριμεία επίθεση Φαίδωνα σε Τυχικό-«Τραγικά ανεπαρκής, έκανε κακοδιοίκηση»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Πάφου για Τυχικό
Αισιοδοξία Ιωάννου για ορεινές κοινότητες-«Στόχος η μόνιμη εγκατάσταση νεαρών οικογενειών στα ορεινά»
Απαντά στην πρόθεση Τυχικού να μεταβεί στο Άγιο Όρος ο Αρχιεπίσκοπος-Εξηγήσεις για τη στάση απέναντι στον Μόρφου
Η απάντηση ΥΠΑΝ για εκδήλωση Πρεσβείας Ισραήλ σε σχολείο-«Να μην εκμεταλλευόμαστε για πολιτικούς σκοπούς»
Πάνω από 6.000 ασθενείς στάλθηκαν στο εξωτερικό για θεραπεία από το 2020-Στα 140 εκατομμύρια το κόστος