Ικανοποίηση ΥΠΕΣ για την έγκριση της πρότασης της Κυβέρνησης για ψήφο στα 17-«Εμπιστευόμαστε τους νέους μας»
18:16 - 22 Μαΐου 2025

Χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της πρότασης της Κυβέρνησης για παραχώρηση δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 17 χρόνων, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε γραπτή του δήλωση αμέσως μετά το πράσινο της Βουλής, ο κ. Ιωάννου σημειώνει πως «η συγκεκριμένη τροποποίηση υπήρξε δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν όπως τεθεί σε ισχύ από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2026 και όχι τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές το 2028, όπως τελικά ψήφισε η Βουλή».
Παράλληλα τόνισε πως «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για απλοποίηση και εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής, κυρίως των νέων μας, στις εκλογικές διεργασίες. Εμπιστευόμαστε τους νέους μας και θέλουμε να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο στις αποφάσεις της Πολιτείας».
Υπενθυμίζεται πως, η Ολομέλεια ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί το Σύνταγμα ώστε να καταστεί εφικτή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους, αντί το δέκατο όγδοο που προβλέπεται σήμερα, και κατ’ επέκταση η άσκηση του δικαιώματος ψήφου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνο ναι της Ολομέλειας για δικαίωμα ψήφου από τα 17-Σε ισχύ από τις Προεδρικές του 2028
Το ν/σ αποτελεί μέρος δέσμης νομοσχεδίων, απώτερος στόχος των οποίων είναι αφενός η μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας των πολιτών για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στις εκλογικές διαδικασίες και αφετέρου ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής νομοθεσίας εν γένει, εισάγοντας μεταξύ άλλων νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με την αυτόματη εγγραφή των εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή εσωτερικών κατά τη συζήτηση του ν/σ, εάν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις ετίθεντο σήμερα σε ισχύ, 92 129 Κύπριοι πολίτες ηλικίας δεκαεπτά ετών και άνω θα πληρούσαν τα κριτήρια για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.
Χωρίς τη διαφοροποίηση του ηλικιακού ορίου, όπως προτείνεται, ο αριθμός των πολιτών που σήμερα πληροί τα κριτήρια για αυτόματη εγγραφή ανέρχεται στις 85 235. Περαιτέρω, με βάση τον υφιστάμενο μόνιμο εκλογικό κατάλογο και τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, εάν οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνταν σήμερα, δεν θα υπήρχε διαφοροποίηση στην κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.
Η προτεινόμενη τροποποίηση του Συντάγματος κρίθηκε αναγκαία, όπως λέχθηκε, για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες για ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Κατά τη συζήτηση προτάθηκε η συνταγματική τροποποίηση να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2027, λαμβάνοντας υπόψη τα πρακτικά ζητήματα που αναφύονται ως προς την εφαρμογή της αυτόματης εγγραφής των εκλογέων στον εκλογικό κατάλογο κατά τις εν λόγω εκλογές, η οποία επίσης θα εφαρμοστεί τότε για πρώτη φορά.