Σε κλοιό ισραηλινών δυνάμεων τα δύο λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα
10:49 - 22 Μαΐου 2025

Στην περιοχή της βόρειας Γάζας, το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ακραίο κλίμα καταστροφής, καθώς δύο από τα τελευταία νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν – το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Αλ-Άουντα – έχουν περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις, εμποδίζοντας τη μετακίνηση τόσο ασθενών όσο και ιατρικού προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό αυτό σημειώνεται ως μέρος μιας νέας φάσης της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, που συνεχίζεται σε μια περιοχή όπου το μεγαλύτερο μέρος των υγειονομικών υποδομών έχει καταστραφεί. Το Ινδονησιακό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από τις ισραηλινές δυνάμεις, με drone να παρακολουθούν συνεχώς την περιοχή, ενώ η ανθρωπιστική οργάνωση MERC-Indonesia αναφέρει ότι πρόσφατα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν καταστροφή γεννητριών, πυρκαγιά και ζημιές στην παροχή νερού.
Υπό πολιορκία τα τελευταία νοσοκομεία
Ειδικότερα, το νοσοκομείο Αλ-Άουντα βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία, με το προσωπικό και τους ασθενείς να παραμένουν σταθερά, καθώς κάθε κίνηση στο κτήριο θεωρείται επικίνδυνη λόγω των πυραύλων που το πλήττουν. Ο εκπρόσωπος του, Χάλεντ Αλχέλο, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να εκτεθεί σε πυρκαγιά», αναγκάζοντας όλους να παραμένουν κάτω και μακριά από τα παράθυρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το νοσοκομείο φιλοξενεί περίπου 47 ασθενείς, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά και αρκετές έγκυες γυναίκες, ενώ 140 μέλη ιατρικού προσωπικού εργάζονται εντός του. Ο Ράμι Σουραφί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τόνισε πως «το νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, γιατί βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση από την έναρξη του πολέμου».
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 άτομα και απαγάγοντας 251, και ως απάντηση το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή από τότε, με την πλειονότητα να είναι γυναίκες και παιδιά.
Πηγή: Έθνος