Αφού δεν τους βγήκε ο ΟΤΚ, δόθηκε στο ψευδοκράτος καθεστώς παρατηρητή στην Τουρκική Ακαδημία
19:03 - 21 Μαΐου 2025

Την απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος στην Τουρκική Ακαδημία ενέκρινε Άτυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) στη Βουδαπέστη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι δίνεται «άλλο ένα ακόμη νέο καθεστώς στην τδβκ», αναφέροντας ότι «γίνεται μέλος-παρατηρητής της Τουρκικής Ακαδημίας».
Όπως αναφέρουν, η Τουρκική Ακαδημία λειτουργεί ως περιφερειακό κέντρο συντονισμού για τις τουρκικές σπουδές. «Η Τουρκική Ακαδημία είναι ένας διεθνής οργανισμός υπό τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών που συντονίζει και προωθεί την επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των τουρκογενών κρατών και κοινοτήτων. Στο πλαίσιο των νομικών καθηκόντων της, η Τουρκική Ακαδημία διασφαλίζει τη συνεργασία σε διάφορες πτυχές των τουρκικών σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της εθνολογίας, της ανθρωπολογίας, της λογοτεχνίας, της γλωσσολογίας, της ορολογίας, της τέχνης και των κοινωνικοοικονομικών θεμάτων», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και η Κιργιζία είναι ιδρυτικά μέλη της Τουρκικής Ακαδημίας, ενώ το Ουζμπεκιστάν και η Ουγγαρία είναι μέλη παρατηρητές».
Η έδρα της Ακαδημίας βρίσκεται στην Αστάνα.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις 16 Νοεμβρίου 2020 υπεγράφη η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» μεταξύ της Τουρκικής Ακαδημίας και του Καζακστάν. Η επικύρωση της «Συμφωνίας για την ίδρυση της Τουρκικής Ακαδημίας» από τα κοινοβούλια του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας και της Τουρκίας ολοκληρώθηκε το 2021.
Η Τουρκική Ακαδημία ξεκίνησε τις εργασίες της ως πλήρης διεθνής οργανισμός το 2022, λαμβάνοντας πλήρη χρηματοδότηση και διεθνές προσωπικό από τα κράτη μέλη.
Ο οργανισμός, υπό την προεδρία του καθηγητή Dr. Shahin Mustafayev, χρηματοδοτείται από τις εισφορές των κρατών μελών.
Πηγή: ΚΥΠΕ