Τα επιχειρησιακά κενά, η πολιτικοποίηση των επεισοδίων και η πόλωση του κλίματος που σιγοντάρει την βία
06:00 - 21 Μαΐου 2025

Έντονος συνεχίζει να είναι ο απόηχος του ντέρμπι αιωνίων ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο fan club της Ομόνοιας, στη Λακατάμια, αφού στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο το επιχειρησιακό κομμάτι που αφορά τους χειρισμούς της Αστυνομίας, όσο και το πολιτικό, που αναπτύχθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ και τις απαντήσεις που έδωσε η Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση που σημειώνονται επεισόδια με φόντο το ποδόσφαιρο, η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας κρίνεται και πολλές φορές κατακρίνεται, αφού για να μπορέσουν κάποιοι να προβούν σε ενέργειες όπως αυτές που είδε ολόκληρη η Κύπρος το πρωί της Δευτέρας, μέσω βίντεο που κυκλοφόρησαν, ενδέχεται να μην λήφθηκαν τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν φαινόμενα που παραπέμπουν σε οπαδική βία.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολυσυζητημένο και πολυδιάστατο, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων το πρόβλημα ενδεχομένως να προκύπτει από την έλλειψη παιδείας, την αντίδραση των νέων, την παραβατική συμπεριφορά που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση ιδίως στη νεολαία και συνάμα την ελλιπή πρόληψη από τις Αρχές.
Η έλλειψη πρόληψης επιβεβαιώνεται μέσα από πολλά και διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, με πιο τρανό παράδειγμα τα επεισόδια στο κλειστό γήπεδο της ΑΕΛ, τον περασμένο Ιανουάριο, αφού παρότι δόθηκαν πληροφορίες από πλευράς της διοίκησης των γαλαζοκιτρίνων και στάλθηκαν μέλη της Δύναμης στην περιοχή, δεν κατέστη δυνατό να αποτραπούν οι χούλιγκαν από το να εισβάλουν στο γήπεδο.
Στην περίπτωση του ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια, είναι γνωστό τοις πάσι πως πρόκειται για το ντέρμπι αιωνίων του κυπριακού ποδοσφαίρου και αυτόματα χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση ως αγώνας υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η Αστυνομία δεν έπραξε ότι και σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, ζητώντας απαγόρευση μετακίνησης οπαδών υπό το φόβο επεισοδίων.
Η στάση της Αστυνομίας μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους. Είτε υπήρξε η εκτίμηση ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στη διαχείριση του αγώνα, είτε δεν λειτούργησε προληπτικά εξετάζοντας πληροφορίες που ήρθαν ενώπιόν τους. Σε περίπτωση που ισχύει το πρώτο σενάριο, οι Αρχές επιβεβαίωσαν μία αναφορά του Αρχηγού Αστυνομίας που έγινε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την οποία τόνισε ότι «η Αστυνομία δεν φοβάται να αστυνομεύσει αγώνες». Ωστόσο, το αποτέλεσμα δείχνει ότι το σχέδιο που εκπόνησε δεν πέτυχε, δεδομένων των όσων εκτυλίχθηκαν εντός και γύρω από το γήπεδο κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα.
Σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο σενάριο, τα δεδομένα για την Αστυνομία είναι ακόμη χειρότερα, αφού εάν είχε πληροφορίες και δεν τις αξιολόγησαν σωστά, επιτρέποντας σε οπαδούς των δύο ομάδων να βρεθούν στο ίδιο γήπεδο, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά όσους ασκούν κριτική στις Αρχές για αδυναμία αξιολόγησης του κινδύνου στις περιπτώσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων. Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιολόγηση του κινδύνου δεν γίνεται με τα κατάλληλα κριτήρια, αφού πριν από περίπου δύο μήνες, η Αστυνομία ζήτησε απαγόρευση μετακίνησης για δύο αγώνες, με την ΚΟΠ να αρνείται να αποδεχθεί το αίτημα που έγινε την τελευταία στιγμή και να αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη για ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, χωρίς στο τέλος να συμβεί το παραμικρό, εντός ή εκτός γηπέδων.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα γύρω από τα επεισόδια έχουν αλλάξει, αφού η πλειοψηφία σημειώνονται εκτός γηπέδων, και στην περίπτωση του ντέρμπι αιωνίων λήφθηκαν μέτρα μακριά από το γήπεδο και σε συγκεκριμένα σημεία, ανάμεσα στα οποία οι σύνδεσμοι φιλάθλων των δύο ομάδων. Παρότι η ιστορία έδειξε ότι τα επεισόδια μπορεί να εκτυλιχθούν λίγη ώρα μετά από ένα αγώνα, όπως συνέβη στο κλειστό γήπεδο της ΑΕΛ, εντούτοις οι αρμόδιοι έδωσαν εντολή στο περιπολικό που βρισκόταν στο ΣΥΦΙ της Ομόνοιας να αποχωρήσει από το σημείο.
Ως εκ τούτου, για άλλη μια φορά η αλληλουχία γεγονότων έδειξε πως τα επιχειρησιακά πλάνα και ο χειρισμός των μέτρων που λαμβάνονται, ενδέχεται να παρουσιάζουν κενά, που εκμεταλλεύονται οι χούλιγκαν. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο θυμόσοφος λαός.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν μπορούσαν τα περίπολα να μείνουν στα σημεία που τους υποδείχθηκαν για άλλη μία ώρα. Κάποιοι διατυπώνουν ισχυρισμούς που σχετίζονται με την υποστελέχωση της Αστυνομίας και την έλλειψη προϋπολογισμού, ωστόσο ο αντίλογος λέει ότι ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται και δεν πρέπει να ενδιαφέρεται εάν το Σώμα Ασφαλείας της χώρας έχει ή δεν έχει προσωπικό. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μπορεί να μεταβαίνει με ασφάλεια από το σπίτι του στο γήπεδο και πίσω, χωρίς να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Από τη στιγμή που πληρώνει την Αστυνομία από την τσέπη του, η μοναδική του απαίτηση είναι να του παρέχεται η στοιχειώδης ασφάλεια.
Κάποιος θα διερωτάται εάν ήταν το περιπολικό στο χώρο κατά πόσον θα μπορούσαν να αποτραπούν τα επεισόδια. Σε αυτό το ερώτημα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Με σιγουριά μπορεί να απαντήσει κάποιος μόνο στη βάση όσων εκτυλίσσονται και από τη στιγμή που το περιπολικό έφυγε από το σημείο και οι χούλιγκαν τα έκαναν γης Μαδιάμ, η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται εκ του αποτελέσματος ως λανθασμένη.
Ερώτημα προκύπτει εξάλλου και επί μιας προηγούμενης αναφοράς από πλευράς Αστυνομίας, έπειτα από επεισόδια οπαδών της ΑΕΛ με στόχο την Αστυνομία, όταν εκτοξεύονταν φωτοβολίδες εναντίον μελών της με τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναφέρει ότι η χρήση ναυτικών φωτοβολίδων θεωρείται αδίκημα που θα αντιμετωπίζεται ως απόπειρα φόνου. Αυτό ενδεχομένως να έπρεπε να πράξει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα επεισόδια στο fan club της Ομόνοιας. Εναντίον των δύο προσώπων που συνελήφθησαν διερευνώνται εννέα αδικήματα από τα οποία απουσίαζε το αδίκημα της απόπειρας φόνου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει η Αστυνομία εάν το να ρίξεις φωτοβολίδα θεωρείται απόπειρα φόνου, αλλά το να εισέλθει κάποιος σε ένα ΣΥΦΙ και να χτυπήσει ακόμα και ηλικιωμένους δεν είναι απόπειρα φόνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Στεφάνου σε ΕΛΑΜ για την επιδρομή στο οίκημα της Ομόνοιας-Η απάντηση Κυβέρνησης στις επικρίσεις
Έλαβε πολιτικές προεκτάσεις το θέμα
Τα επεισόδια, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, απέκτησαν πολιτική χροιά, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ να προχωρήσει σε διαμαρτυρία, το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από το σημείο που σημειώθηκαν τα έκτροπα. Ξεκαθαρίζεται ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο για οποιοδήποτε και για οποιαδήποτε περίσταση.
Την ίδια ώρα, είναι δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο εδώ και δεκαετίες πολιτικοποιείται κι αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο των ίδιων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των ομάδων, οι οποίες πολλές φορές στο παρελθόν συμμετείχαν με ανακοινώσεις σε προεκλογικές περιόδους, ιδίως όταν έχουμε Προεδρικές Εκλογές.
Όσοι έζησαν ακόμα και για μερικούς μήνες στην Κύπρο, γνωρίζουν ότι το ΑΠΟΕΛ ταυτίζεται με τη Δεξιά και η Ομόνοια με την Αριστερά. Ωστόσο, πριν από τα συγκεκριμένα επεισόδια, τα τελευταία χρόνια έλαβαν χώρα πολλά σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων που έχουν κοινή ιδεολογική προσέγγιση, όπως για παράδειγμα ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνας, Απόλλωνας-Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση.
Σε καμία από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα επεισόδια δεν ταυτίστηκαν με πολιτικά κίνητρα, αλλά αντίθετα εκδόθηκαν ανακοινώσεις από τα κόμματα, μέσω των οποίων εξαπέλυαν πυρά στην Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς τους σε κάθε περίπτωση.
Εύλογα μπορεί κάποιος να διερωτηθεί γιατί στις προηγούμενες περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν πολιτικά κίνητρα, αλλά στην προκειμένη, συνεκτιμώντας τα όσα προηγήθηκαν, καταλογίζονται πολιτικά κίνητρα.
Σε χθεσινές του αναφορές, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι οπαδοί μίας ομάδας πετροβολούσαν τα οχήματα των οπαδών της άλλης ομάδας και τα μάρκαραν με σπρέι για να τα καταστρέψουν. Το "ΕΟΚΑ Β’ ξαναχτύπα" το φωνάζουν συνέχεια και την οπαδική βία την χρησιμοποιούν για να καλύψουν τα πραγματικά τους κίνητρα».
Η βία είναι καταδικαστέα απ' όπου κι αν προέρχεται, ωστόσο το κατά πόσον ήταν ή όχι πολιτικά τα κίνητρα, είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας να καταλήξει, στο πλαίσιο της διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία, ασχέτως κινήτρων, θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί και να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.
Την ίδια ώρα, από πλευράς Κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέφερε το ζήτημα των νομοσχεδίων για την οπαδική βία, με το ένα να βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και να έχει εξεταστεί σε μόλις μία συνεδρία, ενώ το δεύτερο, αφού τέθηκε εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, δεν έλαβε οποιαδήποτε σχόλια.
Όπως υπέδειξε ο Μάριος Χαρτσιώτης, το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί από το Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί ούτε μία παρατήρηση από οποιοδήποτε εμπλεκόμενο φορέα. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τη Βουλή να μας δώσουν χείρα βοηθείας, που θεωρούμε ότι θα θέσουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες».
Σημειώνεται ότι μετά τον τελευταίο αγώνα, δηλαδή τον τελικό κυπέλλου του ερχόμενου Σαββάτου, απομένουν λιγότερο από δύο μήνες μέχρι να κλείσει η Βουλή, η οποία θα πρέπει να συζητήσει τα Νομοσχέδια και να τα οδηγήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια, για να εφαρμοστούν πριν την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος, που ορίζεται περί τα τέλη Αυγούστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζητούνται 56 πρόσωπα για την επίθεση στο οίκημα της Ομόνοιας-«Ιδιοκτήτες οχημάτων οι συλληφθέντες»