Ισόβια με ελάχιστη φυλάκιση τα 28 έτη στον «Κότα» για την δολοφονία Κωνσταντινίδη-«Πλησίασε κρυφά, έμεινε να εξαφανίσει το θύμα... Ήταν ένας σκληρός φόνος»
Γιώργος Χατζηπαναγή 11:18 - 20 Μαΐου 2025

Βαρύς ο πέλεκυς για στον Κώστα Σωτηρίου άλλως Κότας, που κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης εναντίον του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη, που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Ορμήδεια, με το Δικαστήριο να τον καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη φυλάκιση τα 28 έτη, χαρακτηρίζοντας τον φόνο σκληρό, ενώ υπέδειξε πως ο δράστης πήγε στην σκηνή κρυφά και παρέμεινε μέχρι να εξαφανίσει το θύμα, χωρίς μάλιστα να δεχτεί οποιαδήποτε πρόκληση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου των Βρετανικών Βάσεων, η οποία ανακοινώθηκε σε διαδικασία το πρωί της Τρίτης που παρακολούθησε ο REPORTER, στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 28 ετών για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, η οποία αρχίζει από την ημέρα που βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ αποφασίστηκε επίσης πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει η συγκατάθεσή του για μεταφορά στις Κεντρικές Φυλακές, θα εκτίσει την ποινή στις Βρετανικές Βάσεις, με τον κίνδυνο να αποφασιστεί ερήμην του η μεταφορά του σε φυλακές της Αγγλίας
Ο κατηγορούμενος βρέθηκε ένοχος σε προηγούμενη δικάσιμο και είχε παραδεχθεί ενοχή στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, όμως δεδομένου πως βρέθηκε ένοχος στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, δεν του επιβλήθηκε ποινή στο συγκεκριμένο αδίκημα.
Όπως υπέδειξε το Δικαστήριο, «η ποινή για το φόνο εκ προμελέτης είναι η δια βίου φυλάκισης, όμως το Δικαστήριο μπορεί να δηλώσει την περίοδο ως την ελάχιστη η οποία θα πρέπει να εκλείψει μέχρι να αποφασιστεί η αποφυλάκισή του. Το Δικαστήριο υπέδειξε μετά την απόφαση για ενοχή ότι θα προχωρήσει στη χρήση του συγκεκριμένου Νόμου».
Παράλληλα, επισήμανε ότι εξετάστηκε το ζήτημα για το πού θα εκτίσει την ποινή, με το Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώνει ότι υπάρχει μηχανισμός που προνοεί πως ο κατηγορούμενος μπορεί να εκτίσει την ποινή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα μπορούσε να μεταφερθεί με τη συγκατάθεσή του στις Κεντρικές Φυλακές.
«Το σημείωμα της υπεράσπισης έκανε ξεκάθαρο ότι ο κατηγορούμενος δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του να εκτίσει την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές. Ως εκ τούτου, θα μπορεί να εκτίσει την ποινή του στις Βρετανικές Βάσεις ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν δώσει τη συγκατάθεσή του για μεταφορά στις Κεντρικές Φυλακές. Ωστόσο εάν αποφασίσει να την εκτίσει στις Βάσεις, είναι πιθανόν να μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπέδειξε το Δικαστήριο.
Σημείωσε ακόμα ότι το Δικαστήριο παρέλαβε και διάβασε υλικό για σκοπό επιβολής της ποινής, όπως δηλώσεις συγγενών του θύματος, την έκθεση ευημερίας και τα σημειώματα τόσο της Εισαγγελίας όσο και της υπεράσπισης.
Υπέδειξε επιπλέον ότι, «από το υλικό που έχει συνοψιστεί, το Δικαστήριο έχει βοηθηθεί από τις αναφορές που έγιναν από τις δύο πλευρές», τονίζοντας επίσης πως «ήταν αποδεκτό κι από τα δύο μέρη, ότι το Δικαστήριο δικαιούται να εφαρμόσει το πλαίσιο και τις αρχές που ορίζονταν από το Νόμο».
Το Δικαστήριο επισήμανε επίσης ότι «δεν υπάρχει πρόνοια εντός της Νομοθεσίας των Βάσεων για το ποια είναι η ταρίφα που συνδέεται με τη δια βίου φυλάκιση. Το Δικαστήριο πρέπει να εφαρμόσει τη Νομοθεσία όπως εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο», παραπέμποντας σε διάφορες αποφάσεις.
Όπως υπέδειξε, σε κάποιες αποφάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σχετίζονται με χρήση πυροβόλου όπλου, η ποινή ανέρχεται στα 30 χρόνια. «Η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε ότι ήταν ένας φόνος που διαπράχθηκε άνω των 18 και στηρίχθηκε στην κατοχή πυροβόλου όπλου, αλλά και στο φόνο που έγινε λόγω χρέους του δράστη προς το θύμα».
Ακολούθως, στην απόφαση καταγράφηκαν οι αναφορές της Κατηγορούσας Αρχής που έπρεπε να ληφθούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες. «Πρόκειται για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ο σημαντικός βαθμός οργάνωσης και η προμελέτη, ο δεύτερος ότι υπέφερε το θύμα πριν το θάνατό του και ο τρίτος ότι προσπάθησε να αποκρύψει το σώμα, κρύβοντάς το στο γκαράζ».
Το Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμα στη θέση της Κατηγορούσας Αρχής πως το κυνηγετικό όπλο θεωρείται πυροβόλο όπλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Δόθηκε έμφαση από την Κατηγορούσα Αρχή ότι ο φόνος συμπεριλάμβανε στάδια. Το ότι ο κατηγορούμενος οδήγησε το σώμα προς το γκαράζ και πως επέστρεφε με τα φώτα χαμηλά, δείχνει προγραμματισμό, ακόμα κι αν αφορά μικρές πράξεις». Επίσης, η Κατηγορούσα Αρχή υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν καθόλου επιβαρυντικοί παράγοντες.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «το σημείωμα της υπεράσπισης αναφέρει ότι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι τα 15 χρόνια, πριν απολυθεί υπό όρους. Η υπεράσπιση τόνισε την απουσία σημαντικού προγραμματισμού ή εκ προμελέτης. Ήταν η επίσκεψη και οι απειλές του αποθανών που προκάλεσαν το φόνο. Ήταν οι ενέργειες του που προκάλεσαν το φόνο και αποτελεί μετριαστικό παράγοντα. Ο μόνος επιβαρυντικός παράγοντας, σύμφωνα με την υπεράσπιση, ήταν η χρήση υπερβολικής βίας».
Ο κατηγορούμενος περιεγράφηκε από την υπεράσπιση, ως πρόσωπο που συμμετείχε σε κάποιο έγκλημα και ζήτησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση στην ποινή, αφού δεν έχει ευκαιρία για μείωση ποινής, όπως ανέφερε το Δικαστήριο.
«Η υπεράσπιση αποδέχθηκε ότι ήταν πυροβόλο όπλο σύμφωνα με τη Νομοθεσία των Βάσεων, αλλά σύμφωνα με τη Νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θεωρείται πυροβόλο όπλο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου.
Το Δικαστήριο τόνισε πως, «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές για χώρους εντός των Βάσεων και του αγγλικού αδικήματος για φόνο εκ προμελέτης. Το αδίκημα εντός των Βάσεων είναι επιβαρυντικό και πρέπει να αποδειχθεί η εκ προμελέτη, κάτι που δεν χρειάζεται στην Αγγλία. Πρέπει να αποδείξουμε ότι το στοιχείο της εκ προμελέτης είναι επιβαρυντικός παράγοντας».
Το Δικαστήριο ανέφερε ότι «έχοντας να ελέγξουμε τις εισηγήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, απορρίπτουμε την επιβολή τριάντα ετών αφού επικαλείται την αγγλική Νομοθεσία, ενώ θα έπρεπε να εξεταστεί η Νομοθεσία των Βάσεων, που το δίκανο θεωρείται πυροβόλο όπλο. Δεν υπάρχει καμία έκθεση εμπειρογνώμονα για πυροβόλα όπλα. Δεν υπάρχει καθόλου κριτική στην Κατηγορούσα Αρχή, αλλά είναι προφανές πως κατά τη δίκη το κυνηγετικό ήταν πυροβόλο όπλο, σύμφωνα με τη Νομοθεσία των Βάσεων».
Σε ό,τι αφορά στην θέση του συνηγόρου υπεράσπισης, κ. Άντρου Αναστασίου, ικανοποιούμαστε ότι η υπόθεση εμπίπτει και ότι η καταλληλότερη ποινή είναι τα 25 χρόνια, φέρνοντας ένα όπλο στη σκηνή και το χρησιμοποίησε, διαπράττοντας το αδίκημα, είπε το Δικαστήριο.
Επισημάνθηκε επίσης κατά την απόφαση, ότι «σε σχέση με τις αγορεύσεις, η αναφορά του κ. Αναστασίου ότι πρέπει να περιορίσουμε την ποινή σε 15 χρόνια, με όλο το σεβασμό δεν το αποδεχόμαστε. Επίσης, δεν είμαστε σίγουροι ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας θα προχωρούσαν σε απόφαση για αποφυλάκιση για το συγκεκριμένο διάστημα ή ότι θα απολύετο στο συγκεκριμένο διάστημα εάν την απόφαση λάμβανε Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε ό,τι αφορά στην αναφορά της Εισαγγελίας, δεν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε έκδοσή του στις Κεντρικές Φυλακές της Δημοκρατίας, αφού δεν συγκατατέθηκε. Ανακοινώνοντας την απόφαση, το Δικαστήριο υπέδειξε πως υπό όλες τις συνθήκες, ικανοποιήθηκε πως η επαρκής ελάχιστη ποινή είναι τα 28 χρόνια. Δηλαδή, καταδίκασε μεν τον κατηγορούμενο σε ισόβια κάθειρξη, αλλά όρισε τα 28 χρόνια για να δικαιούται να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους.
Στη συνέχεια εξέτασε τους επιβαρυντικούς παράγοντες, τονίζοντας πως «σε σχέση με την εκ προμελέτη, είμαστε ικανοποιημένοι πλήρως ότι ο φόνος ήταν εκ προμελέτης. Λαμβάνουμε υπόψιν ότι επιβάλλονται 10 χρόνια περισσότερα από την ελάχιστη ποινή των 15 χρόνων, γιατί πήρε το όπλο στη σκηνή και διέπραξε το φόνο. Ως εκ τούτου, συμφωνούμε με τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, ότι πλησίασε στη σκηνή στα κρυφά και στην ουσία έμεινε εκεί για να εξαφανίσει το θύμα».
Σε ό,τι αφορά στην αναφορά ότι υπήρξε ηθική βλάβη στο θύμα πριν πεθάνει, το Δικαστήριο επισήμανε ότι, «αυτό διαφαίνεται από την ποινή που επιβάλαμε και πως υπήρξε υπερβολική βία προς το θύμα. Αυτός είναι ένας ουσιαστικός επιβαρυντικός παράγοντας».
Το Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η μη παραδοχή δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον κατηγορούμενο.
Ακολούθως, εξετάστηκαν οι μετριαστικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι το Δικαστήριο «δεν λειτούργησε υπό φόβο από το θύμα. Πήγε στη σκηνή, κρύφτηκε και περίμενε. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την υπόθεση που να αποτελεί πρόκληση. Ήταν ένας σκληρός φόνος που διαπράχθηκε από τον κατηγορούμενο.
Σε σχέση με το ζήτημα έκτισης της ποινής, το Δικαστήριο ανέφερε πως «δεν υπάρχει οποιοσδήποτε μετριαστικός παράγοντας που να μπορεί να ισχύσει για να μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρα από τις ρίζες και την οικογένειά του. Η Κατηγορούσα Αρχή έκανε ξεκάθαρο ότι μπορούσε να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές για να εκτίσει την ποινή του, ωστόσο με τη συγκατάθεσή του. Κανένα από τα μέρη δεν εξέφρασε την αντίθεσή του για μεταφορά, εάν συγκατατίθετο. Είναι δικαίωμα του, απλά δεν μπορεί να παραπονεθεί εάν οι συνέπειες είναι η μεταφορά του το Ηνωμένο Βασίλειο».
Όπως υπέδειξε, ο μόνος μετριαστικός παράγοντας, είναι η καλή διαγωγή του κατηγορουμένου, πριν την υπόθεση. «Ζυγίσαμε όλους τους παράγοντες και η ελάχιστη ποινή είναι 28 χρόνια. Επειδή η ποινή ξεκινά από την ημέρα που δικάζεται, αφαιρείται ο χρόνος που παραμένει υπό κράτηση. Ο ελάχιστος χρόνος είναι 27 χρόνια και 37 μέρες από σήμερα».
Υπενθυμίζεται ότι, ο 45χρονος φαίνεται να έριξε δύο πυροβολισμούς στο θύμα, με τα τραύματα στο κεφάλι να τον πλήττουν θανάσιμα. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση, το θύμα έφερε επίσης κακώσεις και πολλαπλά χτυπήματα.
Από τη νεκροτομή επί της σορού, διαπιστώθηκε ότι το θύμα έφερε τραύματα με σίδερο στο κεφάλι.
Όσον αφορά στο κίνητρο, ο 45χρονος είχε παραδεχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, φαίνεται να είναι οι οικονομικές διαφορές που είχε με το θύμα.