Αποχώρησε με το σφύριγμα του ντέρμπι το στατικό περίπολο στο fan club της Ομόνοιας-Χαμένα τα νομοσχέδια για την οπαδική βία

To πρωτάθλημα που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο, με τις γνωστές συζητήσεις για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού οπαδών στους εκτός έδρας αγώνες και κατά τη διάρκειά του οποίου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, έριξε αυλαία το βράδυ της Κυριακής με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, υπενθυμίζοντας σε όλους και ιδίως στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Αρχηγό Αστυνομίας, ότι πλέον τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς, δεν παίζονται εντός, αλλά εκτός γηπέδων.

Μπορεί στο ντέρμπι των αιωνίων της Λευκωσίας να σημειώθηκε μικροένταση στις εξέδρες, μεταξύ νότιας και ανατολικής εξέδρας, που βρίσκονταν οι οπαδοί των δύο ομάδων, όμως τα σοβαρότερα περιστατικά, για άλλη μια φορά, καταγράφηκαν έξω και μακριά από το γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα, αποδεικνύοντας τον άγραφο κανόνα των τελευταίων χρόνων, που θέλει τους οπαδούς να συγκρούονται μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους.

Οι πετροβολισμοί που καταγράφηκαν πίσω από την ανατολική εξέδρα του ΓΣΠ και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Nuevo Campo, μεταξύ Ομονοιατών και ΑΠΟΕΛιστών, δεν ήταν ένα σκηνικό που άρχισε και τελείωσε εκείνη τη στιγμή, αλλά το έναυσμα για το τι θα ακολουθούσε το ίδιο βράδυ στο fan club της Ομόνοιας, στη Λακατάμια, όταν οπαδοί του ΑΠΟΕΛ τα έκαναν γης Μαδιάμ και τραυμάτισαν τρία πρόσωπα, εκ των οποίων και μία 68χρονη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σημείο που σημειώθηκαν τα επεισόδια βρισκόταν αρχικά περιπολικό, όπως συνέβη και σε άλλα σημεία που κρίθηκε ότι υπήρχε αυτή η ανάγκη, ενώ στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, δόθηκε εντολή για αποχώρηση του οχήματος της Αστυνομίας και συνεχίστηκαν οι περιπολίες γύρω από τα συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να καταστεί δυνατή η αναχαίτιση των οπαδών.

Σημάδια για το τι θα επακολουθούσε υπήρξαν, όπως υπήρξε και αντίδραση της Αστυνομίας εντός και γύρω από το γήπεδο, ωστόσο δεν εκλήφθηκαν, ως έπρεπε, οι φόβοι για παράταση των μέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά το τέλος του αγώνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στα θλιβερά αποτελέσματα με τους τραυματισμούς και τις ζημιές.

Η Ομόνοια, μέσω ανακοίνωσής της φρόντισε να ασκήσει πίεση τόσο στην Αστυνομία, όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προβούν σε συλλήψεις και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που χρειάζεται είναι πραγματική βούληση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης οφείλουν να πείσουν με πράξεις την Κυπριακή κοινωνία ότι στέκονται με θάρρος απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που αποτελούν ντροπή για τον τόπο μας και να αποδείξουν ότι είναι εκεί για να προστατεύουν τον Κύπριο πολίτη».

Πέραν όμως των συλλήψεων και της παραπομπής τους ενώπιον της Δικαιοσύνης, εάν και εφόσον τα πρόσωπα που φόρεσαν χειροπέδες ενέχονται στα έκτροπα, τόσο ο υπουργός, όσο και η Αστυνομία θα πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τα μέτρα που λαμβάνονται σε αγώνες υψηλού κινδύνου τόσο γύρω από το γήπεδο, όσο και σε σημεία σημαίνουσας σημασίας, αφού η αποτυχία αναχαίτησής των χούλιγκαν, όπως συνέβη και μετά το ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΛ, τον περασμένο Ιανουάριο, επαναλαμβάνεται.

Εδώ και μήνες, ο υπουργός αναφέρεται στα Νομοσχέδια που προωθεί για τη βία στα γήπεδα, ένα εκ των οποίων στάλθηκε στη Βουλή για συζήτηση και εξετάστηκε σε μόλις μία συνεδρία. Πρόκειται για το Νομοσχέδιο που προωθεί τη χρήση αλκοτέστ και ναρκοτέστ και παράλληλα επηρεάζει το αυτοδιοίκητο της ΚΟΠ, αφού δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη δυνατότητα να αποφασίζει για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Η συγκεκριμένη άποψη βρίσκει αντίθετη την ομοσπονδία, που παραπέμπει σε κίνδυνο τιμωρίας των κυπριακών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το δεύτερο Νομοσχέδιο αφορά τους συνδέσμους φιλάθλων, με την Κυβέρνηση να ζητά να τεθούν υπό τη σκέπη των εταιρειών ή των σωματείων και δεν έχει ακόμη προωθηθεί στο Υπουργικό για να αποσταλεί στην Βουλή για συζήτηση, παρότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου δύο μήνες η δημόσια διαβούλευση στην οποία τέθηκε, μετά από κάποια συνταγματικά κωλύματα που διαπιστώθηκαν.

Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτά τα Νομοσχέδια συζητηθούν και περάσουν από την Ολομέλεια του Σώματος, ενδέχεται να μην αλλάξουν σε κανένα βαθμό τα περιστατικά που καταγράφονται εδώ και κάποια χρόνια, καθότι τα επεισόδια εκτυλίσσονται οπουδήποτε αλλού εκτός από τα γήπεδα, με την Αστυνομία να αδυνατεί να ανταποκριθεί και ταυτόχρονα αθώες ζωές τίθενται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, όπως συνέβη το βράδυ της Κυριακής, στο ΣΥΦΙ της Ομόνοιας.

Δυστυχώς, το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να θρηνήσουμε θύματα, δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο, όσο δεν λαμβάνονται τα μέτρα εκείνα που θα βάλουν μια τελεία στο πρόβλημα, τόσο πιο ορατός θα είναι ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον τραγικών περιστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επίθεση Στεφάνου σε ΕΛΑΜ για την επιδρομή στο οίκημα της Ομόνοιας-Η απάντηση Κυβέρνησης στις επικρίσεις
Σύγκρουση φορτηγού με όχημα στη Λευκωσία-Έκλεισε ο δρόμος
Οδηγούσε κλεμμένο όχημα 33χρονος και του πέρασαν χειροπέδες-Διαμένει παράνομα στην Κύπρο
Ξέφυγε η κατάσταση, νέα επίθεση σε ντελιβερά-Κουκουλοφόροι έστησαν καρτέρι σε 34χρονο και τον έκλεψαν
Διπλασιάστηκαν οι σοβαρές υποθέσεις με την εμπλοκή ανήλικων, ανοδική πορεία και στα εγκλήματα με ενήλικες
Αποχώρησε με το σφύριγμα του ντέρμπι το στατικό περίπολο στο fan club της Ομόνοιας-Χαμένα τα νομοσχέδια για την οπαδική βία
Αντεξέταση ανακριτή στην δίκη του Αϊκούτ-Ερωτήματα υπεράσπισης για κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με κατηγορούμενο
Χειροπέδες σε 23χρονο και 40χρονο για τα επεισόδια στο fan club της Ομόνοιας στη Λακατάμια
Χρηματικές ποινές 600 ευρώ στη 44χρονη που εξύβρισε αστυνομικούς στο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ
Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο ύποπτοι για απόπειρα φόνου και ληστεία