Στην αρένα της Βουλής το δεύτερο ημίχρονο για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Το στοίχημα ΥΠΑΝ

Στην αρένα της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί το δεύτερο ημίχρονο, όσον αφορά στο νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών, μετά την απόφαση της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου να οδηγήσει την πρότασή της ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για να συνεχίσει ο διάλογος. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι να διαφανεί κατά πόσο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές, καθώς επίσης και αν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

Το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αποτελούσε από την αρχή ένα θέμα υψίστης προτεραιότητας για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είχε πολλάκις αναφέρει πως επιτέλους πρέπει να βρεθεί μία λύση, δεδομένου ότι για αρκετά χρόνια το θέμα αποτελούσε μία καυτή πατάτα και κανένας άλλος πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου δεν το άνοιξε. Από το περασμένο καλοκαίρι, η Αθηνά Μιχαηλίδου και οι συνεργάτες της στο Υπουργείο Παιδείας είχαν ανοίξει το διάλογο με τους εταίρους, σε μία προσπάθεια να ακούσουν απόψεις και να καταλήξουν σε μία πρόταση που θα περιείχε όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, δεδομένου ότι πρόκειται για τη δική τους αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η αρχική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Σημειώνεται πως η κα. Μιχαηλίδου είχε αναγνωρίσει πως το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης είναι απαξιωτικό για τους εκπαιδευτικούς και θα έπρεπε να βρεθεί μία λύση, αφού εδώ και πενήντα χρόνια εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα. Προς αυτό το σκοπό, τους προηγούμενους μήνες βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, σε μία προσπάθεια να μεταφέρει τις σκέψεις της, αλλά και να καταγράψει τις απόψεις τους, με στόχο να δημιουργηθεί μία πρόταση η οποία θα είναι σωστά δομημένη και θα επιφέρει τροποποιήσεις.

Μετά την καταγραφή των απόψεων των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας είχε προβεί στην κατάρτιση της αρχικής του πρότασης, την οποία στη συνέχεια την παρέδωσε στις οργανώσεις, ζητώντας τους τοποθετήσεις επ’ αυτής. Στην αρχική πρόταση το Υπουργείο προωθούσε ενίσχυση κάποιών στοιχείων και αλλαγή άλλων, ώστε να είναι εκσυγχρονισμένο το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Τα βασικά στοιχεία της πρότασης, ήταν τα εξής:

-Η πρώτη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πραγματοποιείται νωρίτερα από ότι στο υφιστάμενο σύστημα

-Διευρύνεται η κλίμακα αξιολόγησης

-Θεσμοθετείται Δευτεροβάθμιο Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων

-Εισάγεται θέση προαγωγής «Ανώτερου Εκπαιδευτικού»

-Ενδυναμώνεται ο ρόλος του Διευθυντή ως ηγέτη της σχολικής μονάδας

-Ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από περισσότερους από έναν αξιολογητές

-Θεσμοθετείται η διαδικασία της μεταξιολόγησης

-Οι εκπαιδευτικοί ενδυναμώνονται σε όλα τα στάδια της καριέρας τους μέσω της επαγγελματικής μάθησης

-Η αξιολόγηση διενεργείται στη βάση επιστημονικών, διάφανων και απλών κριτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό η πρόταση για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών-«Δεν έχουμε άλλο χρόνο»

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας τις παρατηρήσεις τους επί της εν λόγω πρότασης και αυτό που αναμένεται να διαφανεί είναι κατά πόσο αυτές ενσωματώθηκαν στη νέα πρόταση ή αν το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την αρχική του εισήγηση και θα επιλυθούν οι διαφορές στην αρένα της Βουλής. Κάτι που και στο παρελθόν είχε γίνει, ωστόσο δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα ωφελήσει τη διαδικασία της συζήτησης, δεδομένου ότι στη Βουλή ο καθένας μεταφέρει τις δικές του απόψεις, με αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να υπήρχαν συγκλίσεις, να ανοίξουν νέα κεφάλαια.

Έστησε πόδι η ΟΕΛΜΕΚ, ζήτησαν συνέχιση του διαλόγου ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που να αποζητούν την αλλαγή του σχεδίου αξιολόγησης, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις όταν γνωστοποιούνταν τα κακώς έχοντα στα σχολεία, είχαν βγει μπροστά οι οργανώσεις και έλεγαν ότι για τους λίγους δεν πρέπει να καταδικάζονται οι πολλοί. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ΟΕΛΜΕ έστησε πόδι, ύψωσε τοίχους και έθεσε εαυτόν εκτός συζήτησης, κατηγορώντας μάλιστα το Υπουργείο ότι δεν έχει διάθεση για ουσιαστικό διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφορετικές στάσεις από καθηγητές για το σχέδιο αξιολόγησης-Ζητά συνέχιση διαλόγου η ΠΟΕΔ

Και σε αυτή την περίπτωση, η ΟΕΛΜΕΚ προσπάθησε να δημιουργήσει προτετελεσμένα σε μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν όταν σε θέμα που δεν αφορούσε τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά την ιδιωτική, είχε προκαλέσει μία κρίση θεσμών, με το θέμα να επιλύεται παρασκηνιακά και χωρίς καμία απολογία από πλευράς Δημήτρη Ταλιαδώρου, ο οποίος περιχαρής είχε κατηγορήσει τον πέμπτο όροφο του Υπουργείου Παιδείας (σ.σ. στον όροφο που βρίσκεται το γραφείο της υπουργού και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου) ότι έκαναν λόγο για βουλευτές που δωροδοκούνται από τα ιδιωτικά σχολεία.

Ωστόσο, ανάμεσα στους καθηγητές επικρατούσαν διαφορετικές απόψεις, αφού η ΟΛΤΕΚ διαχώρισε τη θέση της και δήλωσε πως ήθελε να συνεχιστεί ο διάλογος. Μία άποψη που εξέφρασε και η ΠΟΕΔ, με τις δύο οργανώσεις, στις αρχές του τρέχοντος μηνός, να στέλνουν επιστολή στην υπουργό Παιδείας, με στόχο να εξαντληθούν τα περιθώρια που υπήρχαν. Αυτό που αναμένεται να διαφανεί στην πορεία της συζήτησης είναι κατά πόσο η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει στο Υπουργικό και στη συνέχεια στη Βουλή την πρόταση, βρίσκει σύμφωνους τους δασκάλους και τους καθηγητές Μέσης Τεχνικής ή όχι.

Πάντως, στόχος του Υπουργείου Παιδείας, όπως είχε ανακοινωθεί και στο παρελθόν είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση ενώπιον της Βουλής το συντομότερο δυνατό, ώστε πριν τη λήξη των εργασιών για το καλοκαίρι να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά. Όλα θα κριθούν κατά την παρουσίαση της πρότασης στην αρένα της Βουλής.

Δειτε Επισης

Υποχώρησε η σκόνη, αίθριος ο καιρός-Στους 31 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στην αρένα της Βουλής το δεύτερο ημίχρονο για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Το στοίχημα ΥΠΑΝ
Αβάσιμες και παραπλανητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις εκπροσώπου συντεχνίας το ΔΣ της ΑΗΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κινητοποίηση καταδίκης έξω από το fan club της Ομόνοιας στη Λακατάμια
Ετοιμάζεται εγχειρίδιο καλής πρακτικής για ΜΜΕ με λεξιλόγιο για χρόνιες παθήσεις
Σε εφαρμογή η διαλειτουργικότητα του «Ψηφιακού Πολίτη» και του «Gov.gr Wallet»
Ασυνεννοησία μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, Δήμων και Βάσεων για τις δειγματοληψίες στο Lady’s Mile
Παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου για φορολόγηση υπερκερδών από ΑΠΕ-«Θα συνεχίσουν οι υψηλές τιμές στο ρεύμα»
Αναδείχθηκε η ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ-Δέσμευση για στήριξη προσπαθειών στο Κυπριακό
Επανέρχονται οι Οικολόγοι για το Νοσοκομείο Λευκωσίας-«Οι ευθύνες είναι του Υπ. Υγείας και του ΟΚΥπΥ που αδιαφορούν»