Το σκεπτικό Ευσταθίου για συζήτηση της διαγραφής στην Κεντρική Επιτροπή-«Το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό»
15:12 - 02 Μαΐου 2025

Στο γεγονός πως η Κεντρική Επιτροπή είναι το εν ενεργεία όργανο της ΕΔΕΚ που μπορεί να αποφασίσει αναφορικά με τις διαγραφές και δεν εκχωρεί την εξουσία της πουθενά βασίζεται ο Κωστής Ευσταθίου, ζητώντας να εξεταστεί η υποψηφιότητα που υπέβαλε για την προεδρία του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε ο REPORTER, ο κ. Ευσταθίου απέστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής με επιδότη την υποψηφιότητά του, την οποία στηρίζουν ονομαστικά 90 μέλη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παλαιών στελεχών από τη Λάρνακα, τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, καθώς και νεότερα. Επίσης συνυπογράφει σύσσωμη η τοπική επιτροπή Κάτω Πύργου Τυλληρίας και σχεδόν ολόκληρη η τοπική Αθηένου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέσω επιδότη κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΔΕΚ ο Κωστής Ευσταθίου
Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «υπέβαλα σήμερα την υποψηφιότητα μου για Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με το Καταστατικό, αυτή υποβλήθηκε στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή μέσω επιδότη, όπως ο Νόμος ορίζει. Αντίγραφο αφέθη στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής για τον Γραμματέα αυτής. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το όργανο το οποίο λειτουργεί νομίμως μετά την παραίτηση της ηγεσίας και την αδυναμία σύγκλησης Πολιτικού Γραφείου. Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συγκληθεί μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για την εξέταση τους».
«Ευελπιστώ σε πολιτική απόφαση ενότητας και αλλαγής σελίδας διότι, όπως σημειώνω με την υποβολή της υποψηφιότητάς μου, προσβλέπω σε μια νέα σελίδα στο κόμμα, το οποίο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, παρά μόνο της ιστορίας του, των αρχών του, των φίλων και μελών του και προπάντων των ιδεών του σοσιαλισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνισε.
Ακολούθως, ο κ. Ευσταθίου δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το συνοδευτικό σημείωμα, στο οποίο εξηγεί το αίτημά του για νέα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Απευθυνόμενος προς τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρη Ανδρέου, αναφέρει πως μετά το πέρας της υποβολής υποψηφιοτήτων, η Κεντρική Επιτροπή ως το μοναδικό όργανο του Κόμματος με νόμιμη υπόσταση και ασφαλώς ως το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο αυτού, θα κληθεί να εξετάσει τις υποψηφιότητες.
«Επιθυμώ να διευκρινίσω ότι την εξουσία αυτή η Κεντρική Επιτροπή δεν εκχωρεί, πάντοτε σύμφωνα με το Καταστατικό, σε κανένα όργανο ή πρόσωπο περιλαμβανομένης και της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου (άρθρο 34 του Καταστατικού). Η συγκεκριμένη Επιτροπή διορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή με την προκήρυξη του Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου κατόπιν εισήγησης του Πολιτικού Γραφείου. Η Επιτροπή αυτή επομένως συγκροτείται, διορίζεται και λειτουργεί μόνον σε περιπτώσεις προκήρυξης συνεδρίου και όχι σε διαδικασία εκλογής Προέδρου, όπως η παρούσα, προς αντικατάσταση του παραιτηθέντος Προέδρου του Κόμματος», τόνισε.
«Βαρύ το φορτίο επομένως στους ώμους της Κεντρικής Επιτροπής και σαφέστατα τα μηνύματα τα οποία θα προκύψουν από την σύγκληση της και τις αποφάσεις της», υπέδειξε.
Στο επεξηγηματικό του σημείωμα, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως σύμφωνα με το άρθρο 43 του Καταστατικού, όταν ο Πρόεδρος του Κόμματος παραιτηθεί, τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αντικατάστασής του η οποία προβλέπει προκήρυξη από την Κεντρική Επιτροπή, εντός 40 ημερών, εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Στο διάστημα αυτό προεδρεύει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.
«Επομένως αφ' ης στιγμής έχει προκηρυχθεί όντως η παρούσα διαδικασία, αυτό συνεπάγεται λογικώς και καταστατικώς ότι δεν υφίσταται Πρόεδρος του Κόμματος. Περαιτέρω μετά την παραίτηση της Μαρίας Βασιλειάδου δεν μπορεί να αναπληρωθεί η θέση Προέδρου από αυτήν. Λόγω της παραίτησης της τελευταίας και των μέχρι τούδε αντιπροέδρων, το κενό εξουσίας καλύπτει μόνον η Κεντρική Επιτροπή, της οποίας ο Γραμματέας ουσιαστικά αποτελεί τον μόνο αξιωματούχο του κόμματος εν ενεργεία», τόνισε.
Περαιτέρω, ο κ. Ευσταθίου υπέδειξε πως «λόγω παραίτησης των πιο πάνω προσώπων δεν μπορεί να συγκληθεί και δεν μπορεί να αποφασίσει επί οιουδήποτε θέματος το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο προεδρεύεται από τον Πρόεδρο. Υφίσταται δηλαδή θέμα νόμιμης συγκρότησης αυτού. Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, παρακαλώ όπως η παρούσα αίτηση τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής δια τα περαιτέρω».
Ο βουλευτής εξέφρασε την ελπίδα η Κεντρική Επιτροπή «θα σταθεί στο ύψος της και θα αποφασίσει επί του πολιτικού ζητήματος το οποίο τίθεται με την υποψηφιότητά μου, δηλαδή την απαλλαγή του κόμματος από αποφάσεις, ενέργειες και δηλώσεις που τείνουν στον αποκλεισμό, απομάκρυνση, διαγραφή και συρρίκνωση του Κόμματος από μέλη, φίλους και υποστηρικτές».
Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 26 του Καταστατικού, η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος μεταξύ δύο συνεδρίων. Επίσης με βάση το άρθρο 58 για σκοπούς ερμηνείας του Καταστατικού αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή.
«Επομένως η Κεντρική Επιτροπή έχει την απόλυτη αρμοδιότητα να αποφασίσει περί της υποψηφιότητάς μου και παράλληλα περί του κατά πόσον η εμφανιζόμενη ως απόφαση Πολιτικού Γραφείου ημερομηνίας 5.1.2023 περί διαγραφής μου από τα μητρώα ισχύει ή παραμένει σε ισχύ ή εάν η Κεντρική Επιτροπή θα την εγκρίνει ή την τροποποιεί, ανακαλεί, αναστέλλει, μετατρέπει, διαγράφει ή παραμερίζει», πρόσθεσε.
«Το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό, δεν αφορά και δεν περιορίζεται μόνον στην περίπτωση του υποφαινόμενου αλλά επεκτείνεται σε ζητήματα αρχών πολιτικής», υπογράμμισε ο Κωστής Ευσταθίου.
«Με βάση την υποψηφιότητά μου επιχειρείται μία νέα σελίδα στο Κόμμα το οποίο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός παρά μόνον της ιστορίας του, των αρχών του, των φίλων και μελών του και προπαντός των ιδεών του Σοσιαλισμού, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με επιδότη υποψήφιος ο Ευσταθίου, ως εναλλακτική ο Μυριάνθους-Τέσσερις οι δελφίνοι της ΕΔΕΚ
