Βάζουν άνω τελεία για την εθελοντική στράτευση γυναικών-Προτεραιότητα ΣΥΟΠ και κατάταξη 2025 ΕΣΣΟ

Μπορεί το Υπουργείο Άμυνας να διαμήνυε πως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για εθελοντική στράτευση γυναικών οι διαδικασίες θα κινούνταν τάχιστα, ώστε να εκδοθεί διάταγμα που θα καθόριζε κάποια δεδομένα που δεν είχαν ξεκαθαριστεί, όπως το όριο ανώτατης ηλικίας ή η ημερομηνία της πρώτης κατάταξης, ωστόσο για τις όποιες εξελίξεις φαίνεται πως τη δεδομένη στιγμή έχει μπει μια άνω τελεία.

Αυτό συμβαίνει διότι ανέκυψε το πρόβλημα με τους Συμβασιούχους Οπλίτες και το καθεστώς εργασίας τους, το οποίο τη δεδομένη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Άμυνας, αφού πρέπει να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της φυγής ΣΥΟΠ από το στράτευμα. Ως εκ τούτου, προκηρύχθηκαν 700 θέσεις με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας Νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, ώστε η μέγιστη συνολική διάρκεια της σύμβασης προσώπου που θα προσλαμβάνεται ως Συμβασιούχος Οπλίτης μετά την έναρξη ισχύος του τροποποιητικού Νόμου, να είναι τα δέκα έτη. Παράλληλα, διασφαλίζεται ότι οι Συμβασιούχοι Οπλίτες που ήδη υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, είναι δυνατόν να παραμείνουν στην Υπηρεσία μέχρι την ηλικία των 42 ετών.

Επίσης, το Υπουργείο τρέχει και την κατάταξη της 2025 ΕΣΣΟ, η οποία θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο και για την οποία δέχεται αιτήσεις μέσω του gov.cy. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο τρέχοντας δύο μεγάλα ζητήματα, άφησε για λίγο στο περιθώριο την εθελοντική στράτευση γυναικών, η οποία θα επανέλθει στο προσκήνιο, πιθανότατα μετά το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Άμυνας ζήτησε από το Υπουργείο να μελετήσει το διάταγμα πριν εκδοθεί κι ως εκ τούτου αφότου μελετηθεί από το Υπουργικό θα αποσταλεί στην Επιτροπή, πριν δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθότι το αίτημα τους έγινε αποδεκτό.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ανώτατο ηλικιακό όριο θα είναι τα 26 έτη, όπως είχε αρχικά αναφερθεί ή κατά πόσον θα κατέλθει στα 24 χρόνια, ως επίσης εάν θα επιτευχθεί ο στόχος, ώστε η πρώτη κατάταξη να γίνει τον Οκτώβριο του 2025, όπως ήταν και ο στόχος του Υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, μέσω του διατάγματος αναμένεται να καθοριστούν και τα κίνητρα που θα δοθούν σε όσες γυναίκες επιλέξουν να υπηρετήσουν στο στράτευμα. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Πάλμας, από τα βασικά κίνητρα είναι η μοριοδότηση, δηλαδή όπως ισχύει με τους άνδρες, όταν γυναίκες που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους, να μετρούν ως μόρια όταν θα ενταχθούν στο δημόσιο, ενώ θα μπορούν αυτόματα να ενταχθούν στο θεσμό του ΣΥΟΠ, αν το επιθυμούν.

Υπό μελέτη βρίσκεται επίσης και το ενδεχόμενο να ανοίξει πλατφόρμα για αιτήσεις, όπως θα συμβεί με τις αιτήσεις ενδιαφέροντος για Συμβασιούχους Οπλίτες, ως επίσης και με τους στρατεύσιμους της 2025 ΕΣΣΟ. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, από τη στιγμή που οι υπόλοιπες αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά, αυτό αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της εθελοντικής στράτευσης, όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά την έκδοση του διατάγματος.

Χαρτογραφήθηκαν οι εγκαταστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη χαρτογραφήσει την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, ιδίως στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, αλλά και σε μονάδες που υπηρετούν γυναίκες ΣΥΟΠ, ώστε να έχει καταγεγραμμένες τις δυνατότητές και την επάρκεια χώρων, για όσες γυναίκες επιλέξουν να καταταχθούν.

Παράλληλα, θα τρέξουν οι διαδικασίες χαρτογράφησης και για άλλα στρατόπεδα, για να παρουσιαστούν έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετους χώρους διαμονής των εθελοντριών.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες δύναται να υπηρετούν μόνο εθελοντικά, εφόσον κριθούν ως ικανές κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σε αντίθεση με τους άρρενες πολίτες οι οποίοι εκπληρώνουν θητεία ακόμη και αν κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4).

Ο λόγος που εντάσσεται η συγκεκριμένη πρόνοια είναι διότι ο σκοπός του Νόμου είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.

Στο Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, παρέχεται επίσης η δυνατότητα για εφεδρική υπηρεσία στις γυναίκες που θα εκπληρώνουν εθελοντική στρατιωτική θητεία, δεδομένου ότι τους ζητηθεί και αποδεχθούν την ένταξή τους στην εφεδρεία.

Σημειώνεται πως η εθελοντική στρατιωτική θητεία, η οποία έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, παρέχει τα αντίστοιχα ίδια αποτελέσματα και συνέπειες με την πραγματική θητεία. Στα έννομα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται η πίστωση μονάδων στις κοινωνικές ασφαλίσεις, καθώς και η πίστωση μονάδων για διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία και σε άλλες θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας.

Η εφεδρική υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά καθίσταται δυνητική και όχι υποχρεωτική τόσο για τις γυναίκες που εκπλήρωσαν εθελοντική στρατιωτική θητεία όσο και για τις γυναίκες που προσλαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά με σύμβαση ως οπλίτες.

Όσον αφορά στις απολαβές των εθελοντριών, στη βάση της ισότητας των φύλων, οι απολαβές θα είναι οι ίδιες με τους κληρωτούς, που ανέρχονται 150 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δώδεκα θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα
Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη λεωφόρου Προδρόμου στη Λευκωσία
Στο νοσοκομείο οδηγός μετά από τροχαίο-Χτύπησε σε περιτοίχισμα
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για το 112-Έντεκα πρωτεύοντα πτητικά μέσα στη διάθεση της ΚΔ για τις πυρκαγιές
Έφυγε από την ζωή ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας Χαράλαμπος Ζαχαρίου-Θλίψη στην Αστυνομία
Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για αντιμετώπιση των Πυρκαγιών-«Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη»
Υπό οκταήμερη κράτηση 35χρονος για υπόθεση εμπρησμού οχήματος στην Ορόκλινη
Χαρτσιώτης: Τροχιοδρομήθηκαν διαδικασίες για πρόσληψη αστυφυλάκων στις ακριτικές περιοχές
Συνεχίζεται η απάτη με τα SMS με πρόστιμα-Πώς δρουν οι επιτήδειοι (pic)
Καταζητούνται τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λεμεσό