ΒΙΝΤΕΟ: Ειδικοί αποκαλύπτουν τον πιο γρήγορο τρόπο να παγώσεις την μπύρα-Και δεν είναι η κατάψυξη
15:40 - 18 Μαΐου 2025

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τη ζέστη, τη θάλασσα, τα παγωτά και τις μπύρες στην παραλία. Ίσως από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι ένα μπάρμπεκιου στην αυλή με άφθονες παγωμένες μπύρες. Όμως σε όλους μας έχει τύχει να ξεχάσουμε εκτός ψυγείου τις μπύρες. Και αυτό μπορεί να χαλάσει ότι έχουμε χτίσει.
Για όλα όμως υπάρχει η λύση. Μια μελέτη αποκαλύπτει τον πιο γρήγορο τρόπο να παγώσεις μια μπύρα, αν έχεις ξεχάσει να την βάλεις στο ψυγείο. Χωρίς καν να χρησιμοποιήσεις την κατάψυξη. Η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε 8 τρόπους που μπορεί κάποιος να απολαύσει μια παγωμένη μπύρα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σε μόλις μισή ώρα η θερμοκρασία της μπύρας έπεσε από τους 20,5 βαθμούς σε 1,5.
Το κόλπο με τον κουβά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο γρήγορος τρόπο να παγώσει μια μπύρα είναι να μπει σε έναν κουβά, με κρύο νερό, πάγο αλλά και αλάτι. Το αλμυρό νερό έχει χαμηλότερο σημείο πήξης από το κανονικό νερό.
Και ενώ η θερμοκρασία ενός κουβά με πάγο και νερό μπορεί να κυμαίνεται ελαφρώς πάνω από τους 0°C, η προσθήκη αλατιού σημαίνει ότι η θερμοκρασία του παγωμένου διαλύματος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μικρότερη από το μηδέν. Αυτές οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν θα παγώσουν την μπύρα πιο γρήγορα.
Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία της μπύρας μειώθηκε κατά 18,9°C σε μισή ώρα, αφήνοντας την μπύρα στους παγωμένους 1,6°C. Μετά από μία ώρα, οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν τη θερμοκρασία της μπύρας σε λίγο λιγότερο από 0°C.
Άλλα κόλπα για παγωμένη μπύρα
Ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κρυώσει μια μπύρα είναι η ίδια μέθοδος, αλλά χωρίς το αλάτι. Διαπιστώθηκε ότι ο πάγος και το κρύο νερό – ιδανικά τοποθετημένα σε ένα μεγάλο φορητό ψυγείο – κατέβασαν τη θερμοκρασία της μπύρας από 20°C σε 3,9°C σε μισή ώρα.
Οι ειδικοί δοκίμασαν επίσης, το δημοφιλές διαδικτυακό «κόλπο», δηλαδή να καλύψουν το μπουκάλι με βρεγμένο χαρτί υγείας και να το βάλουν στην κατάψυξη. Αυτή η μέθοδος όντως έριξε τη θερμοκρασία μιας μπύρας στους 8,9°C σε 30 λεπτά, αλλά δεν λειτούργησε τόσο καλά όσο αν την έβαζαν στην κατάψυξη χωρίς το βρεγμένο χαρτί.
Ακόμα λιγότερο αποτελεσματικό είναι να τοποθετηθεί το μπουκάλι της μπύρας σε ένα μπολ με κρύο νερό, να σκεπαστεί με μια βρεγμένη πετσέτα και να μείνει σε δροσερό μέρος. Μια από τις δύο χειρότερες μεθόδους ήταν να μείνει η μπύρα κάτω από κρύα βρύση για τρία λεπτά. Μείωσε τη θερμοκρασία της μπύρας μόλις κατά 2,5°C – από 20,5°C σε 18°C – με αποτέλεσμα το ρόφημα να είναι χλιαρό, συνυπολογίζοντας και την σπατάλη νερού.
«Χωρίς αμφιβολία, το κρύο νερό με πάγο και αλάτι είναι ο πιο αποτελεσματικός και γρηγορότερος τρόπος για να κρυώσετε μια μπύρα», καταλήγουν οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα.
Πηγή: gazzetta.gr