H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύεται για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ
19:30 - 17 Μαΐου 2025

H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαναβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής κάθε μορφής βίας, καθώς και η καλλιέργεια ενός πλαισίου παιδείας που προάγει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Σε τοποθέτησή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, αναφέρει ότι η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ημέρα τιμής και δράσης κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, με αφορμή την ιστορική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1990, να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Η απόφαση αυτή υπήρξε καταλύτης για τη νομική, κοινωνική και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σηματοδοτώντας την αρχή μιας συλλογικής, αλλά ακόμη ημιτελούς, διαδρομής προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια.
Στην Κύπρο, σημειώνει, "η Πολιτεία έχει πράγματι επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ενδεικτικά ορόσημα τη νομοθετική ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, την αναγνώριση του κινήτρου προκατάληψης ως επιβαρυντικού παράγοντα, καθώς και τη θέσπιση του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης. Αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν θεμελιώδη βήματα, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής".
Ωστόσο, συνεχίζει, παρά τα θετικά βήματα, η πραγματικότητα αποκαλύπτει την επιμονή βαθιά ριζωμένων διακρίσεων αφού ΛΟΑΤΚΙ άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό, αρνητικά στερεότυπα, και συχνά μετατρέπονται σε στόχο βίας ή εκφοβισμού. Ιδιαίτερα ανησυχητικό, λέει, είναι το γεγονός ότι ακόμα και ανήλικα άτομα βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων επιθέσεων, όπως επιβεβαιώνεται από πρόσφατο περιστατικό ομοφοβικής βίας στη Λευκωσία το οποίο «δεν είναι μεμονωμένο αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο φαινόμενο κανονικοποιημένης περιθωριοποίησης, το οποίο απαιτεί άμεση και συλλογική αντιμετώπιση».
Η Επίτροπος αναφέρει ότι η ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής κάθε μορφής βίας, καθώς και η καλλιέργεια ενός πλαισίου παιδείας που προάγει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
"Ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας δέσμευση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραμένουμε αμετάκλητα δεσμευμένοι στον αγώνα για την καθολική προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε, σημειώνοντας ότι "πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να σταθούν με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε μορφή μίσους. Η μηδενική ανοχή απέναντι στην ομοφοβία, την τρανσφοβία και την αμφιφοβία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση σε μια δημοκρατική κοινωνία».
«Ακλόνητη υποστήριξη» εκφράζει το Δίκτυο Διπλωματών προς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Κύπρο
Την «ακλόνητη υποστήριξή του προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Κύπρο και παγκοσμίως», αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες κοινότητες, επανεπιβεβαιώνει με σημερινή του ανακοίνωση το Κυπριακό Παράρτημα του Δικτύου Διπλωματών για την Ισότητα (Diplomats for Equality - D4E), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας, της Ιντερφοβίας και της Τρανσφοβίας (IDAHOBIT)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου, παρατηρούνται ανησυχητικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εχθρική δημόσια ρητορική και τροποποιήσεις νομοθεσίας που περιορίζουν τον δημόσιο διάλογο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην εκπαίδευση, τη διακυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο χώρο.
Ακολούθως, το Δίκτυο Διπλωματών για την Ισότητα συγχαίρει εκ νέου την Κυπριακή Δημοκρατία για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2027, επιτυχία που, όπως σημειώνεται, «αντανακλά τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς».
«Ευελπιστούμε ότι η συμμετοχή αυτή θα αποφέρει απτά οφέλη για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ανυπομονούμε να δούμε την αποτελεσματική εφαρμογή σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, προσβλέπουμε στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», συμπληρώνεται σχετικά.
Το Δίκτυο χαιρετίζει επίσης τη «διαρκή δράση και συμβολή» των τοπικών ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Κύπρο, ενώ αναγνωρίζει επίσης τον καθοριστικό ρόλο των κυπριακών επιχειρήσεων στη δημιουργία συμπεριληπτικών χώρων εργασίας, ιδίως υπό την πίεση αντικρουόμενων κοινωνικών αφηγημάτων.
«Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους με την εφαρμογή πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού χωρίς διακρίσεις, προγραμμάτων εκπαίδευσης για τη διαφορετικότητα και τη δημιουργία εργασιακών χώρων που στηρίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένους. Οι ξένες αποστολές στην Κύπρο, μέλη του Δικτύου Διπλωματών για την Ισότητα, παραμένουν στη διάθεση των κυπριακών επιχειρήσεων για την προώθηση αυτών των πρακτικών.
Συμπληρώνεται ότι στο πλαίσιο της IDAHOBIT 2025, το Δίκτυο Διπλωματών για την Ισότητα στην Κύπρο παραμένει ενωμένο και αποφασισμένο. «Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στις παρελάσεις Υπερηφάνειας στη Λευκωσία στις 17 και 31 Μαΐου και να συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για ένα μέλλον στο οποίο κάθε άτομο θα ζει ανοιχτά, με ασφάλεια, ισότιμα», αναφέρεται σχετικά.
Την ανακοίνωση υπογράφουν 35 ξένες αποστολές διαπιστευμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία και αποστολές του ΟΗΕ στην Κύπρο (Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, UNDP Κύπρου), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ