Τα drones και οι ευθύνες για το παπούτσι πάνω από την Ακρόπολη-Οι διαφορές με τη συναυλία της Βίσση
11:27 - 17 Μαΐου 2025

Η εικόνα ενός παπουτσιού, σε νούμερο γίγαντα, που ξεπροβάλλει ξαφνικά στον νυχτερινό αττικό ουρανό, ακριβώς πάνω από τον Παρθενώνα, λες κι ετοιμάζεται να τον πατήσει, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι ευχάριστη. Κι ήταν αυτή η συγκεκριμένη εικόνα, από τις αρκετές που περιείχε το drone show που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, για διαφημιστικούς σκοπούς γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών, η οποία πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των επόμενων ωρών, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν, και συγκεκριμένα στην περσινή συναυλία της Άννας Βίσση στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο, είχε συμβεί κάτι, περίπου, αντίστοιχο χωρίς να... ανοίξει ρουθούνι.
Ποιες είναι οι όμως οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές των δύο περιπτώσεων και κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες σε καθεμία από αυτές;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το Ζάππειο πήραν άδεια για την απογείωση των drones της Adidas με φόντο την Ακρόπολη
Στην πρόσφατη περίπτωση της διαφήμισης της Adidas, η ιδιωτική εταιρεία drone light show, που συνεργάζεται μαζί της και με συγκεκριμένη εταιρεία μάρκετινγκ, ζήτησε και έλαβε εκ μέρους τους τις προβλεπόμενες άδειες: μία από τη διοίκηση του Ζαππείου, μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνική Οικονομίας και Οικονομικών, και μια δεύτερη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφάλειας πτήσεων και χρήσης του εναέριου χώρου.
Η άδεια δόθηκε επί συγκεκριμένου σχεδίου πτήσης που κατατέθηκε το οποίο αφορούσε σε προκαθορισμένη περιοχή 200 τ.μ. εξωτερικού χώρου παραπλεύρως του Ζαππείου Μεγάρου, και αφού πληρώθηκε το τίμημα που ανερχόταν σε μόλις 380 ευρώ.

Η εταιρεία αθλητικών ειδών, λοιπόν, έχοντας εξασφαλίσει νομίμως την άδεια προχώρησε στην πραγματοποίηση του drone show με εικόνες, λογότυπα και συνθήματα της adidas. Και μπορεί οι πτήσεις των drones να έγιναν αποκλειστικά στον προκαθορισμένο εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, οι εικόνες όμως εμφανίζονταν από διαφορετικό σημείο ανάλογα με την οπτική γωνία που τις έβλεπε κανείς.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι είδαμε το τεράστιο αθλητικό παπούτσι ακριβώς πάνω από την Ακρόπολη – εικόνα την οποία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε πολύ κακή, πολύ δυσάρεστη, που είναι σαν το παπούτσι της Adidas να κλωτσάει την Ακρόπολη -αλλά και με φόντο την είσοδο του Ζαππείου και τη θάλασσα.
Η adidas, πάντως, ξεκαθάρισε, με επίσημη ανακοίνωσή της, πως «καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς».

Η παρανομία στην όλη υπόθεση είναι πως η διοίκηση του Ζαππείου, δεν ζήτησε άδεια από το αρμόδιο Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού για την παραχώρηση χώρων του προς εμπορική χρήση, όπως θα όφειλε, καθώς αποτελεί νεότερο μνημείο. Να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο η άδεια του υπουργείου Πολιτισμού είναι απαραίτητη και για τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.
Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μέχρι προχθές το βράδυ δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από το Ζάππειο, κατέθεσε, άμεσα, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας η οποία προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση που διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση επί του θέματος. Έγγραφες εξηγήσεις, όμως, ζήτησε, χθες, από το Δ.Σ του Ζαππείου και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει η επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Το drone show της Άννας Βίσση
Από τα πλέον εντυπωσιακά στιγμιότυπα της μεγάλης συναυλίας που έδωσε η Άννα Βίσση, τον περασμένο Οκτώβριο, στο ασφυκτικά γεμάτο Καλλιμάρμαρο ήταν το drone show που συνόδευσε το μουσικό μέρος της βραδιάς. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της εταιρείας που το είχε αναλάβει, «η προετοιμασία για αυτή την εντυπωσιακή παράσταση πραγματοποιήθηκε στον κοντινό χώρο του Ζαππείου – πήρε άραγε άδεια τότε από το ΥΠΠΟ; - ο οποίος προσέφερε το κατάλληλο σημείο εκκίνησης και διαχείρισης των drones για το θέαμα πάνω από το στάδιο».

Και κάπως έτσι, είδαμε, μεταξύ άλλων, φωτισμένες εικόνες της φιγούρας της ποπ σταρ, του ονόματός της και των τίτλων των τραγουδιών της, με φόντο, στο βάθος, τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Μόνον που σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία παραγωγής της συναυλίας είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες εναέριας φωτογράφισης και κινηματογράφησης από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και δεδομένου ότι οι εικόνες από τα drones προβάλλονταν σε πιο μακρινή απόσταση από την Ακρόπολη δεν φάνηκε να ενοχλούν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μιας και η νεοφερμένη στη χώρα μας κουλτούρα των drone shows χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, επιβάλλεται να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι της νομοθεσίας που αφορούν στην αλληλεπίδρασής τους, έστω και οπτικής, με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία τους όχι μόνο από άμεσες αλλά και από έμμεσες βλάβες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα