Μετά τα κρούσματα ιλαράς στην Κύπρο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί παιδιών-Ανησυχία για την κατάσταση στην ΕΕ
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 17 Μαΐου 2025

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κύπρο μετά την έξαρση των περιστατικών ιλαράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο τη Ρουμανία, όπου καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC, μέχρι τα τέλη Μαρτίου έχουν αναφερθεί περίπου 4.500 κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ, τα περισσότερα σε ανεμβολίαστα παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε αλυσίδα κρουσμάτων από νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν συνολικά έντεκα περιστατικά, προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στις υγειονομικές υπηρεσίες όσο και στους γονείς, καθώς τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά και βρέφη.
Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί για την ιλαρά σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών και άνω, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβράαμ Ηλία. Όπως σημείωσε, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν θετικά περιστατικά ιλαράς στην Κύπρο, ωστόσο η ανησυχία παραμένει έντονη τόσο λόγω των κρουσμάτων στις αρχές του χρόνου όσο και της επιδημιολογικής εικόνας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε μία αναζωπύρωση στην Κύπρο, η οποία προερχόταν από νηπιαγωγείο και ευτυχώς δεν υπήρξε διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρατηρείται αυξημένη πληρότητα στους παιδιατρικούς θαλάμους. Επισήμανε πως η έξαρση των περιστατικών ιλαράς στη Ρουμανία οφείλεται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Ο Δρ Ηλία εξήγησε πως η νοσηλεία ενός παιδιού εξαρτάται και από την ηλικία του. «Αν πρόκειται για βρέφος, συνήθως η νόσος εκδηλώνεται πιο έντονα και μπορεί να απαιτηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιλαρά». Σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών, όπως ωτίτιδα ή πνευμονία, τότε χορηγείται και η ανάλογη αντιβιοτική αγωγή. Αντίθετα, ένα παιδί μπορεί να νοσήσει ήπια και να χρειάζεται μόνο περιορισμό στο σπίτι.
Όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, συνέχισε, είναι καλυμμένα με ισχυρή προστασία της τάξης του 95%, ενώ η ανησυχία επικεντρώνεται κυρίως στα παιδιά κάτω των 12 μηνών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει το εμβόλιο.
Σχετικά με τις επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών, ο Δρ Ηλία ανέφερε ότι γίνεται ιχνηλάτηση και πως όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1960 θεωρείται ότι έχουν ήδη νοσήσει και άρα δεν κινδυνεύουν να ξανανοσήσουν. Αν πρόκειται για επαφή που είναι βρέφος 6 μηνών, τότε μπορεί να του χορηγηθεί μία δόση εμβολίου και η δεύτερη όταν συμπληρώσει το 12ο μήνα. «Λαμβάνουμε σοβαρά μέτρα για τις επαφές, διότι πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική στον επίνοσο πληθυσμό — δηλαδή σε όσους δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.
Αναφερόμενος στην προετοιμασία των υγειονομικών υπηρεσιών λόγω της κατάστασης στην ΕΕ, ο Δρ Ηλία σημείωσε πως «υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την ιλαρά μετά τα περιστατικά του Φεβρουαρίου. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους γονείς και οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν με τον εμβολιασμό των παιδιών τους». Τόνισε, επίσης, τη σημασία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για την έγκυρη ενημέρωση των γονέων πάνω σε κρίσιμα θέματα υγείας.
Καλή η εμβολιαστική κάλυψη, αλλά παρουσιάζει μείωση
Από την πλευρά του, ο παιδίατρος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Δρ Μιχάλης Ιασωνίδης, δήλωσε στον REPORTER πως «για αρκετά χρόνια στην Κύπρο δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κρούσματα ιλαράς. Δυστυχώς, φέτος εμφανίστηκαν σε ανεμβολίαστα παιδιά». Όπως σημείωσε, τα περιστατικά είναι κυρίως εισαγόμενα και δεν βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα κρούσματα σε σχολεία της Λευκωσίας. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα της νόσου αφού, «ένα παιδί μπορεί να κολλήσει άλλους είκοσι ανθρώπους».
Ο Δρ Ιασωνίδης ανέφερε ότι, παρότι υπάρχει μια μικρή μείωση στην εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο, τα επίπεδα παραμένουν ικανοποιητικά, με τον κίνδυνο πάντως εξάρσεων να παραμένει. «Η ιλαρά είναι μία σοβαρή νόσος που μπορεί να αφήσει και μόνιμες βλάβες στον ασθενή», τόνισε.
Εξήγησε, επίσης, πως η νόσος μπορεί να προσβάλει και ενήλικες, αν και οι περισσότεροι είναι προστατευμένοι λόγω εμβολιασμού, καθώς παλαιότερα η εμβολιαστική κάλυψη έφτανε μέχρι και το 95%. «Τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται και επειδή οι εμβολιασμοί ξεκινούν μετά τους 12 μήνες, τα βρέφη παραμένουν ακάλυπτα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το παλαιότερο εμβολιαστικό σχήμα στην Κύπρο, η πρώτη δόση χορηγούνταν στον πρώτο χρόνο ζωής και η δεύτερη μετά τα δύο έτη. Πλέον, όμως, αυτό έχει αναθεωρηθεί και η δεύτερη δόση μπορεί να δοθεί ακόμη και τρεις μέρες μετά την πρώτη. Με μία δόση επιτυγχάνεται προστασία 95%, ενώ με δύο δόσεις η κάλυψη ξεπερνά το 99%.
Ο Δρ Ιασωνίδης επισήμανε ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται στην Κύπρο προέρχονται συνήθως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες αντιστάσεις στον εμβολιασμό. «Το πρόβλημα με το εμβόλιο της ιλαράς ξεκίνησε το 1998, όταν διατυπώθηκε, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, ο ισχυρισμός ότι σχετίζεται με τον αυτισμό. Έκτοτε, πολλές μελέτες απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Οι γονείς πρέπει να ξεπεράσουν αυτούς τους αβάσιμους φόβους, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: