Ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ζητά και πάλι ο Ερντογάν

Με την προβολή του δικού του «οράματος» για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης, που θα έχει βεβαίως στο επίκεντρο της την Τουρκία, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των ηγετών που συμμετείχαν στην 6η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή στα Τίρανα.

Φθάνοντας στην αλβανική πρωτεύουσα, έχοντας μια αποδοτική εβδομάδα που ενίσχυσε τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της παρουσίας όλων των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της εμπλοκής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και να προωθήσει τις απαιτήσεις της για αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά και για κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η συζήτηση για το νέο όραμα επαναπροσδιορισμού της Ευρώπης πρέπει να ξεκινήσει από τον αναγκαίο μετασχηματισμό της, ο οποίος θα οικοδομηθεί στις «αρχές της αδιαίρετης ασφάλειας και της δικαιότερης κατανομής της ευημερίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε το ευρύ φάσμα τομέων στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία, αναφέροντας συγκεκριμένα την «αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, τους διαμετακομιστικούς διαδρόμους, τη διασυνδεσιμότητα, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ψηφιακές αγορές και τα κρίσιμα ορυκτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέτυχε τον Ερντογάν στα Τίρανα και του ζήτησε να μιλήσουν μεταξύ τους για το Κυπριακό ο Πρόεδρος

Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να θέσει ενώπιον αυτού του ακροατηρίου, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, το ζήτημα της συμμετοχής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης.

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας «πρέπει να περιλαμβάνουν και συμμάχους εκτός της Ένωσης, χωρίς να πλήττεται ο κεντρικός ρόλος του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η προσήλωση σε αυτή την αντίληψη κατά την εφαρμογή πρωτοβουλιών όπως οι ReArm και SAFE θα ωφελήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι «πολυάριθμοι πόλεμοι και συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη μάς δείχνουν πως γινόμαστε πιο αδύναμοι όταν διχαζόμαστε σε ζητήματα ζωτικής σημασίας, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, και αντίθετα, γινόμαστε πιο ισχυροί όταν ενωνόμαστε».

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να συνδέσει το μείζον ζήτημα της ασφάλειας των εφοδιαστικών αλυσίδων με το αίτημα της Τουρκίας για αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ, προβάλλοντας τα «συγκριτικά» πλεονεκτήματα της χώρας του: «την οικονομία 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τον νεανικό και δυναμικό πληθυσμό άνω των 85 εκατομμυρίων, τη δυναμική βιομηχανία και την άμεση πρόσβαση σε τεράστιες καταναλωτικές αγορές». Προσθέτοντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για κοινή παραγωγή και επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η φαρμακευτική και η αμυντική βιομηχανία.

Σε συνδυασμό με την Τελωνειακή Ένωση, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να επανεξεταστούν οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη Ζώνη Σένγκεν, οι οποίες, όπως είπε, περιορίζουν «την κινητικότητα των πολιτών μας και, κατά συνέπεια, των αγαθών, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου».

Από την παρουσίαση των «πλεονεκτημάτων» της Τουρκίας δεν έλειψαν οι αναφορές του Ερντογάν στην προσπάθεια της χώρας του να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και να συμβάλει έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, πάντως, υπάρχουν θεσμικά εμπόδια για την Τουρκία, που εστιάζονται όχι μόνο στον ανταγωνισμό με ευρωπαϊκές βιομηχανίες και υπηρεσίες, αλλά και στο Κυπριακό. Από το 2005, η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Επίσης, στο θέμα της συμμετοχής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο μεγάλο σχέδιο των 600 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ζήτημα το οποίο Ελλάδα και Κύπρος θέτουν με έμφαση σε κάθε συνάντηση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Η σκυτάλη στους ισχυρούς-Ποιοι ζητούν συνάντηση κορυφής Τραμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Νετανιάχου απειλεί σφοδρότερα πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη
Το World Press Photo αναστέλλει την αναγνώριση της φωτογραφίας «Το κορίτσι της ναπάλμ»
Πάνω από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι από το πρωί της Παρασκευής στη Γάζα-«Ένας βομβαρδισμός κάθε τέσσερα λεπτά»
«Φιάσκο» οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη-Οι απειλές και τα αιτήματα
Μακρόν μετά την επικοινωνία με Τραμπ-«Ο Πούτιν απορρίπτει την ειρήνη, συντονιζόμαστε με ΗΠΑ για ενιαία απάντηση»
Ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ζητά και πάλι ο Ερντογάν
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Έντι Ράμα γονάτισε για να υποδεχθεί τη Μελόνι στην Αλβανία
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το λιμάνι Σάλιφ στην Υεμένη
Έρευνα σε βάρος του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ανάρμοστη συμπεριφορά