Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη-«Μη ρεαλιστικά τα αιτήματα της Μόσχας»
15:34 - 16 Μαΐου 2025

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στην Κωνσταντινούπολη.
Ουκρανική πηγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η ρωσική πλευρά έθεσε μη ρεαλιστικά αιτήματα, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτά που οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει στο παρελθόν.
Αυτές ήταν οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνών από τις αρχές του 2022, αμέσως μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.
Σε μία άλλη εξέλιξη ο Πάπας Λέων προσφέρθηκε να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, ανέφερε το ιταλικό μέσο ενημέρωσης RAI, επικαλούμενο τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρόλιν.
Ο Παρόλιν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πάπας θα μπορούσε να διατεθεί για μια συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ώστε να συναντηθούν και «τουλάχιστον να μιλήσουν» μεταξύ τους, ανέφερε το RAI. Η Αγία Έδρα θα μπορούσε να είναι ένα «πολύ κατάλληλο μέρος», πρόσθεσε ο Παρόλιν.
Μακρόν: Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο αν ΗΠΑ και Ευρώπη αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε στην Τίρανα, δήλωσε ότι μια αλλαγή στον πόλεμο της Ουκρανίας θα ήταν δυνατή μόνο εάν αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα.
Τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο εάν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο.
Πηγή: cnn.gr