Κ. Καδής: Οι πόλεις-λιμάνια να γίνουν κέντρα βιωσιμότητας
21:59 - 15 Μαΐου 2025

Η ενεργειακή μετάβαση και η ευρύτερη γαλάζια οικονομία θα πρέπει να μας εμπνεύσουν να μετατρέψουμε τα λιμάνια σε ενεργειακούς κόμβους και τις πόλεις-λιμάνια σε κέντρα πράσινων και γαλάζιων βιώσιμων δραστηριοτήτων, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Αλιεία και τους Ωκεανούς, Κώστας Καδής.
Ο Επίτροπος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο πέμπτο Blue Limassol Forum που διοργάνωσαν ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.
Ο κ. Καδής είπε ότι το Φόρουμ αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για τη συζήτηση των βασικών ζητημάτων που επηρεάζουν τους ωκεανούς και τον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φετινό θέμα - «Ο συνεχής μετασχηματισμός της παράκτιας Λεμεσού: Πώς μπορούμε να εδραιώσουμε μια συμπεριληπτική ολοκληρωμένη προσέγγιση;», είναι πολύ επίκαιρο, σημείωσε ο κ. Καδής, και εξήγησε ότι έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς.
Το Σύμφωνο αυτό, εξήγησε, θα αποτελέσει την εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πολιτικές που σχετίζονται με τους ωκεανούς, η οποία θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια και στοχεύει να προτείνει ένα ολοκληρωμένο και στρατηγικό πλαίσιο για την πολιτική για τους ωκεανούς.
Θα στοχεύει, είπε ο κ. Καδής, στην προώθηση υγιών ωκεανών και στην προστασία τους μέσω της ποικιλομορφίας, στην προώθηση μιας ανταγωνιστικής γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ, στην ιδιαίτερη έμφαση στις παράκτιες και νησιωτικές κοινότητες, στη συμβολή στην παγκόσμια επιστημονική γνώση για τη θάλασσα μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας στη θάλασσα και στην προώθηση ενός υπεύθυνου μοντέλου διακυβέρνησης των ωκεανών.
«Αυτά θα αποτελέσουν αναπόσπαστα δομικά στοιχεία του δρόμου προς ένα βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς μας, για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας», είπε.
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι ο Συνεταιρισμός για την Ενεργειακή Μετάβαση, η οποία δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023, είναι μια συνεργατική πλατφόρμα, ανοιχτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ.
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο συμπεριληπτικός παράκτιος σχεδιασμός είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον και θα ληφθεί υπόψη επίσης στο Σύμφωνο για τους Ωκεανούς.
«Μια άλλη βασική πτυχή της προώθησης της ενεργειακής μετάβασης είναι οι πόλεις-λιμάνια, όπως η Λεμεσός. Αυτές οι πόλεις παρέχουν βασικές υποδομές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, εναλλακτικών πηγών ενέργειας, δεξιοτήτων και νέων επιχειρηματικών μοντέλων που είναι απαραίτητα για την πρόοδο και την ανταγωνιστικότητα», είπε.
Είναι επίσης κρίσιμες για τη γεφύρωση της ξηράς και της θάλασσας, λειτουργώντας ως ζωτικοί κόμβοι για τη συνοχή και την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων μας, σημείωσε ο Επίτροπος.
Κοιτάζοντας μπροστά, συνέχισε, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις-λιμάνια θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ενδοχώρα.
«Η ενεργειακή μετάβαση και η ευρύτερη γαλάζια οικονομία θα πρέπει να μας εμπνεύσουν να μετατρέψουμε τα λιμάνια σε ενεργειακούς κόμβους και τις πόλεις-λιμάνια σε κέντρα πράσινων και γαλάζιων βιώσιμων δραστηριοτήτων», δήλωσε ο κ. Καδής.
Στην προσπάθειά της για βιωσιμότητα, πρόσθεσε, η Λεμεσός έχει αναλάβει μια αξιέπαινη και φιλόδοξη δέσμευση, την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030. Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πέρυσι τις προσπάθειες της Λεμεσού απονέμοντάς της το Σήμα Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δέσμευσή της σε αυτόν τον στόχο.
Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την πόλη, το οποίο ενισχύει το διεθνές της προφίλ, κατέληξε.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης δήλωσε ότι για εμάς, η Λεμεσός δεν είναι απλώς μια πόλη δίπλα στη θάλασσα, είναι μια ζωντανή οντότητα με ένα εξελισσόμενο παράκτιο οικοσύστημα και μια δυναμική πύλη για επιχειρήσεις, πολιτισμό και σύνδεση σε όλη τη Μεσόγειο.
«Με αυτές τις ευκαιρίες, ωστόσο, έρχονται σημαντικές ευθύνες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα δύο ισότιμα και με αποφασιστικότητα, αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για κλιματική ουδετερότητα για τη Λεμεσό έως το 2030», επεσήμανε.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «ο μετασχηματισμός της ακτογραμμής μας πρέπει να είναι μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε κάτοικος, κάθε γειτονιά και κάθε ενδιαφερόμενος έχει τον δικό του ρόλο να διαδραματίσει».
Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο Πρύτανης του Frederick University καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.
Ακολούθησαν ομιλίες και συζητήσεις υπό μορφή πάνελ. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο νέο λιμάνι Λεμεσού.
Πηγή: ΚΥΠΕ