Προκαλούν οι Τούρκοι μετά τον διορισμό Γιοχάνες Χαν-«Να παροτρύνει την Ε/κ να αποδεχτεί τις πραγματικότητες»

Αναμένουμε από τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για Κυπριακό να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά «να αποδεχτεί τις πραγματικότητες» στην Κύπρο, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του διορισμού του Γιοχάνες Χαν ως ειδικού απεσταλμένου.

«Θεωρούμε την απόφαση διορισμού Ειδικού Εκπροσώπου για την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ», αναφέρει.

«Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έχασε την ουδετερότητά της στο πλαίσιο του κυπριακού ζητήματος, αποδεχόμενη την ελληνοκυπριακή πλευρά ως μέλος της ΕΕ, παρά την απόρριψη του Συνολικού Σχεδίου Λύσης του ΟΗΕ το 2004», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ Τουρκίας.

«Παρατηρούμε ότι η μεροληπτική προσέγγιση της ΕΕ, η οποία υπερασπίζεται αποκλειστικά τις θέσεις και τους ισχυρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με το Κυπριακό, έχει ενισχυθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα», αναφέρει περαιτέρω.

Προσθέτει ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά, αναμένουμε από τον εν λόγω αξιωματούχο να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί την πραγματικότητα στο νησί της Κύπρου και, με αυτόν τον τρόπο, να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους να κατανοήσουν ότι οποιαδήποτε νέα διαπραγματευτική διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει στο μέλλον δεν θα διεξάγεται πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχύουν την προσπάθεια Ολγκίν οι Ευρωπαίοι-Διορισμός Χαν με πυξίδα τα Ευρωτουρκικά

Δειτε Επισης

Βλέπει παράθυρο ελπίδας μετά την διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-«Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο»
Τα ρίχνει ξανά στην Ε/κ πλευρά ο Τατάρ-«Κινείται εδώ και χρόνια στη ζώνη άνεσης της διεθνούς αναγνώρισης»
Συνεχίζει ακάθεκτος την προκλητική στάση στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Χαρακτήρισε «νόμιμο βήμα» την εισβολή
Επιμένει με τα «δύο κράτη» ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα
Μεγάλη γκάφα Ερντογάν-Χρησιμοποίησε εικόνα της ΕΟΚΑ για τον τουρκικό στρατό και τη διέγραψε αμέσως
ΒΙΝΤΕΟ: Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Τον υποδέχθηκε ο Τατάρ μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο
Πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο
ΠτΔ για διευρυμένη: «Ο Γκουτέρες έκανε μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς»
Η επόμενη μέρα της πολυμερούς για τον Στεφάνου-«Να προχωρήσει η υλοποίηση επιπρόσθετων ΜΟΕ»
Κ. Τασούλας: Χρέος μας η συνέχιση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού