Προς φιάσκο η συνάντηση για την Ουκρανία στην Τουρκία-Εμπαίζει τον Τραμπ ο Πούτιν με τη σύνθεση της ρωσικής αποστολής
07:12 - 15 Μαΐου 2025

Υπό διαφορετικές συνθήκες η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να μείνει στην Ιστορία ως η αρχή του τέλους ενός από τους μεγαλύτερους πολέμους που γνώρισε ο κόσμος τον 21ο αιώνα. Στις 15 Μαΐου όμως στην Κωνσταντινούπολη δεν θα συμβεί, βάσει της επίσημης λίστας της ρωσικής αποστολής, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από όσα έλαβαν χώρα στην ίδια Πόλη το 2022 λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη στη μοναδική διμερή διπλωματική επαφή Μόσχας και Κιέβου από την αρχή του πολέμου: το απόλυτο τίποτα.
Η λίστα που έχει δώσει αργά το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο απαρτίζεται από ανθρώπους που δεν διαθέτουν ούτε την ισχύ, ούτε τις γνώσεις και κυρίως το κύρος για να προωθήσουν μία υπόθεση τόσο δύσκολη όσο η ειρήνη στην Ανατολική Ευρώπη. Για κάποιους μάλιστα υπάρχει μέχρι και η ανάγνωση του «εμπαιγμού» από την πλευρά της Ρωσίας καθώς επικεφαλής της συγκεκριμένης αποστολής έχει οριστεί ο άνθρωπος που μετέφερε το μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και το 2022 και έλαβε ως απάντηση περισσότερα από τρία χρόνια πολέμου, μαχών, απωλειών και απομόνωσης, ο Βλάντιμιρ Μεντίνσκι.
Ο Μεντίνσκι ο οποίος είναι «Πρόεδρος της Διατμηματικής Επιτροπής για την Ιστορική Εκπαίδευση της Ρωσίας» και η σημαντικότερη πολιτική θέση που έχει λάβει από τον Ρώσο Πρόεδρο είναι η επί 8 χρόνια (από το 2012 μέχρι και το 2020) θέση του Υπουργού Παιδείας της χώρας. Ο Μεντίνσκι δεν διαθέτει κανένα άξιο αναφοράς διπλωματικό background και επί της ουσίας υπήρξε το πιο «ουδέτερο» άτομο της Μόσχας στην πρώτη φάση του Πολέμου. Στα τυπικά, πέραν του Μεντίνσκι, στην αποστολή μετέχουν και οι Μιχαήλ Γκαλούζιν, Ιγκόρ Κοστιούκοφ και Αλεξάντερ Φορμίν. Οι Γκαλούζιν και Φορμίν υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ειδικό βάρος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τη Ρωσία σε μία συνάντηση κορυφής στην οποία δεδομένα δίνει το παρών τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η κίνηση της Μόσχας για ακόμη μία φορά δείχνει πως η Ρωσία σήμερα δεν είναι διατεθειμένη και δεν επιθυμεί να μπει σε ουσιαστική συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου και επιχειρεί, πέρα από την υποβάθμιση κάθε προσπάθειας των ΗΠΑ για εύρεση της χρυσής τομής ή μίας ταπεινής αλλά ουσιαστικής εκκίνησης, να δυναμιτίζει οποιαδήποτε πρόταση δεν μπορεί να αποφύγει.
Δεδομένα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά αναπάντεχο, δεν θα παραβρεθεί στους χώρους των διμερών επαφών ούτε και ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι ο οποίος εχθές ξεκαθάρισε πως χωρίς την παρουσία του Ρώσου Προέδρου δεν έχει κανένα νόημα η δική του σε μία τέτοια συνάντηση και πιθανότατα ούτε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ ο οποίος είχε αφήσει «παράθυρο» να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη με τη δική του αλλά και τη μεσολάβηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Με την κίνηση αυτή η Μόσχα, πέραν του γεγονότος πως θέτει πολύ χαμηλά τον πήχη των όσων αναμένεται να παραχθούν από τη συγκεκριμένη προσπάθεια, φαίνεται πως για τρίτη συνεχή φορά επιλέγει να απέχει έστω και δίνοντας σήμερα το παρών από οποιαδήποτε πρόταση γίνεται από τις ΗΠΑ για να οδηγηθεί η εμπόλεμη κατάσταση σε σταδιακή έστω εκτόνωση.
Το διακύβευμα της 30ήμερης κατάπαυσης του πυρός είναι το μοναδικό στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε να βρεθεί ένα σημείο σύγκλισης, αν και με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πολύ δύσκολα θα υπάρξει ακόμη και αυτή η θετική εξέλιξη. Το σημείο που φαίνεται να έχει ενοχλήσει πάντως την Αμερικανική διπλωματία και συγκεκριμένα τον ίδιο τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρούμπιο είναι πως η Μόσχα επέλεξε να κάνει την ανακοίνωση της αποστολής της στην Τουρκία αργά εχθές το βράδυ με τον ίδιο να δίνει κανονικά το παρών φεύγοντας από το πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.
Ο Μάρκο Ρούμπιο δεδομένα θα δώσει το παρών καθώς η συνάντηση είναι κυρίως δική του πρωτοβουλία, αλλά δεν μπορεί να μπει στις διαπραγματεύσεις που στόχευε και για τον ίδιο θα αποτελούσαν τη συνέχεια της πρώτης μετά από χρόνια διπλωματικής συνάντησης κορυφής στη Σαουδική Αραβία στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.
Παραμένει ερωτηματικό το τι θα επιλέξει να πράξει μετά τα όσα λαμβάνουν χώρα με ακόμη μία αμερικανική πρωτοβουλία να πηγαίνει χαμένη ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ανοιχτά σημειώνει όταν ερωτάται για το θέμα πως σκέφτεται σοβαρά την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων ειδικά στις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα μετά την άφιξή του στο Οβάλ γραφείο, αν και επέστρεψε στο διπλωματικό προσκήνιο, για τις ΗΠΑ δείχνει παντελώς απρόθυμη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση διπλωματικής επίλυσης ενός πολέμου ο οποίος έχει ήδη διαρκέσει πάνω από το μισό του μεγαλύτερου ολέθρου που γνώρισε ο κόσμος, του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: Πρώτο Θέμα