Άτομα με αναπηρία γίνονται εμπνευστές και δημιουργοί σε μια υπέροχη συνάντηση με τον πολιτισμό και την ψηφιακή καινοτομία
14:29 - 14 Μαΐου 2025

Η θέα από την καφετέρια The View Café, που λειτουργεί με στόχο την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση εκπαιδευομένων με νοητική αναπηρία του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, είναι αυτό που λέμε - κλισέ μεν, εύγλωττο δε - απρόσκοπτη. Απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι όταν κοιτάς από ψηλά και μπορεί να φτάσει όπου την πάει το μυαλό και ακόμα παραπάνω, όταν έχουμε να κάνουμε με Artistic Minds.
Το πρόγραμμα με τη συγκεκριμένη ονομασία, που παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κι ερευνητικό κέντρο Emphasys Centre, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι έχει εταίρους - ιδρύματα, οργανισμούς και άλλους - από διάφορες χώρες. Αποτελεί μια καινοτόμο πρόκληση για δημιουργικά μυαλά, την οποία ανέλαβαν να υλοποιήσουν άτομα που σκέφτονται και πράττουν «έξω από το κουτί».

«Οut of the box» δράσεις και συντελεστές: Ως κοινωνοί από δεκαετίες του έργου που επιτελεί το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, γνωρίσαμε μια εξελικτική πορεία με σταθμούς - ορόσημα, που σε πολλές περιπτώσεις απετέλεσαν πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, οι οποίες ομολογουμένως ξάφνιασαν, για να καταλήξουν να αποδίδουν καρπούς πέρα ακόμα κι από εκείνους που ανέμεναν οι «out of the box» συντελεστές τους. Στο σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας ολοκαίνουργιας δράσης, που στόχο έχει την «προώθηση της ένταξης και της προσβασιμότητας του τομέα πολιτισμού και δημιουργίας μέσω της ψηφιακής και κοινωνικής καινοτομίας». Αυτό ακριβώς διαβάσαμε στην πρόσκληση της παρουσίασης του προγράμματος Artistic Minds που μας ήλθε σε e-mail και παρόλο που δεν πολυκαταλάβαμε, φθάσαμε στο The View Café με τη σιγουριά πως κάτι καλό μας περιμένει, όπως και σε κάθε επίσκεψη στο ίδρυμα, όπου η συναναστροφή μετατρέπεται στην εμπειρία της μέρας. Μάθαμε, λοιπόν, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρίνεται ως επείγουσα η ανάγκη να αναπτυχθούν στοχευμένα και συμπεριληπτικά πολιτιστικά - δημιουργικά προγράμματα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ψυχικές ανάγκες των νέων καλλιτεχνών με νοητική αναπηρία, αναγνωρίζοντας τους διαφορετικούς τρόπους που βιώνουν και μεταδίδουν τα συναισθήματά τους.

Όταν η τεχνολογία συναντά την ενσυναίσθηση: Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως διαβάζουμε στο σχετικό μνημόνιο που αφορά στο Artistic Minds, οι νέοι με νοητική αναπηρία συχνά διαπρέπουν στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα. Ωστόσο, πολλές φορές, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, λόγω των περιορισμένων ευκαιριών και της μη επαρκούς εκπαίδευσης που λαμβάνουν στον τομέα αυτό. Για τα «out of the box» μυαλά πραγματικότητες όπως η μειονεκτική θέση ή οι περιορισμένες ευκαιρίες αποτελούν απλώς τη σπίθα για να ανάψει η έμπνευση που θα φέρει την αλλαγή έως και τη μεταμόρφωση. Το Artistic Minds επιδιώκει να αναδείξει τη μεταμορφωτική αξία του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα - εσωτερικά, καλλιτεχνικά αλλά και οικονομικά - προωθώντας συνάμα τη βιώσιμη ψηφιοποίηση κι αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα εργαλεία της τεχνολογίας. Στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι νέοι καλλιτέχνες με διανοητικές και ψυχικές προκλήσεις και να διασφαλιστεί η πρόσβαση, η συμμετοχή και η ένταξή τους στον πολιτισμό. Να τους δούμε ως δημιουργούς και ερμηνευτές αλλά και ως κοινό στο θέατρο, στη μουσική, στη ζωγραφική και όπου αλλού μπορεί να φτάσει το ταλέντο με την ανάλογη εκπαίδευση και τη συμβολή της τεχνολογίας. Όλα αυτά σε έναν κόσμο όπου η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία ευρύτερα συναντούν την ενσυναίσθηση. Ευτυχώς, είναι αρκετά τα παραδείγματα ανθρώπων και δράσεων, στην Κύπρο και στον Κόσμο, που άνοιξαν τα κουτιά των στερεοτύπων για να ελευθερώσουν την κρυμμένη δημιουργικότητα και να της δώσουν χώρο και χρόνο να ανθίσει. Όταν, μάλιστα, αυτά αφορούν στο να γίνει ο κόσμος μας πιο συμπεριληπτικός και προσβάσιμος για τις ευάλωτες ομάδες, τότε μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό.
https://www.ioannoufoundation.org/


