Εν πλω οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-«Στόχος να μην υπάρξουν αποκοπές νερού»

Βροχή ερωτήσεων δέχθηκε ενώπιον των Επιτροπών Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Βουλής η Υπουργός Γεωργίας, κατά την κοινή συνεδρία τους, αναφορικά με το υδατικό. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, φαίνεται ότι, προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποκοπών νερού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Παναγιώτου, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο στόχοι, να μην γίνουν αποκοπές νερού και να μην αδειάσουν τελείως τα φράγματα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων ανέφερε πως «το θέμα του υδατικού μάς βρίσκει ανέτοιμους να ανταποκριθούμε, κυρίως για σκοπούς άρδευσης. Αυτό συμβαίνει λόγω παραλήψεων που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια». Επιπρόσθετα, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ώστε να μη βασιζόμαστε αποκλειστικά στις βροχοπτώσεις, τουλάχιστον για σκοπούς άρδευσης. «Για την ύδρευση ίσως τα καταφέρουμε, αν και έχω τις αμφιβολίες μου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας, ότι «πιστεύω ότι ούτε για την ύδρευση θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, αλλά πρέπει να μπουν σε τάξη κάποια πράγματα. Δεν γίνεται οι αγρότες να μην έχουν το δικό τους νερό και τις δικές τους αφαλατώσεις».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Νίκος Κέττηρος, άσκησε κριτική προς την Υπουργό και την Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «γνωρίζατε για τα θέματα της λειψυδρίας που υπήρχαν. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα πανικόβλητη. Πληρώνουμε το νερό, το ένα, το άλλο, δεν μπορούμε να πιάσουμε ούτε το λάστιχο ποτίσματος. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία μας φέρατε».

Στη συνέχεια, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε εκτενώς στις αποφάσεις και τις δράσεις αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Επεσήμανε πως «από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα σε σχεδιασμό με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο οποίος ήδη εφαρμόζεται σταδιακά».

Σημείωσε πως στόχος του σχεδιασμού είναι η διασφάλιση της πλήρους κάλυψης των αναγκών ύδρευσης, αλλά και επαρκών ποσοτήτων νερού για τον αγροτικό τομέα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υλοποιήσει τέσσερις κύκλους υδατικών έργων. Όπως είπε, πρόκειται για έργα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Μια πολύ σημαντική απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης είναι ότι οι αφαλατώσεις θα χρησιμοποιούνται συνεχώς, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. «Παρέλαβα φράγματα κάτω από το 50%, με αποτέλεσμα να αντλούμε νερό αντί να το αποθηκεύουμε, και αυτές τις συνέπειες βιώνει σήμερα ο πρωτογενής τομέας», ανέφερε.

Επιπλέον, η Υπουργός είπε ότι έδωσε οδηγίες και λήφθηκε απόφαση να αυξηθούν τα άτομα στην Εποπτεία των φραγμάτων, ενώ σημείωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο εθνικό επενδυτικό πλάνο υδατικών έργων, το οποίο περιλαμβάνει πέραν των 93 έργων.

Επιπρόσθετα, η Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 28 δράσεων, το οποίο, όπως είπε, «λύνει το πρόβλημα ύδρευσης», επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθούν άλλες δύο σταθερές μονάδες, με τον συνολικό αριθμό των σταθερών μονάδων αφαλάτωσης να ανέρχεται στις επτά, καθώς ήδη υπάρχουν πέντε. Αναφορικά με το πρόγραμμα για αφαλατώσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, η κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι «τα ξενοδοχεία θα μπορούν να τοποθετήσουν αφαλατώσεις και για σκοπούς ύδρευσης», ενώ πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις με ξενοδόχους είναι συνεχείς. «Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται μελέτη από τα ίδια τα ξενοδοχεία για το πού θα τοποθετήσουν τις αφαλατώσεις και τον αγωγό», είπε.

Όσον αφορά τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υπουργός επεσήμανε ότι αυτές είναι εν πλω και σύντομα αναμένονται στην Κύπρο. Μάλιστα, όπως είπε, «τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από την κατασκευάστρια εταιρεία και αναμένεται ότι θα δώσουν νερό τον Ιούνιο». Όσον αφορά το κόστος, η Υπουργός ανέφερε ότι θα είναι το ίδιο με το κόστος των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο, με δυνατότητα παραγωγής 15.000 κυβικών μέτρων νερού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Μαρία Παναγιώτου, οι απώλειες νερού σε διάφορες περιοχές υπολογίζονται περίπου στο 35%, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπου φθάνουν μέχρι και το 80%. Παράλληλα, απάντησε στις επικρίσεις για ευθύνες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων όσον αφορά τις απώλειες, λέγοντας πως η ευθύνη ανήκει στους ΕΟΑ.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός ανέφερε ότι θα δοθεί ποσό πέραν των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση στους γεωργούς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας των αρμόδιων Επιτροπών, έγινε αναφορά και στα πρώτα εξώδικα που εκδόθηκαν για σπατάλη νερού στη Λάρνακα, με την Υπουργό να συγχαίρει τον ΕΟΑ Λάρνακας και να καλεί και τους υπόλοιπους ΕΟΑ να πράξουν το ίδιο.

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ, όπως είπαν, για ακόμη μία φορά θα κληθούν να πληρώσουν τη νύμφη οι ίδιοι.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Δολοφόνησαν live υποψήφια δήμαρχο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μεξικό
Ο Λαβρόφ επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη
Προκαλεί και πάλι ο Τατάρ για τις συλλήψεις σφετεριστών-«Είδαν την επιτυχία μας και θέλησαν να χαλάσουν το παιχνίδι»
Δεύτερη απάτη με ψευδή εταιρεία κρυπτονομισμάτων-Στέλνουν μηνύματα σε ανυποψίαστους πολίτες
Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και τους λένε ότι κέρδισαν χρηματικό ποσό
Στην Γερμανία τον έψαχναν στην Κύπρο τον εντόπισαν-Καταζητείτο 33χρονος από τον Αύγουστο του 2021
Εντοπίστηκε πιστόλι και αριθμός φυσιγγίων σε τάφο στη Λεμεσό-Διερευνάται σύνδεση με εγκληματική ενέργεια
Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων
Οι φωτογραφίες με τους επενδυτές από το κινητό Τζιοβάννη και η πολιτογράφηση Γκορνόφσκι στην δίκη Al Jazeera
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή» τις διαδικασίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ο Παγκύπριος Δικηγορικός