Θετική η πρώτη αποτίμηση για τη διεύρυνση του επιδόματος τέκνου-Ζητούν ολιστική στήριξη οι οργανώσεις

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση, αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεύρυνση του επιδόματος τέκνου, με τις αρμόδιες οργανώσεις να τονίζουν πως κάθε κίνηση που παρέχει στήριξη προς τις οικογένειες μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι οργανώσεις ζητούν όπως η Κυβέρνηση αναλάβει δράση ώστε να υπάρχει μία ολιστική πολιτική, ώστε οι οικογένειες να λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια, από το πρώτο παιδί, αλλά και να υπάρχουν και οι κατάλληλες δομές φύλαξης των παιδιών, όταν οι γονείς είναι στην εργασία τους.

Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρουσία του στη γιορτή της πολύτεκνης μάνας δήλωσε πως «κάνουμε και μια προσπάθεια να διευρύνουμε το επίδομα τέκνου για να καλύπτει περισσότερες οικογένειες, να αγγίζει όλη τη μεσαία τάξη». Σημείωσε ότι είναι μια ολιστική προσέγγιση, γιατί αγγίζει και τα θέματα του να μπορούν οι γυναίκες να εργάζονται. Αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, «στις εισηγήσεις μας στις οποίες η σύνθεση της οικογένειας λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις, και για να βάλουμε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε διεύρυνση του επιδόματος τέκνου ο Πρόεδρος-«Τρίτη δέσμη μέτρων για δημογραφικό αρχές του 2026»

Πίσω από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κρύβονται διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με τις αρμόδιες οργανώσεις, οι οποίες κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις σχετικά με το θέμα ενώπιον του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Πάντως, αυτή τη στιγμή, που δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, οι οργανώσεις κρατούν μικρό καλάθι καθώς από τη μία θεωρούν πως τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις πρέπει να υπάρχει ολιστική πολιτική για παροχή στήριξης προς τις οικογένειες.

«Ως θέμα αρχής μας, οποιοδήποτε θέμα είναι προς όφελος της οικογένειας είναι καλοδεχούμενο και μετά κάνουμε την αξιολόγησή μας. Αυτή τη στιγμή, έχουμε στείλει τις θέσεις ως οργάνωση στη διαβούλευση που προκήρυξε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για το επίδομα τέκνου. Εκείνο που λέμε είναι πως το δημογραφικό δεν είναι για να παίζεις με εύηχα συνθήματα. Είναι ένα σκληρό θέμα, ένα εθνικό πρόβλημα και πρέπει να το παλέψεις με συνέπεια. Σήμερα έχουμε 600 οικογένειες λιγότερες σε σχέση με το 2020 που έχουν τέσσερα παιδιά και πάνω. Είναι τραγικά τα πράγματα», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, Ευγένιος Στρούθος.

Αυτό που ουσιαστικά ζητά η ΠΟΠΟ είναι όπως ληφθούν οι αποφάσεις που να στηρίζουν μία οικογένεια από τη στιγμή που γίνεται ο γάμος, μέχρι και την απόκτηση παιδιών και αυτό θα γίνει με τη δημιουργία των απαραίτητων δομών φύλαξης των παιδιών, αλλά και όταν η εργασία είναι φιλική προς τους γονείς. Σημειώνεται, παράλληλα, πως το κράτος πρέπει να ακολουθεί πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο το συμφέρον των παιδιών και όχι των εργαζομένων.

«Εδώ καταντήσαμε να δίνουμε μόνο επιδόματα. Τα επιδόματα από μόνα τους δεν λύνουν το πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σφαιρικά το δημογραφικό θέμα. Πρέπει να στηρίξει το κράτος πραγματικά εκείνους που θέλουν να κάνουν παιδιά. Αν θέλεις να κάνεις παιδιά, δεν είναι μόνο το οικονομικό υπόβαθρο. Πρέπει το κράτος να είναι έτοιμο για να παρέχει συνεχή στήριξη και δεν είναι μόνο τα χρήματα. Οι υποδομές είναι σημαντικές».

Ο κ. Στρούθος, καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα από το πρώτο παιδί. Είναι μία αλυσίδα και πρέπει να δούμε όλους τους κρίκους. Εμείς συμφωνούμε με οποιαδήποτε μέτρα στήριξης, όμως να είναι πάντα στοχευμένα, με την έννοια ότι θα έχουν βάθος χρόνου και θα επιφέρουν αποτελέσματα. Η Κύπρος είναι πίσω στο θέμα των υποδομών».

«Η θετικότερη δήλωση που είχαμε μέχρι στιγμής»

Με θετικό μάτι βλέπουν τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επέκταση του επιδόματος τέκνου και οι πολύτεκνοι, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως τη θετικότερη που υπήρξε μέχρι στιγμής και αυτό που αναμένει η οργάνωση είναι τις επίσημες ανακοινώσεις.

«Εμείς έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για να καταγράψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και συγκεκριμένα να ετοιμάσουμε καταλόγους με τους δικαιούχους. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να ακούσουμε και τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών και θα προσπαθήσουμε να τον πείσουμε ότι είναι αναγκαίο», επεσήμανε ο πρόεδρος της οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος.

Σημειώνεται πως επικρατεί η άποψη ότι η λήψη αυτής της απόφασης θα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, με τον κ. Ολύμπιο να επισημαίνει πως «όταν ένα ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να κάνει παιδιά, όμως δεν έχει στήριξη από το κράτος, κάνει δεύτερες σκέψεις για να προχωρήσει. Όταν δεν σταματήσει η στήριξη από το κράτος και η αποκοπή επιδομάτων, τότε θα αυξηθούν οι γεννήσεις. Εμείς λέμε ότι κάθε παιδί που γεννιέται είναι πλούτος για το κράτος».

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από συνεργεία της ΑΗΚ
Δεκαπέντε εξώδικα για σπατάλη νερού στη Λάρνακα μετά από ελέγχους σε υποστατικά
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Αναμένονται βροχές, σκόνη στην ατμόσφαιρα
Επί τάπητος αλλαγές για την αδειοδότηση ξενοδοχειακών μονάδων-Αναζητούνται λύσεις για τα Airbnb
Οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης έρχονται αλλά κανείς δεν εφησυχάζει-Παραμένουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου
Θετική η πρώτη αποτίμηση για τη διεύρυνση του επιδόματος τέκνου-Ζητούν ολιστική στήριξη οι οργανώσεις
Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία για έκδοση άδειας πώλησης οινοπνευματωδών ποτών-Η πρόταση που προωθείται
Παραδόθηκε το νέο κτήριο του Κέντρου Αίματος στο Γέρι-Μειώνεται η ταλαιπωρία, περισσότερες αιμοδοσίες
Υποβολή σχολίων ΚΔ για αξιολόγηση από ΣτΕ εφαρμογής Σύμβασης Πλαίσιο για Προστασία Εθνικών Μειονοτήτων
Η ανακοίνωση των Δημοσίων Έργων για τα... 20 εκατοστά στη Γέφυρα της Καλαβασού