Οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης έρχονται αλλά κανείς δεν εφησυχάζει-Παραμένουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τον επερχόμενο Ιούνιο, ώστε να αμβλύνουν, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα. Ωστόσο, κανείς από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν επαναπαύεται, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη λύση είναι προσωρινή. Προς αυτή την κατεύθυνση, και στην προσπάθεια να βρεθούν βιώσιμες λύσεις, οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζήτησαν αρκετές φορές το εν λόγω θέμα. Παρ’ όλα αυτά, η Κύπρος παραμένει εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες και ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να τεθούν εκ νέου επί τάπητος τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έλλειψης νερού.

Σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι βουλευτές θέτουν ξανά επί τάπητος το όλο ζήτημα των ελλείψεων νερού, με την παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, αγροτικών οργανώσεων και άλλων αρμόδιων φορέων.

Στη συζήτηση θα τεθούν οι σχεδιασμοί των αρμόδιων υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, για την ύδρευση των νοικοκυριών το πρόβλημα φαίνεται, τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι, να αντιμετωπίζεται μέσω των κινητών μονάδων αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, τα προβλήματα στον τομέα της άρδευσης παραμένουν και οι επιπτώσεις τους κατά τους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ πιθανό να είναι ορατές και στις τσέπες των καταναλωτών, σε φθαρτά και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Ήδη, εδώ και καιρό, οι αγροτικές οργανώσεις φωνάζουν για τη μειωμένη παραγωγή, η οποία, πέραν των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων για τους ίδιους, θα επιφέρει και μείωση προϊόντων στην αγορά, αυξημένες εισαγωγές φθαρτών από άλλες χώρες και κατ’ επέκταση, υψηλότερες τιμές.

Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, με την παρουσία και των αγροτικών οργανώσεων, θα συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της παροχής νερού. Δεν αποκλείεται οι αγρότες, δεδομένου ότι οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λύνουν τουλάχιστον για φέτος το πρόβλημα όσον αφορά τα νοικοκυριά, να ζητήσουν την αύξηση των ποσοτήτων νερού που τους διατίθενται, κυρίως για κτηνοτροφικές μονάδες και μόνιμες καλλιέργειες.

Παράλληλα, ένα από τα θέματα που θα τεθούν από τη Βουλή, τόσο προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων όσο και προς το Υπουργείο Γεωργίας, είναι η απόφαση που λήφθηκε να τερματιστεί η παροχή νερού σε μη επαγγελματίες γεωργούς.

Πάντως, το αρμόδιο Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι οι κινητές μονάδες αποτελούν το μέσο για να προχωρήσει η Κύπρος στο επόμενο βήμα προς μια ολιστική λύση του υδατικού προβλήματος. Όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία ασφαλών αποθεμάτων και η ανάπτυξη υποδομών που θα διασφαλίζουν την άρδευση.

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι σχεδιασμοί για μακροπρόθεσμα πλάνα και έργα, με την ελπίδα να βρεθούν ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις. Την ίδια ώρα, η επαναλειτουργία της Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο αναμένεται να προσφέρει περαιτέρω ανάσα, με την επαναλειτουργία της να προσδιορίζεται για τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώπιον των δύο κοινοβουλευτικών Επιτροπών θα βρεθεί και η Υπουργός Γεωργίας, η οποία θα κληθεί να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων, τόσο για το τι μέλλει γενέσθαι όσο και για τα μέτρα που προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Εντός της ημέρας η συμφωνία απόσυρσης των τριών υποψηφίων της ΕΔΕΚ-Ανακοινώνονται αποφάσεις
Εξέφρασε φόβους για επίθεση προ εβδομάδων ο Πριέτο-Στο κάδρο των ερευνών πεζός που καταγράφηκε από κάμερα
Ατυχές περιστατικό χαρακτηρίζει την αστοχία στη γέφυρα Καλαβασού η Κυβέρνηση, βλέπει κωλυσιεργία ο κοινοτάρχης
Συνεχίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από συνεργεία της ΑΗΚ
Χάθηκαν τα ίχνη του 39χρονου Νικόλα Κλεοβούλου (pic)
Δεκαπέντε εξώδικα για σπατάλη νερού στη Λάρνακα μετά από ελέγχους σε υποστατικά
Στόχος εμπρηστών ο σκάουτερ της Ανόρθωσης (pics)
«Ετυμηγορία» Ελεγκτικής για Δικαστική Υπηρεσία-Υπόνοιες για ρουσφέτι με έργο σε πρώην πρόεδρο, σκιές για δικηγόρους με νομική αρωγή
Με τρεις μαχαιριές δολοφόνησε τη μητέρα του ο 21χρονος στη Λάρισα-«Με μισούσε γι' αυτό τη σκότωσα»
Πυρπόλησαν όχημα 60χρονου στη Λάρνακα