Απελευθερώθηκε μετά από 584 ημέρες ομηρίας από την Χαμάς ο Ίνταν Αλεξάντερ

Έπειτα από 584 ημέρες αιχμαλωσίας, ο 20χρονος Ίνταν Αλεξάντερ, ο τελευταίος ζωντανός Αμερικανός όμηρος που κρατούνταν από τη Χαμάς, απελευθερώθηκε μετά από έντονες διπλωματικές διεργασίες και αμερικανική διαμεσολάβηση, με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει δημόσια το προσωπικό του ενδιαφέρον.

Η παράδοση του νεαρού, ο οποίος κατέχει διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ – Ισραήλ, έγινε μέσω του Ερυθρού Σταυρού κοντά στη Χαν Γιουνίς. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Τελ Αβίβ για ιατρική αξιολόγηση, παρουσία του Ειδικού Πρέσβη των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ενώ ήδη καθ’ οδόν προς το Ισραήλ βρίσκονται η μητέρα του, Γιαέλ Αλεξάντερ, και άλλα μέλη της οικογένειας.

Ο Ίνταν είχε απαχθεί την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιδρομής της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη – η σκηνή της σύλληψής του είχε καταγραφεί σε κάμερα και είχε προκαλέσει διεθνή συγκίνηση. Πρόκειται για τον πρώτο στρατιώτη με αμερικανική υπηκοότητα που απελευθερώνεται από τότε.

Συγκίνηση και συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ

Στην Τεναφλάι του Νιου Τζέρσεϊ, τη γενέτειρά του, πλήθος κόσμου με σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί (τοπική ώρα), αναμένοντας με αγωνία την επιβεβαίωση της απελευθέρωσής του.

Παράλληλα, η απελευθέρωση του Ίνταν προκαλεί αντιδράσεις από συγγενείς άλλων ομήρων, με ορισμένους –όπως ο πατέρας του αιχμαλώτου Εϊτάν Μορ– να κάνουν λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση ομήρων με διπλή υπηκοότητα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Times of Israel, καλούνται πολίτες σε μαζική συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πηγές του CNN, η απελευθέρωση του 20χρονου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επανέναρξη άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς πίεσης για εκεχειρία.

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει ξανά το Ιράν, εάν συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του
Στους 115.857 οι Ρώσοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας
Τρεις νεκροί από πτώση μικρού αεροσκάφους κοντά στη Γαλλία
Οικονομικά ζόρια για τον Πούτιν-Μειώνει τις αμυντικές δαπάνες λόγω δημοσιονομικών πιέσεων
Χάθηκαν τα ίχνη 57χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Νίκη Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο-Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν θα μπλοκάρουν τις προεδρικές αποφάσεις
Ξεκίνησε η συζήτηση για δημοσίευση των σημείων που τοποθετούν κάμερες-Στόχος η μείωση της καχυποψίας
Έγκλημα συγκλονίζει την Τουρκία-Σκότωσε την πρώην αρραβωνιαστικιά του που είχε μείνει έγκυος από βιασμό
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη ο Χριστοδουλίδης-Προετοιμασία πριν την διευρυμένη
ΒΙΝΤΕΟ: Ελέφαντας σε αμόκ έπεσε πάνω στο πλήθος σε φεστιβάλ στην Ινδία