Τιμήθηκαν 250 πολύτεκνες μάνες-«Η Κύπρος αλλάζει και η Μάνα επιτέλους στηρίζεται»
16:10 - 11 Μαΐου 2025

Συνολικά 250 πολύτεκνες μάνες που είτε γέννησαν πέντε ή περισσότερα παιδιά, είτε έχουν τέσσερα παιδιά που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά, αλλά και ηλικιωμένες μάνες που είτε γέννησαν τέσσερα παιδιά, είτε έχουν τρία παιδιά που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά, τιμήθηκαν την Κυριακή, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, σε εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ) στη Λευκωσία.
Η φετινή εκδήλωση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΠ, Ντίκος Ολυμπίου, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη συνολικά 92 πεσόντων αγωνιστών του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 με πολύτεκνες οικογένειες.
Την εκδήλωση, πέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη, χαιρέτισαν και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη, η οποία αναγορεύτηκε επίτιμη Πρόεδρος της ΠΟΠ, και η Ιφιγένεια Κυριάκου, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι η παρουσία του «δηλώνει έμπρακτα την εκτίμηση της εκκλησίας στον ρόλο της γυναίκας ως μητέρας, κύριας αιτίας για τη διαιώνιση της ζωής και επιβίωσης του ανθρώπινου γένους».
Επεσήμανε το οξύ πρόβλημα της υπογεννητικότητας και την προσφορά των πολύτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπισή του. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες, με ποικίλες προκλήσεις, ο ρόλος της μητέρας είναι ακόμα πιο δύσκολος, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε και την αντίστοιχη προσφορά του πολύτεκνου πατέρα.
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι εντός Ιουλίου είναι έτοιμος ο σχεδιασμός για αρχίσει η υλοποίηση της δέσμευσης της εκκλησίας για παροχή βοήθειας σε όλες τις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, Επίτιμη Προέδρος της Παγκύπριας Οργάνωση Πολυτέκνων ανακηρύχθηκε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά - Χριστοδουλίδη, η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές και διαβεβαίωσε ότι παραμένει σθεναρή εκπρόσωπος των δικαιωμάτων των πολύτεκνων, καθώς και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει με πράξεις τα εύλογα αιτήματα όλων των μανάδων, πολύτεκνων και μη.
«Τιμώ σήμερα μαζί σας τη Μάνα της Κύπρου, την αγωνίστρια, τη μάνα αγνοουμένου, τη μάνα που πήρε το βρέφος αγκαλιά και ξανάφτιαξε το μέλλον της στην προσφυγιά με χαμόγελο και πίστη», ανέφερε. «Τιμώ σήμερα, μαζί σας, όλες τις γυναίκες αυτές που χωρίς να έγιναν ποτέ βιολογικές μανούλες, βρίσκουν τον τρόπο και ανοίγουν πάντα την αγκαλιά τους για κόσμο που έχει ανάγκη», πρόσθεσε.
Εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή από την Κυβέρνηση της πολιτικής «που βοηθά τη μητέρα στην καθημερινότητα της, που στηρίζει τον πολυδιάστατο ρόλο της προς τα παιδιά, τους φοιτητές, τους ασθενείς, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους», όπως είπε. «Έγιναν πάρα πολλά σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια και είμαι σίγουρη θα γίνουν πολλά περισσότερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «κακώς καθυστέρησε τόσο πολύ η Πολιτεία να βοηθήσει τη Μάνα».
«Η Κύπρος αλλάζει και η Μάνα επιτέλους στηρίζεται και αποκτά τον σεβασμό που της αξίζει. Με διευκολύνσεις στην εργασία, ολοήμερα και θερινά σχολεία, υπηρεσίες υγείας, υποτροφίες», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε, ακολούθως, στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (ΑΦΚΣ), του οποίου προεδρεύει από τον Μάρτιο του 2023, λέγοντας ότι αυτός «στηρίζει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για σπουδές, παιδιά ορφανά από δύο γονείς, παιδιά υπό την κηδεμονία του κράτους, του Μαρί, της Ήλιος και ανθρώπων που χάθηκαν εν ώρα δημοσίου καθήκοντος. Παιδιά εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων Καρπασίας και Κορμακίτη, οικογενειών με πέντε και άνω εξαρτώμενα – και υπάρχουν παιδιά που για πρώτη φορά πήραν υποτροφία ή έστω μια μικρή βοήθεια από το κράτος μέσω αυτού του Ταμείου- μονογονιών με τέσσερα και άνω εξαρτώμενα». Πρόσθεσε ότι «από το νέο ακαδημαϊκό έτος σε αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν, απόφοιτοι της Αγίας Σκέπης και της Σχολής Κωφών».
Σημείωσε, ακόμα, ότι ο ΑΦΚΣ στηρίζει επίσης με κριτήρια, παιδιά από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, αναφέροντας ότι πέρσι δόθηκαν υποτροφίες σε 929 παιδιά και ότι φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1200.
Παράλληλα, είπε ότι ως Πρόεδρος του Ραδιομαραθωνίου προσπαθεί «για καλύτερη ποιότητα ζωής σε οικογένειες με παιδιά με νοητική στέρηση. Το ίδιο και ως Πρόεδρος της Σχολής Κωφών».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΠ, Ντίνος Ολύμπιου, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολική σημασία της μορφής της μητέρας, ήδη από την αρχαιότητα, ως πηγής δημιουργίας, αλλά και ακολούθως στα χριστιανικά χρόνια. Επεσήμανε ότι το μέλλον στηρίζεται στα παιδιά, αλλά και ότι το μέλλον του παιδιού στηρίζεται στον ρόλο της μάνας.
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ολυμπίου κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν απέναντι στη μητρότητα και να αναλογιστούν τι πράττουν για τη μάνα γενικά. Πρόσθεσε, δε, ότι αν όλοι πράξουν ό,τι προστάζει η συνείδηση σύμφωνα με τον ηθικό νόμο, τότε σίγουρα η μάνα θα πάρει αυτό που της αξίζει.
Εξέφρασε, ακόμα, τη γνώμη ότι το κράτος και οι φορείς πρέπει να στηρίξουν αυτές τις μάνες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, υπογραμμίζοντας ότι η υπογεννητικότητα καλπάζει και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ανακοπεί τάχιστα. Οι πολύτεκνοι απαιτούν αναγνώριση, σεβασμό και ισότιμη αντιμετώπιση, είπε. Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι πολύτεκνοι δεν ζητούν τη λύπηση, αλλά τη διόρθωση στρεβλώσεων σε επιδόματα και χορηγίες.
Ευχαρίστησε, τέλος, τον Πρόεδρο για όσα έχει προσφέρει στους πολύτεκνους από την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά και για όσα έπονται. Ζήτησε επίσης να μη χάνεται η ιδιότητα των πολυτέκνων όταν υπάρχουν μόνο δυο εξαρτώμενα τέκνα, με συνέπειες στη φοιτητική χορηγία, ενώ υπενθύμισε και τη θέση προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου για αφαίρεση εισοδηματικών κριτηρίων για γονείς με τρία παιδιά και άνω, εφόσον τα τέκνα είναι εξαρτώμενα.
Κλείνοντας, έκανε λόγο για θετική προοπτική από τη διαβούλευση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, για αύξηση του ορίου εισοδηματικών κριτηρίων. Αναφέρθηκε και στις μειώσεις σε τέλη που αποφάσισε ο ΕΟΑ Λευκωσίας και εξέφρασε την ευχή να μιμηθούν κι άλλοι.
Εξάλλου, η Ιφιγένεια Κυριάκου, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, είπε ότι η έμπρακτη υποστήριξη των πολυτέκνων οικογενειών δεν αποτελεί απλώς κοινωνική πολιτική, αλλά εθνική ανάγκη. Σημείωσε ότι είναι στάση ζωής η πολύτεκνη μάνα και όχι τίτλος, μαζί με τον σύζυγο και πατέρα, επεσήμανε, όμως, ότι η αγάπη δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά απαιτούνται πολιτικές με βάθος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν, επίσης, ο Αλέξης Χαραλαμπίδης, της γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδης-Κρίστης, καθώς και ο Χαράλαμπος Παττίχης, του Ιδρύματος Χαράλαμπος και Έλενα Παττίχη, για την προσφορά τους στις πολύτεκνες οικογένειες.
Πηγή: ΚΥΠΕ