Πρόεδρος: Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς την πολύτεκνη μάνα, μετουσιώνεται σε πράξεις
14:54 - 11 Μαΐου 2025

«Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς την πολύτεκνη μάνα δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά μετουσιώνεται σε πράξεις και σε πολιτικές αποφάσεις, που αντανακλούν την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας», ανέφερε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πολυτέκνων (ΠΟΠ), με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έδωσε την ανάλογη προσοχή στις εισηγήσεις της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι πολλές από αυτές περιλαμβάνονται και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι όλες είναι σε πορεία υλοποίησης, ενώ είπε ότι η ΠΟΠ είναι πολύτιμος συνεργάτης της Πολιτείας για πολιτικές και αποφάσεις που αφορούν τους πολύτεκνους.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε μία σειρά πολιτικών που υλοποιήθηκαν κατά τους 26 μήνες διακυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι οι πολιτικές που αφορούν πολύτεκνες οικογένειες συνδέονται και με το δημογραφικό πρόβλημα και με την οικονομία, αλλά και με την ασφάλεια της χώρας.
«Το ποσοστό γεννήσεων, 1,3-1,4% αντιλαμβάνεστε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αν δεν το ανατρέψουμε λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειαζόμαστε 2,1% για να υπάρχει αναπλήρωση πληθυσμού κάθε 25 χρόνια», είπε.
Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, προχώρησε η αύξηση του Επιδόματος Τέκνου κατά 5% από το οποίο επωφελούνται περίπου 60.000 οικογένειες, με συνολικό κόστος σχεδόν 4 εκ. ευρώ, καθώς και η ένταξη στο Επίδομα Τέκνου των φοιτητών των πολύτεκνων οικογενειών, με την καταβολή του 50% της παροχής με δαπάνη €3,3 εκατομμυρίων ετησίως, αλλά και η αύξηση του τιμητικού επιδόματος για περισσότερες από 16 χιλιάδες πολύτεκνες μητέρες με ετήσια δαπάνη περίπου 1 εκ. ετησίως.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι του Σχεδίου Επιδότησης κατά 80% των Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών σε παιδοκομικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ σημείωσε ότι για το σχολικό έτος 2025 – 2026, δικαιούχες του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων παιδιών από 4 ετών μέχρι 4 ετών και 5 μηνών καθίστανται όλες οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών μέχρι 4 ετών και 5 μηνών. «Ο συνολικός προϋπολογισμός των Σχεδίων ανέρχεται σε €22 εκατομμύρια, και από την εφαρμογή τους επωφελούνται συνολικά 25.000 παιδιά», ανέφερε ο Πρόεδρος.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για απάλειψη των εισοδηματικών κριτηρίων για σκοπούς του Επιδόματος Τέκνου σε οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα παιδιά και άνω και σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το ίδιο και για τα τέσσερα παιδιά. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια που λαμβάνει Επίδομα Τέκνου καθίσταται αυτόματα δικαιούχος Διατίμησης 08 στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Εντός 2025, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι προωθείται η υλοποίηση της προγραμματισμένης διεύρυνσης των δικαιούχων του Επιδόματος Τέκνου, με στόχο την κάλυψη του συνόλου της Μεσαίας Τάξης. «Πρόκειται για μία απόφαση με οριζόντιο χαρακτήρα, που δεν εστιάζει αποκλειστικά σε μία κατηγορία οικογενειών, αλλά διευρύνει τις εισοδηματικές κατηγορίες, διατηρώντας παράλληλα κριτήρια, με σκοπό να στηρίξει πολύ περισσότερες οικογένειες», εξήγησε.
Επεσήμανε τη δημιουργία 30 νέων βρεφοπαιδοκομικών σταθμών μέχρι το καλοκαίρι του 2026, για την ενίσχυση της πρόσβασης σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και φροντίδας, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και την επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου, με την ένταξη 60 επιπλέον δημοτικών σχολείων. «Στόχος μας είναι μέχρι το 2028 όλα τα δημοτικά στη χώρα μας να λειτουργούν ως προαιρετικά ολοήμερα σχολεία», είπε ο Πρόεδρος.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στις προεκτάσεις του φορολογικού μετασχηματισμού για πολύτεκνες οικογένειες. «Να θυμίσω ότι κάθε παιδί στην οικογένεια συνεπάγεται επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις, μια δική σας απαίτηση», είπε.
Τέλος, υπενθύμισε την καταβολή σε διάφορες περιπτώσεις εφάπαξ ποσών, κάνοντας λόγο για «απτό παράδειγμα των γρήγορων αντανακλαστικών της Κυβέρνησης», αλλά και την υλοποίηση αποφάσεων «που στοχεύουν στην ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων και ειδικότερα των μητέρων», όπως σημείωσε.
Επιγραμματικά αναφέρθηκε στην επέκταση της άδειας μητρότητας κατά έναν μήνα, στην αύξηση της άδειας μητρότητας κατά δύο εβδομάδες, σε περίπτωση που ένα νεογέννητο παιδί χρειαστεί να νοσηλευτεί, στην αύξηση του Βοηθήματος Τοκετού, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, και στην επέκταση των δικαιούχων της Γονικής Άδειας με διεύρυνση του ορίου ηλικίας από τα 8 στα 15 έτη.