Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής

Δεν ξεκαθάρισε τελικά την Παρασκευή το ζήτημα της παράδοσης του μητρώου της ΕΔΕΚ στους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, παρά τις σχετικές εκκλήσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η συζήτησή του παραπέμφθηκε σε συνεδρία της εφορευτικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Σχετικές επιστολές είχαν αποστείλει στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρη Ανδρέου, και οι τρεις υποψήφιοι (Ηλίας Μυριάνθους, Μάριος Χαννίδης και Μορφάκης Σολομωνίδης), ζητώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στο μητρώο, ώστε να μπορέσουν να έχουν απευθείας επαφή με τα μέλη της ΕΔΕΚ ενόψει των εκλογών για την 1η Ιουνίου. Ωστόσο η αρχική απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ήταν αρνητική, επειδή, όπως ανέφεραν πηγές στον REPORTER, υπήρχε ο φόβος να τεθεί ζήτημα προσωπικών δεδομένων από πρόσωπα που βρίσκονται στα μητρώα αλλά έχουν αποστασιοποιηθεί.

Η πραγματικότητα είναι πως στο κόμμα επικρατεί μία σύγχυση αναφορικά με το ζήτημα αυτό, καθώς στο παρελθόν σε κάποιες περιπτώσεις το μητρώο δινόταν και σε άλλες όχι. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν πηγές, όταν υποψήφιοι για την προεδρία ήταν ο Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Γιώργος Βαρνάβα είχε δοθεί και στους δύο, αλλά είχαν αρνηθεί να το δώσουν σε υποψηφίους για πολιτειακές εκλογές και δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος χειρισμού του θέματος αυτού τα τελευταία χρόνια.

Από πλευράς του Ηλία Μυριάνθους είχαν αφεθεί αιχμές ότι ο Μορφάκης Σολομωνίδης, ως διευθυντής του κόμματος, είχε πρόσβαση στο μητρώο και, ως εκ τούτου το έχει στην κατοχή του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος το είχε επίσης ζητήσει, στο πλαίσιο της επιστολής με την οποία ενημέρωνε ότι θα λάβει άδεια από τα καθήκοντά του ως διευθυντής της ΕΔΕΚ μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών.

Πάντως, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί ούτε στη συνεδρία της Τετάρτης, αναμένεται ότι τουλάχιστον ο Ηλίας Μυριάνθους θα αντιδράσει, κάτι για το οποίο είχε έτσι κι αλλιώς προειδοποιήσει στην επιστολή του, ενώ θα διαφανεί με ποιο τρόπο θα χειριστούν το ζήτημα οι άλλοι δύο υποψήφιοι. Είναι κατανοητό πως και οι τρεις έχουν αρκετά μεγάλη πρόσβαση στα μέλη της ΕΔΕΚ, ωστόσο ζητούν αυτή να καταστεί συνολική και επίσημη, με βάση τα τελευταία δεδομένα του μητρώου. Το ζήτημα, άλλωστε, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις σε ένα κόμμα που ήδη βρίσκεται βουλιαγμένο εδώ και πολύ καιρό στις εντάσεις του και δεν χρειάζεται επιπλέον λόγους για αντιπαράθεση και ανάπτυξη ψιθύρων.

Αν και η συζήτηση γίνεται για την πρόσβαση στο μητρώο, το πραγματικό πρόβλημα της ΕΔΕΚ είναι το περιεχόμενό του. Δηλαδή ποιοι έχουν διαγραφεί, ποιοι έχουν ζητήσει την αφαίρεσή τους, ποιοι έχουν προστεθεί στην πορεία κτλ. Το πάγιο αίτημα για μία τουλάχιστον μερίδα των αποστασιοποιημένων ΕΔΕΚιτών είναι η επιστροφή στο μητρώο που ίσχυε πριν από τη μεγάλη σύγκρουση με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι αυτό δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί πλήρως, επειδή στο μεσοδιάστημα κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, γράφτηκαν νέα μέλη που συνεργάστηκαν με το κόμμα σε εκλογές, προστέθηκαν νέα μέλη από τη νεολαία κτλ. Άρα κάποια στιγμή, προφανώς μετά τις εκλογές, θα πρέπει να γίνει η συζήτηση ως προς το ποιο είναι το αποδεκτό μητρώο του κόμματος. Και αυτή η συζήτηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα των διαγραφών και της επιστροφής των αποστασιοποιημένων στελεχών και μελών στο κόμμα.

Επί της ουσίας σε αυτό το επίπεδο είναι που εντοπίζεται και η διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ των τριών υποψηφίων. Και οι τρεις κατεβαίνουν με σύνθημα την ενότητα και με την δέσμευση πως θα ανοίξουν την πόρτα για τους αποστασιοποιηθέντες. Αυτή, άλλωστε, φαίνεται να είναι και η μόνη οδός που να διασφαλίζει πως η ΕΔΕΚ μπορεί να μπει σε πορεία ανάκαμψης, καθώς όλες οι πλευρές και όλα τα στρατόπεδα αντιλαμβάνονται ότι χωρίς να προηγηθεί αποκατάσταση της ηρεμίας και της ενότητας, δύσκολα θα βγει το κόμμα ενδυναμωμένο από τις Βουλευτικές Εκλογές.

Οι απόψεις του Μάριου Χαννίδη και του Ηλία Μυριάνθους φαίνεται να είναι πιο ευθυγραμμισμένες σε αυτόν τον τομέα, ακόμη και αν δεν είναι ταυτόσημες, ενώ ο Μορφάκης Σολομωνίδης έχει διαφορετική προσέγγιση. Επί της ουσίας, οι δύο πρώτοι φαίνεται να έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό για την επιστροφή των στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί, αναλαμβάνοντας ενεργά δράση, ενώ ο κ. Σολομωνίδης τηρεί μια πιο παθητική στάση, θεωρώντας ότι η δουλειά της επόμενης ηγεσίας είναι ουσιαστικά να μην θέσει εμπόδια στη διαδικασία επανένταξης. Δηλαδή πιστεύει ότι θα πρέπει όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν, να εγγραφούν ξανά στο κόμμα με βάση το Καταστατικό, χωρίς προδιαβούλευση, όρους και προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο υποψήφιους, φαίνεται να είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν πιο δομημένες διαδικασίες για επιστροφή των στελεχών, με ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όπως εκ νέου μελέτη των διαγραφών ή ακόμη και προώθησης καταστατικών αλλαγών, εάν αυτός είναι ο τρόπος για πιο ομαλή επανένταξή τους στο κόμμα.

Αυτή η διαφορά φιλοσοφίας αναμένεται να καθίσταται πιο έκδηλη όσο προχωρά ο προεκλογικός και πλησιάζει η 1η Ιουνίου και ενδεχομένως να αποτελέσει για πολλά μέλη καθοριστικό -αν και προφανώς όχι μοναδικό- παράγοντα για τον τρόπο που θα ψηφίσουν. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι στην ΕΔΕΚ έχουν άποψη για το ζήτημα των διαγραφών και των αποστασιοποιήσεων, είτε υπέρ της μίας, είτε υπέρ της άλλης πλευράς, και έχουν και όλοι άποψη ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να τύχει χειρισμού το θέμα από τούδε και στο εξής. Για αυτό και αναμένεται πως οι προσεγγίσεις αυτές στο τέλος της ημέρας θα είναι εξόχως καθοριστικές για τις δυναμικές.

Την ίδια στιγμή και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μάχη για την προεδρία, άρχισε να διαμορφώνεται, σε κάποιο βαθμό, εικόνα και για τις υπόλοιπες θέσεις της ανώτατης ηγεσίας. Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι παραιτήθηκαν ταυτόχρονα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ωστόσο οι εκλογές για αυτές τις θέσεις θα γίνουν με διαφορετική διαδικασία, μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον δεν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση της αναπληρώτριας προέδρου η Μαρία Βασιλειάδου, για την οποία ενδιαφέρονται ο εκ των αντιπροέδρων Ανδρέας Σίκκης και ο πρόεδρος της επαρχιακής Λάρνακας Διομήδης Διομήδου. Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο αντιπροέδρους, Έλενα Περικλέους και Ανδρέα Αποστόλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζονται να μην διεκδικήσουν θέση στην ανώτατη ηγεσία. Ως εκ τούτου, αποτελεί ερώτημα ποια στελέχη θα επιδιώξουν να πάρουν την σκυτάλη στις αντιπροεδρίες. Ένα όνομα που ακούγεται, πάντως, είναι αυτό του προέδρου της νεολαίας, Πάμπου Χριστοδούλου.

Η πρώτη, πάντως, υποψηφιότητα υποβλήθηκε από τον οργανωτικό γραμματέα της ΕΔΕΚ, Παύλο Αναστασίου, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του αντιπροέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου