Αμερικάνικα προϊόντα με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αντιποίνων

Η απάντηση της ΕΕ στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν, όμως δείχνει κάποια δημιουργικότητα στην προσπάθειά της να χτυπήσει τις ΗΠΑ εκεί που θα πονέσουν περισσότερο.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το POLITICO , εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 25% σε ένα ευρύ φάσμα αμερικάνικων εξαγωγών, αξίας περίπου 22,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τις εισαγωγές της ΕΕ το 2024.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα όπως η σόγια, το κρέας, ο καπνός, ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, ώστε να αποδυναμωθούν οι τομείς του αμερικάνικου εμπορίου που βασίζονται περισσότερο στις υπερατλαντικές εξαγωγές.

Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα για νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξουν ιδιαίτερες αντιδράσεις.  

Μόλις εγκρίνουν τη λίστα των προϊόντων, η πρώτη δέσμη δασμών σε προϊόντα όπως τα κράνμπερι ή ο χυμός πορτοκαλιού θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου.

Στη συνέχεια, από τις 16 Μαΐου θα επιβληθεί δασμός 25% σε μια δεύτερη παρτίδα εισαγόμενων από τις ΗΠΑ ειδών όπως χάλυβας, κρέας, λευκή σοκολάτα και πολυαιθυλένιο. Τέλος, ένας δασμός 25 τοις εκατό στα αμύγδαλα και τη σόγια θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

Συνολικά, οι δασμοί της ΕΕ πρόκειται να επηρεάσουν εξαγωγές αξίας έως και 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κυρίως Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του POLITICO στα εμπορικά δεδομένα του 2024.

Το μεγαλύτερο μέγεθος στη λίστα αντιπροσωπεύει η σόγια, της οποίας η οικονομική και συμβολική σημασία για την καρδιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών. Δεν είναι μόνο αυτό: το 82,5 τοις εκατό των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην ΕΕ προέρχονται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία καταγωγής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Αμερικανοί παραγωγοί σόγιας επέκριναν την εμπορική πολιτική του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι «οι δασμοί δεν είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» και προέτρεψαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της.

Η ΕΕ στοχεύει επίσης το βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, τα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, τα τσιγάρα από τη Φλόριντα και τα προϊόντα ξύλου από τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γεωργία και την Αλαμπάμα.

Όμως πονοκέφαλο στους εξαγωγείς στις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες μπορεί να προκαλέσει και η δασμολόγηση άλλων ιδιαίτερων προϊόντων των περιοχών τους, όπως το παγωτό της Αριζόνα, τα μαντήλια της Νότιας Καρολίνας, οι ηλεκτρικές κουβέρτες της Αλαμπάμα, οι γραβάτες και τα παπιγιόν της Φλόριντα και τα πλυντήρια ρούχων του Ουισκόνσιν.

Ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Τραμπ έχει βαρύ τίμημα για την Ουάσιγκτον, καθώς ο Καναδάς και η Κίνα έχουν ήδη ανταποκριθεί στον κατακλυσμό των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ με δικούς τους δασμούς.

Συνολικά, τα αντίποινα που επιβλήθηκαν από την Κίνα, τον Καναδά και την ΕΕ θα πλήξουν σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια των αμερικανικών εξαγωγών.

Το Πεκίνο έχει στοχεύσει κυρίως τα αμερικανικά προϊόντα, επιβάλλοντας δασμό 15% σε προϊόντα όπως το κοτόπουλο, το σιτάρι και το καλαμπόκι μαζί με 10% στις εξαγωγές σόγιας, κρέατος, φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Ο Καναδάς, εν τω μεταξύ, έχει επιβάλει δύο σειρές δασμών — 25 τοις εκατό σε μια σειρά αγροδιατροφικών προϊόντων και άλλο 25 τοις εκατό σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες ακολουθούν προς το παρόν μια προσέγγιση «καρότου και μαστιγίου», διαμηνύοντας ότι δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις του Τραμπ, όμως αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις. Τη Δευτέρα η Ένωση πρότεινε ένα δασμολογικό καθεστώς «μηδέν προς μηδέν» σε βιομηχανικά αγαθά που καλύπτουν αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα, μεταξύ άλλων.

Ως έσχατη λύση, η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το «εμπορικό της μπαζούκα» για να χτυπήσει την παροχή υπηρεσιών από αμερικάνικες εταιρείες, θέτοντας περιορισμούς που θα μπορούσαν να πλήξουν την αμερικανική τεχνολογία ή τη Γουόλ Στρητ.

Πηγή: Ert.gr

Δειτε Επισης

Την κατάρριψη 26 ουκρανικών drones ανακοίνωσε η Ρωσία
Το κόστος της στρατηγικής Τραμπ για το Κίεβο και το λάθος που δεν θα κάνει ο Πούτιν
Ιστορική συμφωνία ΠΟΥ για προετοιμασία έναντι μελλοντικών πανδημιών
ΒΙΝΤΕΟ: Κοσμήματα 20 εκατομμυρίων έκαναν φτερά μέσα από τούνελ στο Λος Άντζελες
Καταγγέλλει με βίντεο το Ισραήλ η Χαμάς-«Η ηγεσία του υπέγραψε την απόφαση να εκτελεστούν οι όμηροι»
Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ-Σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο
Ρήξη στις σχέσεις Γαλλίας με Ισραήλ-Τηλεφωνική επικοινωνία με ένταση ανάμεσα σε Μακρόν και Νετανιάχου
ΒΙΝΤΕΟ: Ξύλο σε live μετάδοση στο αλβανικό Big Brother-Τραγουδιστής χαστούκισε συμπαίκτη του και συνελήφθη
«Ο καλός και ο κακός»-Πώς η ομάδα του Τραμπ κρατά τον κόσμο σε αναβρασμό
Εικοσάχρονη στη Γαλλία πέθανε από διαρροή αζώτου κατά τη διάρκεια κρυοθεραπείας