Στην... πυρά το Νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, δεν πάει Ολομέλεια-Έντονα ενοχλημένη με Χαρτσιώτη η Βουλή
Φοινιώ Σάββα 11:44 - 09 Απριλίου 2025

Δεν οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, καθώς υπήρξαν αγεφύρωτες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη Βουλή να παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ουσιαστικά την κάλεσε να αναλάβει ρόλο Δικαστηρίου και της πέταξε το μπαλάκι για να αποφασίσει.
Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε το τροποποιημένο νομοσχέδιο, που είχε καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το μεσημέρι της Τρίτης, αναφορικά με το πλαίσιο διεξαγωγής των λαμπρατζιών, με τα μέλη της να παρουσιάζονται από την αρχή ενοχλημένα για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα των 48 ωρών που απαιτούνται, πριν από την προώθηση ενός νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, από την αρχή πως αν το κείμενο δεν είναι συμφωνημένο, δεν θα προωθηθεί προς ψήφιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γρίφος για γερούς λύτες το Νομοσχέδιο για λαμπρατζιές-Ορατό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί αλλά να μην μπορεί να εφαρμοστεί
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, παρουσιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, σημείωσε πως συμφωνήθηκε όπως αφαιρεθούν οι πρόνοιες που δίνουν δικαίωμα στους πολίτες να μπορούν να διεξάγουν λαμπρατζιές, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο μόνο τις τοπικές Αρχές ή εκκλησιαστικές Επιτροπές αρμόδιες να διεξάγουν λαμπρατζιές. Συγκεκριμένα, οι εκκλησιαστικές Επιτροπές θα πρέπει να καταθέσουν στις τοπικές Αρχές αίτηση για να λάβουν έγκριση, ώστε να διεξάγουν λαμπρατζιές.
Ωστόσο, υπήρξαν βασικά σημεία που δεν συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων κατέθεσαν ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι πριν την διεξαγωγή λαμπρατζιών, θα πρέπει να δίνεται έγκριση από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυτή η θέση δεν έγινε αποδεχτή, καθώς το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν συμμετείχε σε καμία διαβούλευση, ενώ όσον αφορά στις άλλες αρχές, «θεωρούμε πως αν υιοθετηθεί αυτό, θα μετατρέψει τις κρατικές υπηρεσίες σε αποφασίζον όργανο για τη διοργάνωση λαμπρατζιών», επεσήμανε.
Οι απόψεις των δύο πλευρών απέχουν και όσον αφορά στο πότε θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εκφράσει την άποψη πως ο νόμος, σε περίπτωση που ψηφιστεί, θα πρέπει να έχει άμεση ισχύ και να τεθεί σε εφαρμογή μόλις δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως οι τοπικές Αρχές μπορούν να δίνουν άδειες ακόμη και τρεις ημέρες πριν το Πάσχα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούν πάνω από τον... Καιάδα το Νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές-Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μια χρονιά
Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Δήμων εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος την 1η Ιανουαρίου 2026, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν οι τοπικές Αρχές, αλλά και οι πολίτες και να μην υπάρχει σύγχυση. Μάλιστα, θεωρείται πως αν υπάρχει άμεση ισχύ της νομοθεσίας, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και καθυστέρηση στις εγκρίσεις, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης
Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, κατά πόσο έχουν καταγραφεί οι απόψεις της Εκκλησίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέδειξε πως έγιναν τρεις κύκλοι διαβουλεύσεων και στον πρώτο κύκλο συμμετείχε και η Αρχιεπισκοπή, χωρίς να φέρει ενστάσεις. Σημείωσε, δε, πως όσον αφορά στις πρόνοιες που τροποποιήθηκαν, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στο ρόλο των εκκλησιαστικών επιτροπών και δεν κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν εκ νέου απόψεις.
Πέραν τούτου, ο κ. Χαρτιώτης σημείωσε πως στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια που αναφέρει πως η κάθε τοπική Αρχή έχει την αρμοδιότητα να μην διεξάγει λαμπρατζιά ή να μην εγκρίνει σχετική άδεια.
Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν συγκλίσεις, προκάλεσε την έντονη ενόχληση των βουλευτών της Επιτροπής, με την αναπληρώτρια πρόεδρο, Φωτεινή Τσιρίδου, να αναφέρει πως η συζήτηση έληξε και δεν θα προωθηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο.
«Η οδηγία ήταν να συμφωνηθεί το κείμενο και μετά να έρθει στη Βουλή. Ήρθε ένα κείμενο, δεν συμφωνούν οι πλευρές, δεν συμφωνείτε με την έναρξη της ισχύος της νομοθεσίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε το Δικαστήριο, για να ακούμε τις δύο πλευρές. Δεν έπρεπε να έρθει το κείμενο, έπρεπε να συμφωνηθεί και μετά να κατατεθεί. Ακούμε τις διαφωνίες των πλευρών. Όταν μας ζητείται κάτι κατ’ επείγον, πρέπει να συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι. Δεν μπορεί το βάρος να πέσει στη Βουλή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά από αχρείαστες καθυστερήσεις, συζήτησαν και τα βρήκαν οι εμπλεκόμενοι για τις λαμπρατζιές
