Η υποστελέχωση στο γραφείο Μιχαηλίδου φέρνει καθυστέρηση σε εξέταση παραπόνων-Πυρά κατά Κυβέρνησης

Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέταση παραπόνων, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να υπάρχει προτεραιοποίηση των καταγγελιών. Σημειώνεται πως λόγω της κατάστασης, το γραφείο της Επιτρόπου δεν διαθέτει νομικό λειτουργό, καθώς η θέση παραμένει δεσμευμένη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα της υποστελέχωσης του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει απασχολήσει και τη Βουλή, η οποία αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών, μετά από ανοιχτή επιστολή που έχει λάβει από τη Δέσπω Μιχαηλίδου, στην οποία καταγράφονται όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα, η κα. Μιχαηλίδου προέβη σε δημόσια καταγγελία, ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, λόγω της κατάσταση στο γραφείο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημόσια καταγγελία Μιχαηλίδου για υποστελέχωση-«Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στο ρόλο μου»

«Είναι ένα θέμα γνωστό στους βουλευτές και το έθιξα και σε άλλες Επιτροπές. Αυτή την εβδομάδα κληθήκαμε τέσσερις φορές στη Βουλή, είμαστε τρεις λειτουργοί. Αν πάμε όλοι στη Βουλή, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Έχουμε ενημερώσει τη Βουλή με γενική επιστολή ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε όλες τις Επιτροπές και θα στέλνουμε τις θέσεις μας με υπόμνημα. Όσον αφορά στα νομοσχέδια πρέπει να δούμε το αρχικό κείμενο, να δούμε αν λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις μας και μετά να δούμε αν έχουν λυθεί διάφορα θέματα», εξήγησε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου στον REPORTER.

Πάντως, όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του γραφείου της Επιτρόπου, είχε διαπιστωθεί ότι ήταν αυξημένο το κόστος, καθώς κρίθηκε ανάγκη να προβούν σε αγορά υπηρεσιών, ώστε να είναι σε θέση να τρέχουν τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ. Συγκεκριμένα, ένα εξ αυτών αφορά στην επίσκεψη Δημοτικών Σχολείων στο γραφείο της Επιτρόπου ή της επίσκεψης λειτουργού του γραφείου στα σχολεία, ώστε να γίνεται επιμόρφωση.

«Έχουμε επιφορτιστεί ένα μεγάλο έργο. Αυτό το έκαναν δύο λειτουργοί και τώρα το έχουμε αναθέσει σε εξωτερική συνεργάτιδα, που έχουμε υπογράψει σχετικό συμβόλαιο και πραγματοποιούνται επισκέψεις. Επίσης, το γραφείο μας δεν έχει νομικό λειτουργό. Ο προηγούμενος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η θέση δεν έχει αποδεσμευτεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται εδώ και πολύ καιρό να αποδεσμευτεί από τον υπουργό. Αυτή η οικονομική πολιτική του κράτους πλήττει πολλές υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ασκήσουμε το έργο μας».

Πάντως, λόγω της υποστελέχωσης στο γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των παραπόνων που λαμβάνει, καθώς δεν είναι εφικτό με τρεις λειτουργούς να εξετάζονται όλα με γοργούς ρυθμούς. Αυτό, κατά συνέπεια, λειτουργεί εις βάρος των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεγυμνώθηκε ξανά το κράτος πρόνοιας-Το Εφετείο στην υπόθεση Φραντζή έδειξε τον δρόμο των διώξεων για παραλείψεις

«Καθυστερούμε να εξετάσουμε τα παράπονα που λαμβάνουμε. Θέτουμε προτεραιότητες, όμως δεν μπορούμε να μην τα εξετάζουμε επειδή εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι σημαντικά. Είναι το μέλλον των παιδιών και πρέπει να τα δούμε όλα. Είναι σοβαρά τα προβλήματά μας. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».

Αυτό που τονίζει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι πως όλα αυτά έχουν τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, με σχετικές επιστολές. Ο λόγος που ενημερώθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Μαριλένα Ευαγγέλου είναι επειδή το γραφείο της Επιτρόπου στελεχώνεται με λειτουργούς από το Υπουργείο και Υφυπουργείο αντίστοιχα.

«Θέλουμε τέσσερις θέσεις που πρέπει να αποδεσμευτούν και δεν έχει γίνει. Αλλά ακόμη και να γίνει η αποδέσμευση, θα πρέπει να ακολουθηθεί μία μεγάλη διαδικασία, μέχρι να στελεχωθεί το γραφείο. Είναι αδύνατο το γραφείο μας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα δικαιώματα των παιδιών. Πλήττεται και η ανεξαρτησία του θεσμού, επειδή δεν νοείται ανεξάρτητος θεσμός να πλήττεται από τις πολιτικές αποφάσεις. Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο προσλήψεως και το έχω θέσει στους αρμόδιους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οικογένεια έχασε το επίδομα τέκνου επειδή ήταν στο εξωτερικό για λόγους υγείας-Αδήριτη ανάγκη για αλλαγή

Δειτε Επισης

Τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ενέκρινε το Υπουργικό-«Εξαιρετική μέρα για τον τομέα της υγείας»
Αλλάζουν τα κίνητρα για στέγη για προσέλκυση κατασκευαστικού τομέα-Διευρύνεται το πλαίσιο εφαρμογής
Συνεχίζεται η διαμάχη για τη μαντήλα στα κατεχόμενα-Ανοικτό το ενδεχόμενο γενικής απεργίας
Αυξήσεις στις τιμές των αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι-Οι τιμές που καταγράφει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή
Τοποθέτηση της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο Κύπρου αναφορικά με τη ρύθμιση συναλλαγών σε μετρητά
Παρέμβαση Οδυσσέα για την έκθεση για το κέντρο δεξιώσεων-«Η Ελεγκτική εργαλειοποιείται από τον Πρόεδρο»
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Σκόνη και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στο καιρικό μενού
Άρχισαν τα ψώνια για το Πασχαλινό τραπέζι οι καταναλωτές-«Ίσως προκύψει θέμα επάρκειας του αρνιού»
Ζήτησε εξηγήσεις για τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας με ναζιστικό χαιρετισμό η Λοϊζίδου-Αναμένει απαντήσεις
Από την Ουάσινγκτον στη Λευκωσία-Οι δασμοί στα φάρμακα και πόσο επηρεάζεται η Κύπρος