Σάλος με ναζιστικό χαιρετισμό σε Γυμνάσιο-Με οδηγίες Μιχαηλίδου ζητήθηκε έκθεση γεγονότων
15:20 - 08 Απριλίου 2025

Σάλο προκάλεσαν οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ του ΑΚΕΛ, που κάνουν λόγο για ναζιστικό χαιρετισμό από μαθητές Γυμνασίου στην επαρχία Αμμοχώστου, με το Υπουργείο Παιδείας να ζητά έκθεση γεγονότων
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, μετά την καταγγελία που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, μετά από οδηγίες της υπουργού Παιδείας, ζήτησε έκθεση γεγονότων για το συμβάν και να διαπιστωθεί κατά πόσο ισχύουν οι ισχυρισμοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει ναζιστικό χαιρετισμό σε σχολείο με την ανοχή καθηγήτριας το ΑΚΕΛ-Ζητά έρευνα (pic)
Υπενθυμίζεται πως σε σχετική ανακοίνωση, η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου «καταδικάζει απερίφραστα το σοβαρό και ανησυχητικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας-Σωτήρας, όπου μαθητές, με την ανοχή καθηγήτριας, φωτογραφήθηκαν κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό».
Σημειώνει πως «είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι καθηγήτρια του σχολείου παρότρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν τη φωτογράφιση χαιρετώντας ναζιστικά, παρά την αντίδραση συναδέλφου της για το περιστατικό».
Όπως λέει, «η αναπαραγωγή ναζιστικών συμβόλων, ακόμα και «για αστείο», συνιστά επικίνδυνη εκτροπή που προσβάλλει τη συλλογική μνήμη και υπονομεύει τις δημοκρατικές αξίες της Παιδείας. Ο ναζισμός δεν έχει θέση ούτε στα σχολεία μας, ούτε στην κοινωνία μας».
Καλεί παράλληλα, «την υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα, τόσο για τη διερεύνηση του περιστατικού όσο και για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου σχολείου απέναντι σε ακραίες, φασιστικές ιδέες. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να αφήνει χώρο στην ανοχή απέναντι στον φασισμό».
ΕΔΕΚ: Έχουμε αποτύχει να διδάξουμε στα παιδιά
Σε γραπτή της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ ανέφερε πως «το περιστατικό σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμμόχωστο, όπου μαθητές φωτογραφήθηκαν χαιρετώντας ναζιστικά, πρέπει να προβληματίσει όλους μας έντονα, καθώς φαίνεται ότι έχουμε αποτύχει να διδάξουμε στα παιδιά ότι ο ναζισμός έχει προκαλέσει ανείπωτα κακά σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στο Ελληνικό Έθνος».
Παράλληλα επισήμανε πως «επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, για να μάθουν τα παιδιά μας ότι ο ναζισμός είναι συνώνυμο με γενοκτονίες, με βαρβαρότητες, με εθνοκαθάρσεις, με μαζικές δολοφονίες αμάχων, με ολοκαυτώματα».
Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, να διερευνήσει το θλιβερό περιστατικό και συγκεκριμένα αν σ’ αυτό υπήρξε ανάμιξη εκπαιδευτικών.
Volt: Είναι επικίνδυνη η ανοχή ή και η ενθάρρυνση από καθηγήτρια
Επικίνδυνο χαρακτήρισε το περιστατικό με τον ναζιστικό χαιρετισμό σε σχολείο το Volt, ειδικά όπως αναφέρει «με την ανοχή ή και την ενθάρρυνση καθηγήτριας».
Επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει «αστείο» με τον ναζισμό», σημείωσε παράλληλα πως «δεν υπάρχει «ανεμελιά» όταν μιλάμε για ιδεολογίες που ευθύνονται για γενοκτονίες, πολέμους και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αν ένας ναζιστικός χαιρετισμός γίνεται αποδεκτός σε ένα σχολείο, τότε έχουμε πρόβλημα. Αν καθηγητές το ανέχονται ή το περνάνε στα ψιλά, έχουμε ακόμα μεγαλύτερο».
Επιπρόσθετα ζήτησε «άμεση διερεύνηση και εξηγήσεις για την εικόνα που όλοι είδαμε. Όχι για να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά για να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο φασισμός δεν έχει χώρο – ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά».
