Ανήλικοι παραβάτες χωρίς στήριξη-Η υποστελέχωση στις ΥΚΕ πλήττει τη διαχείριση νεανικής παραβατικότητας

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν προ ημερών στην περιοχή της Αγίας Φύλας, με την εμπλοκή ανηλίκων, έφεραν για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας, η οποία πλέον καλπάζει. Παράλληλα, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το γεγονός ότι προέκυψαν συλλήψεις παιδιών κάτω των 17 ετών εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας, καθώς και για το επίπεδο συνεργασίας με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση παραβατικών συμπεριφορών από νεαρά άτομα.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε συζητήσεις, ώστε σε περίπτωση που ένας μαθητής συλληφθεί από την Αστυνομία, να αντανακλάται αυτό στη διαγωγή που θα αναγράφεται στο ενδεικτικό που λαμβάνει από το σχολείο. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, καθώς πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι παιδαγωγικοί τρόποι να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ενώ σημειώνεται πως θα είναι η έσχατη λύση, αφού πρώτα πρέπει να υπάρξουν άλλες μορφές προειδοποίησης. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, καθώς το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μελετήσει το ζήτημα με τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι κυρίως προς όφελος των παιδιών.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συζητήθηκε εκτενώς το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στον απόηχο και της υπόθεσης κακοποίησης πέντε παιδιών στη Δρομολαξιά. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη προσωπικού στις ΥΚΕ επηρεάζει σημαντικά και τη διαχείριση περιπτώσεων νεανικής παραβατικότητας, αφού η στήριξη παρέχεται σε μεγάλο βαθμό μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του θεσμού του επιμελητή.

Η συνεργασία Αστυνομίας με ΥΚΕ

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, «οι ΥΚΕ και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας είναι από τους στενότερους συνεργάτες της Δύναμης, προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις υποθέσεις διαχείρισης ευάλωτων προσώπων και νεαρών παραβατών». Υπογράμμισε ότι από τον Ιούλιο του 2024 υπάρχει σε ισχύ πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σύλληψη ποινικά υπεύθυνων ανηλίκων αποτελεί έσχατο μέτρο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως μέσω του νόμου Περί Παιδιών, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία, σε κάθε περιστατικό εμπλοκής ανηλίκου, ενημερώνεται επιμελητής (λειτουργός ΜΚΟ με σύμβαση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης) ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο μεσολαβητή για την υπεράσπιση τόσο των δικαιωμάτων του παιδιού όσο και των δικαιωμάτων του εντός της ποινικής διαδικασίας. «Μέσα στα καθήκοντα του επιμελητή είναι να ενημερώσει τις ΥΚΕ, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κηδεμόνας ή γονέας σε θέση να υπερασπιστεί το παιδί που κατηγορείται», σημείωσε η ίδια.

«Αν, μετά από την αξιολόγηση του επιμελητή, ο οποίος αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής, διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της προστασίας και της ευημερίας του παιδιού, τότε οι ΥΚΕ αναλαμβάνουν τον δικό τους ρόλο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, πως με τις τελευταίες συλλήψεις ανηλίκων θα έπρεπε να εξεταστεί ενδελεχώς το οικογενειακό τους περιβάλλον, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, υπογράμμισε πως υπάρχει στενή συνεργασία με την Αστυνομία και παρέμβαση των ΥΚΕ όπου χρειάζεται. Παράλληλα, ανέφερε: «Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι οι λειτουργοί κάνουν τη δουλειά τους όπου διαπιστώνονται τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν πρωτόκολλα συνεργασίας, ιδιαίτερα με την Αστυνομία. Δεν ωραιοποιούμε τίποτα· υπάρχει μια διαδικασία εκσυγχρονισμού την οποία όλοι πιστεύουμε, και μέσα από αυτή προχωρούμε βήμα-βήμα. Γνωρίζοντας τη φύση της δουλειάς των Υπηρεσιών, δεν είναι εύκολο να δημοσιοποιούνται πληροφορίες λόγω των προσωπικών δεδομένων».

Στη δική της τοποθέτηση, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου τόνισε πως «η νεανική παραβατικότητα καλπάζει και το κράτος πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη συνεργασία με ΜΚΟ, καθώς η κοινωνία των πολιτών μπορεί να προσφέρει πολλά».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Χρήστος Τζιώρτας, υπογράμμισε την ανάγκη σωστού συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι οι πολυθεματικές ομάδες στα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν παραβατικές συμπεριφορές από μαθητές. Σχετικά με τη λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου στη Λευκωσία, ανέφερε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί από ένα σε κάθε επαρχία. «Δεν γίνεται να παρακολουθείται ένα παιδί για χρόνια και απλώς να μετακινείται σε άλλο σχολείο. Το "μαγικό χάπι" που πρέπει να ενσωματώσουμε είναι η αγάπη. Να αγκαλιάσουμε τον μαθητή ώστε να μπορέσει να μιλήσει. Πρέπει επίσης να αλλάξει και ο θεσμός της οικογένειας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο Δικαστήριο ο 35χρονος που επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο πρόσωπα εντός φαρμακείου
Κρατούσε κροτίδα και ναρκωτικά ο 40χρονος που μπούκαρε σε εκκλησία και προκάλεσε ανησυχία
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 24χρονου-Εντόπισε όπλο και 350 κροτίδες
Η έξαρση της νεανικής παραβατικότητας, οι επί τροχάδιν έλεγχοι για λαμπρατζιές και η είσοδος κροτίδων μέσω κατεχομένων
Η έκπληξη με υποψηφιότητα Χαμπουλά στη Λεμεσό και οι τέσσερις σίγουροι του ΕΛΑΜ-Παίρνει σειρά ο Παπαχαραλάμπους
Θωράκισαν τα σχολεία ενόψει Πάσχα-Κάμερες, φρουροί και περιπολίες για αποφυγή βανδαλισμών
Ξεκολλά η θανατική ανάκριση για τον Αλέξανδρο-Μετά το αλαλούμ τελικά στάλθηκαν τα δείγματα DNA στην Αγγλία
Πολίτης προχώρησε σε 31 καταγγελίες για παρανομίες σε υποστατικό του και ερευνήθηκε μόλις μια φορά
Μπούκαρε σε εκκλησία την ώρα της λειτουργίας και προκάλεσε ανησυχία
Αντεπιτίθεται η υπεράσπιση του δεσμοφύλακα-Αιχμές για διαρροές από την Αστυνομία, λόγος για αλλότρια κίνητρα