Ορόκλινη όπως... Χλώρακα-Γνώριζαν όλοι για το διάταγμα, μπαλάκι η ευθύνη για την εκτέλεση του από το 2022
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 08 Απριλίου 2025

Αναμφίβολα η απουσία του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών για ένα ζήτημα, οδηγεί σε μη επιθυμητές καταστάσεις, αφού ενδεχομένως κάποιοι να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Και ο νόμος, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας στα επεισόδια στην Ορόκλινη, «δεν δέρνεται». Εντούτοις, θα πρέπει να επιβάλλεται με τον ορθό τρόπο από τα αρμόδια όργανα, σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος «δέρνεται» και η Αστυνομία αναγκάζεται να τρέξει πίσω από τα γεγονότα. Εξάλλου, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η διαλεύκανση και η τιμωρία των εμπλεκομένων στην οποία στάθηκε ο Μάριος Χαρτσιώτης, αλλά και η πρόληψη και κατ' επέκταση η αποφυγή τραγικών καταστάσεων, χρησιμοποιώντας πάντα το γράμμα του νόμου, χωρίς υπεκφυγές.
Τα επεισόδια στην Ορόκλινη και σε μπλοκ διαμερισμάτων που διέμεναν αλλοδαποί, αλλά και τα όσα αποκαλύπτονται, ότι δηλαδή άπαντες ήταν ενήμεροι για την κατάσταση, παραπέμπουν στα τεκεταινόμενα της Χλώρακα, όπου και πάλι είχαν γνώση οι φύλακες, εντούτοις παρέμειναν σε αδράνεια, μέχρι που η κατάσταση ξέφυγε και αντί να γυρίσει η Πάφος ανάποδα, όπως απειλούσε ο Σύρος καταζητούμενος που είχε διαπραγματεύσεις με την τέως υπουργό Δικαιοσύνης και τον τότε Αρχηγό, γύρισαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.
Αποτέλεσμα των όσων εκτυλίχθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Ορόκλινη, ήταν ο κρίσιμος τραυματισμός 27χρονου, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η στάση της Αστυνομίας, η οποία από την μια διαψεύδει την εμπλοκή της και την συνεργασία της με τον διαχειριστή κατά την την... ιδιωτική επιχείρηση για εκκένωση της πολυκατοικίας, ενώ από την άλλη, αλλοδαποί τοποθετούν αστυνομικούς στο μέρος, με την άφιξη όλων των εμπλεκομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν οι ταυτοποιήσεις προσώπων για τα επεισόδια στην Ορόκλινη-«Ζητήθηκαν μέτρα από το 2022»
Όπως έγινε γνωστό, για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είχε εκδοθεί διάταγμα εκκένωσης από τον Έπαρχο Λάρνακας, το 2022, το οποίο ωστόσο δεν είχε εκτελεστεί, με τον κάθε εμπλεκόμενο να υπεραμύνεται των ενεργειών του και ο ένας να ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο, με το βασικότερο βασικό ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των διαταγμάτων, να παραμένει αναπάντητο.
Εκτός από το γεγονός ότι υπήρχε διάταγμα εκκένωσης που δεν είχε εφαρμοστεί, τα γεγονότα της Ορόκλινης αντιγράφουν τα τεκταινόμενα στη Χλώρακα, αφού και σε αυτή την περίπτωση υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την υγειονομική κατάσταση, τόσο των ενοίκων όσο και του χώρου. Αυτό προκύπτει και από τις καταγγελίες του αντιδημάρχου Ορόκλινης, Νεόφυτου Φακοντή, που ανέφερε στην κρατική τηλεόραση πως μετά από επιτόπιους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών διαπιστώθηκε πως κάποιοι μετανάστες είχαν εξανθήματα στα χέρια, που αποτελεί αποτέλεσμα του νερού που λάμβαναν. Σημειώνεται πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έφερνε νερά με βυτιοφόρα, όπως κατήγγειλε ο κ. Φακοντής, όταν διακόπηκε η παροχή από το δήμο.
Η εν λόγω κατάσταση έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα, όσον αφορά στο θέμα της εκτέλεσης των διαταγμάτων, δεδομένου ότι από το 2022 δεν υπήρξε οποιαδήποτε κίνηση από τις διωκτικές Αρχές για να το εκτελέσουν, καθώς αυτές είναι οι πλέον αρμόδιες για εφαρμογή του Νόμου.
Όπως αναφέρεται, μετά την εξασφάλιση του διατάγματος, οι Τοπικές Αρχές είχαν ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να εκκενωθεί ο χώρος, χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Ωστόσο από την πλευρά της η Αστυνομία, επικαλείται γνωμάτευση που έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία ουσιαστικά την κάλεσε να μην επέμβει για την απομάκρυνση των παράνομα διαμενόντων στο χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χρονίζει το πρόβλημα στο συγκρότημα διαμερισμάτων στην Ορόκλινη-Καταγγελίες για ανυπαρξία του κράτους
Μετά από αυτό, οι Τοπικές Αρχές ζήτησαν νομική καθοδήγηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να τους καταδείξει με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να κινηθούν, δεδομένου ότι η Αστυνομία προέβαλλε τη γνωμάτευση που είχε εξασφαλίσει και δεν εκτελούσε το διάταγμα του Επάρχου για εκκένωση. Κι ενώ ο Έπαρχος είχε ζητήσει την γνωμάτευση αυτή πριν από ένα χρόνο, μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν έλαβε καμία απάντηση από πλευράς Εισαγγελίας, με αποτέλεσμα να είναι δεμένα τα χέρια των τοπικών Αρχών, αλλά και η Αστυνομία να έχει το κατάλληλο άλλοθι, για το γεγονός ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε κίνηση για εκκένωση.
Η στάση αυτή της Αστυνομίας, ως αρμόδια αρχή για επιβολή του νόμου, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό κενό που αφορά στο θέμα της εφαρμογής διαταγμάτων, αφού οι Τοπικές Αρχές θέτουν το ερώτημα για το ποιος τελικά μπορεί να εκτελέσει ένα διάταγμα, από την στιγμή που η Αστυνομία αναφέρει πως δεν ήταν αρμοδιότητα της. Μάλιστα, αναφέρουν πως δεν έχουν τα μέσα για να προβούν στην εκκένωση ενός χώρου που χρησιμοποιείται κατά παράβαση του νόμου, δείχνοντας ως υπεύθυνη την Αστυνομία, η οποία ωστόσο υπεραμύνεται των χειρισμών της, παραπέμποντας στην γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.
Επιπρόσθετα, θέση της Αστυνομίας είναι πως από το διάταγμα που είχε εκδοθεί δεν προερχόταν από το Δικαστήριο και δεν θα μπορούσε να επέμβει στην περίπτωση της ανυπακοής. Αυτό επί της ουσίας, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι από τη στιγμή που η Αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναλάβει ιδιωτική πρωτοβουλία για να εκκενώσει το κτίριο, κάτι που έγινε με αποτέλεσμα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το πρωί του Σαββάτου.
Οι χειρισμοί που ακολούθησαν από πλευράς Αστυνομίας, χρησιμοποιούνται από όσους θεωρούν πως έπρεπε να παρέμβει προ πολλού. Και αυτό διότι, μετά τα επεισόδια, προχώρησε σε επιτόπιους ελέγχους, κάτι που δεν έγινε εκ των προτέρων, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν έντεκα αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και ένας παράρνομος, ενώ οι υπόλοιποι είχαν εγκαταλείψει το χώρο.
Δεδομένου πως η κατάσταση στα εν λόγω διαμερίσματα ήταν γνωστή σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και της Αστυνομίας, εύλογα διατυπώνεται το ερώτημα για ποιο λόγοι οι πιο πάνω έλεγχοι - έστω τυπικού χαρακτήρα - δεν έγιναν εκ των προτέρων, αφού κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, διαπιστώθηκε πως στο μέρος βρίσκονταν και παράνομοι αλλοδαποί.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας, ανέφερε πως η ευθύνη για την εκτέλεση των σχετικών διαταγμάτων βαραίνει την Αστυνομία, ενώ την ίδια σημείωσε πως ο Δήμος Λάρνακας θα ζητήσει την έκδοση νέου διατάγματος. «Μετά τη μεταρρύθμιση, η κοινότητας της Ορόκλινης εντάχθηκε στο δήμο Λάρνακας. Ο ιδιοκτήτης μας ενημέρωσε πως θα αναλάμβανε ο ίδιος την εκκένωση και θα απομάκρυνε τους διαμένοντες με φιλικό τρόπο. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως δεν μπορούσε να το κάνει. Εμείς θα ζητήσουμε έκδοση δικαστικού διατάγματος για οχληρία, επειδή οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες».
Την ίδια ώρα που ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον σε σχέση με την εκτέλεση του διατάγματος, οι αλλοδαποί συνεχίζουν να ισχυρίζονται πως στο μέρος, μαζί με τον διαχειριστή και τους εργαζόμενους του, βρίσκονταν μέλη της Αστυνομίας.
Σε δηλώσεις τους αλλοδαποί, οι οποίοι έφεραν μάσκες στα πρόσωπα, ανέφεραν πως ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους, μπήκαν μέσα κουκουλοφόροι με μαχαίρια, ρόπαλα και σπαθιά, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε επιβεβαιώσει και την παρουσία της Αστυνομίας, καθώς όπως κατήγγειλε «ένας αστυνομικός με τραβούσε και μαζί τραβούσε και το παιδί (σ.σ. το βρέφος που βρίσκεται στο Μακάρειο)».
Πάντως, αναφερόμενος στην στάση της Αστυνομίας, ένας δεύτερος μετανάστης, ανέφερε πως ήταν εκείνοι που κάλεσαν τις Αρχές στο σημείο και η πρώτη ερώτηση ήταν αν είναι Κύπριοι. Αναφερόμενος στα γεγονότα, ανέφερε πως ο 27χρονος που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, είχε τραυματιστεί όταν έσπευσε να βοηθήσει τον πατέρα του βρέφους, ενώ ισχυρίζεται πως τους έριξαν σπρέι στα μάτια.
«Εμείς ξέρουμε ότι μένουμε χωρίς κάποιο συμβόλαιο, δεν πληρώνουμε ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης έχει πρόβλημα με το νόμο και είναι συνεχώς στα Δικαστήρια, μας αφήνει να μένουμε μέσα. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε άλλο χώρο για να διαμείνουμε. Ήρθαν στο σπίτι μας και πλέον έχουμε χάσει όλα μας τα λεφτά. Πού θα πάμε τώρα; Θα μας πληρώσει ο ιδιοκτήτης;», ανέφεραν στις δηλώσεις τους.