Να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το υδατικό ζητά ο ΔΗΣΥ-Επαναφέρει τα περί Εθνικού Συμβουλίου
18:53 - 07 Απριλίου 2025

Την πρότασή του για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση του υδατικού επανέφερε ο ΔΗΣΥ. Το θέμα συζήτησε αναλυτικά το Συμβούλιο Παρακολούθησης της παράταξης, το οποίο προέβη σε έξι υποδείξεις προς την Κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση του θέματος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης επικεντρώθηκε σε συζήτηση των εξελίξεων σε σχέση με την Υδατική Κρίση. «Υπάρχει ορατός και άμεσος κίνδυνος η κρίση να επηρεάσει, την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, την πυρόσβεση, την ενεργειακή επάρκεια, τη βιομηχανία κλπ. Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με τρόπο που να είναι βοηθητικός για την αποφυγή της μέρας μηδέν σε αυτή την κρίση. Πρέπει οι δράσεις να είναι προνοητικές, ειλικρινείς, ουσίας και όχι επικοινωνίας και να συμπεριλαμβάνουν τους πολίτες και την κοινωνία», προστίθεται.
Σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση οφείλει:
- Να Συγκαλέσει Άμεσα Εθνικό Συμβούλιο
Υπάρχει η ανάγκη συντονισμού στο ανώτερο επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για εθνική συστράτευση και άμεση κινητοποίηση όλων των δυνατοτήτων της πολιτείας και κοινωνίας.
- Να Κηρύξει Επίσημα Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
Υπάρχει άμεση ανάγκη για κατ’ εξαίρεση άμεση εφαρμογή και επιτάχυνση των διαδικασιών. Ήδη έχουμε αργήσει και αυτό αποδεικνύεται από τις καθυστερήσεις εφαρμογής. Αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση να ζητηθεί άμεσα από την Βουλή.
- Να συστήσει Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Υδατικής Κρίσης.
Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, οι επιδράσεις επηρεάζουν διάφορους τομείς και χρειάζονται να ενεργοποιηθούν πόροι από διαφορετικά τμήματα της πολιτείας και της κοινωνίας. Δεν μπορεί να τυγχάνει χειρισμού χωρίς κεντρικό συντονισμό.
- Να ξεκινήσει Παγκύπρια Εκστρατεία Υψηλής Έντασης για Ενεργοποίηση του Κοινού
Η παρούσα εκστρατεία είναι χαμηλής έντασης και πρέπει να εντατικοποιηθεί με στόχο την συμμετοχή και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών στην προσπάθεια να αποφευχθεί η μέρα μηδέν. Αν χρειάζεται επιπλέον προϋπολογισμός να ζητηθεί άμεσα από τη Βουλή.
- Να γίνει συντονισμός των Δήμων και Κοινοτήτων
Για ενημέρωση, έλεγχο της κατανάλωσης και μείωση της σπατάλης. Να εξεταστούν τα διατάγματα μείωσης της σπατάλης ώστε να γίνει κλιμακωτή ένταση νωρίς, για να μην φτάσουμε σε ακραία μέτρα στο τέλος.
- Να ενεργοποιηθούν άμεσα Διπλωματικές προσπάθειες
Προς φίλιες χώρες που γειτνιάζουν όπως π.χ. η Ελλάδα και το Ισραήλ για να διερευνηθούν επιλογές και να καταρτιστεί πλάνο χειρισμού για να αποφευχθούν τα χειρότερα εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες.
«Τα πιο πάνω πρέπει να γίνουν άμεσα ως θεσμικές ενέργειες. Κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου έχουν συζητηθεί και αρκετές άλλες άμεσες ενέργειες οι οποίες χρειάζονται τεχνοκρατική επιβεβαίωση. Ως εκ τούτου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στον ΔΗΣΥ για περαιτέρω συζήτηση τεχνοκρατικών προτάσεων άμεσης εφαρμογής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από πλευράς της, η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε πως «η υδατική κρίση είναι εδώ και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα φτάσουμε στη μέρα μηδέν. Τέρμα οι επικοινωνιακές πρακτικές. Χρειάζονται προνοητικά μέτρα ουσίας από την κυβέρνηση.
Πρέπει να συγκληθεί άμεσα Εθνικό Συμβούλιο για εθνική συστράτευση».
Επανέλαβε πως πρέπει να κηρυχθεί επίσημα Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ώστε να κινητοποιηθεί όλο το κράτος και οι διαδικασίες χωρίς καθυστερήσεις, να δημιουργηθεί Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης της κρίσης με καθημερινό έλεγχο, συντονισμό και πληροφόρηση, να ξεκινήσει Παγκύπρια Εκστρατεία υψηλής έντασης με ειλικρίνεια προς τους πολίτες για ευαισθητοποίηση στην εξοικονόμηση νερού, να συντονιστούν άμεσα Δήμοι και Κοινότητες για τον έλεγχο και τη μείωση της σπατάλης Και να ενεργοποιηθεί η διπλωματία μας με φίλιες γειτνιάζουσες χώρες, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, για να έχουμε έτοιμο σχέδιο προτού να είναι αργά.
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ο ΔΗΣΥ είναι εδώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα στηρίξουμε σε ότι χρειάζεται, θα έχουμε και την Τετάρτη σύσκεψη για συγκεκριμένες πιο τεχνοκρατικές προτάσεις και λύσεις, οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Αναμένουμε δράση από την Κυβέρνηση τώρα», κατέληξε.
