Δηλώνει πως δέχεται απειλές από αλλοδαπούς παράγοντες ο πρόεδρος του Οργανισμού Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

Για τη θέση που έχουν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζα έναντι του πορίσματος του ΕΔΟΑΣΑΑΜ μίλησε εκ νέου ο πρόεδρός του, Χρήστος Παπαδημητρίου.

«Έχω ήδη στείλει από το πρωί email στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης για να επιβεβαιώσω όσα αναφέρονται. Από κει και πέρα, δεδομένης της επιστολής που μου ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής από το Πανεπιστήμιο της Πίζα, βάσει της οποίας ομόφωνα το συμβούλιό μας, που συνεδρίασε άμεσα κι έχει ανέβει από το Σαββατοκύριακο στην ιστοσελίδα μας το σχετικό πρακτικό, αποφάσισε να αποσυρθεί από το πόρισμα και να απαληφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Δεδομένων των δηλώσεων του ερευνητή Μαραγκού, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, καθώς έχω στείλει μήνυμα και περιμένω απάντηση, για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, έχω εισηγηθεί στο συμβούλιο κι αναμένεται να πάρουμε σχετική απόφαση, προκειμένου να ζητήσουμε να απαλειφθεί το μικρό κομμάτι που αφορά την πυρόσφαιρα» είπε αρχικά στο Ertnews ο Χρήστος Παπαδημητρίου, και συνέχισε:

«Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε ένα τεράστιο πόρισμα 178 σελίδων που αφορά τη σιδηροδρομική ασφάλεια, το γιατί έγινε η σύγκρουση στα Τέμπη και 17 συστάσεις ασφαλείας. Δεν είμαστε ούτε πυροτεχνουργοί, ούτε είχαμε τα μέσα να κάνουμε ένα πόρισμα σαν αυτό που αναμένουμε εδώ και 14 μήνες από τον καθηγητή Καρώνη, με όλο τον εξοπλισμό κι όλα τα εργαστήρια. Ακόμα κι εκείνος δεν μπορεί να το ολοκληρώσει, γιατί προφανώς δεν είναι κάτι επιστημονικά εύκολο. Παρ' όλα αυτά, η επιτροπή διερεύνησης τόλμησε κι έκανε μία εκτίμηση αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας. Επειδή βλέπουμε ότι τα Πανεπιστήμια της Πίζα και με ερωτηματικό της Γάνδης, θα ζητούμε να αφαιρεθεί το κομμάτι που αφορά την πιθανολόγηση των αιτιών της πυρόσφαιρας. Θα μείνει όλο το άλλο πόρισμα, το οποίο τιμώ και θεωρώ ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή εργασία με σοβαρές συστάσεις. Από εκεί και πέρα, να δοθεί απάντηση για το ποια ήταν η αιτία της φωτιάς στα Τέμπη και από τον Δημόκριτο κι από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα».

«Μανιώδεις και επίμονες οι επόμενες κινήσεις»

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της επιτροπής, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι υπάρχουν επαφές με ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και συμφωνία με τον Δημόκριτο για καινούργιες προσομοιώσεις, διαρκείας έξι μηνών.

«Οι επόμενες κινήσεις θα είναι μανιώδεις, επίμονες και φορτικές προσπάθειες, που έχουν ξεκινήσει από τις 27 Φεβρουαρίου, επικοινωνίας με ξένα πανεπιστήμια. Είχαμε ήδη επικοινωνία με Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Λονδίνου, Γάνδης, Πίζα κι έχουμε συμφωνήσει ήδη με τον Δημόκριτο για καινούργιες προσομοιώσεις που θα κρατήσουν έξι μήνες, αλλά δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα προσφύγουμε και σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έχουμε σκεφτεί κάποιες ενέργειες που θα κάνουμε άμεσα. Την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθείτε μέσω δελτίου Τύπου.

Σκοπός του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν ήταν να κρίνουμε τι έφταιξε για τη φωτιά στα Τέμπη, αλλά γιατί δύο τρένα μπήκαν για 12 λεπτά στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν. Η επιτροπή το αποτύπωσε αυτό. Το θέμα της φωτιάς ήταν επιστημονικά δύσκολο», επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Σχετικά με το επίμαχο κεφάλαιο της πυρόσφαιρας, ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι τη συγγραφή του ανέλαβαν οι κ. Ακού και Καρπινέλι, κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων. Μάλιστα, από τον πρώτο είχε ζητήσει να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίησή του, όμως δήλωνε σίγουρος και προχώρησε κανονικά η διαδικασία.

«Τη συγγραφή αυτού του κεφαλαίου του πορίσματος, όπως και της πλειοψηφίας του, την έκαναν δύο κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, οι κ.κ. Ακού και Καρπινέλι. Για να είμαι δίκαιος με τους δικούς μας σιδηροδρομικούς ερευνητές, τους κ.κ. Καπετανίδη κι Αλεξάνδρου που παρείχαν την εργασία τους με άψογο τρόπο, αλλά δεν είχαν εμπλοκή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Τώρα, τους λόγους για τους οποίους οι κ.κ. Ακού και Καρπινέλι έκαναν αυτή την εργασία κι έγραψαν αυτά που έγραψαν, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Η επιτροπή είναι ανεξάρτητη. Το συμβούλιο δεν μπορεί να διορθώσει ή να τροποποιήσει το πόρισμα.

Ζητήσαμε από τον κ. Ακού να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του ευαίσθητου και δύσκολου κεφαλαίου της πυρόσφαιρας, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση από ανώτατο πανεπιστήμιο. Έχω στείλει σχετικό αίτημα στις 17 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν την παρουσίαση, που είχαν βγει τα νέα βίντεο. Μου απάντησε ότι είναι σίγουρος και μου είπε να προχωρήσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

«Όλα να γίνονται με διαφάνεια και διαύγεια»

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημητρίου έστειλε το μήνυμα ότι θέλει όλα να γίνονται με διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι «ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το πόρισμά του δεν προσπαθεί να υφαρπάξει βεβαιώσεις που δεν υπάρχουν και να παρουσιάσει πράγματα που δεν ισχύουν».

«Όλα να γίνονται με διαφάνεια και διαύγεια. Δεν κρύβω τίποτα και δεν κρύβομαι από τις ευθύνες. Την ευθύνη πρέπει να την αναλαμβάνεις, όπως έχει γράψει και ο Καζαντζάκης, και την αναλαμβάνω ακέραια. Έκανα το δύσκολο, να αναλάβω αυτόν τον ρόλο. Η επιτροπή έκανε το δύσκολο να επιχειρήσει μία εξήγηση του φαινομένου της πυρόσφαιρας, ενώ θα μπορούσε να πει "έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν μπορούμε". Γιατί το έκανε έτσι η επιτροπή και γιατί η Γάνδη και η Πίζα τοποθετήθηκαν έτσι, δεν ξέρω. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω κανείς να θεωρήσει ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το πόρισμά του προσπαθεί να υφαρπάξει βεβαιώσεις που δεν υπάρχουν και να παρουσιάσει πράγματα που δεν ισχύουν.

Δεν θα εκδοθεί συμπληρωματικό πόρισμα, αλλά ένα κεφάλαιο που θα λέει τι αναφέρουν ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θα προχωρήσουμε σε πιστοποίηση μέσω αυτών των ιδρυμάτων, ώστε να απαντήσουν αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία», ανέφερε.

«Δεν υποκύπτω»

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρεται σε απειλές που έχει δεχτεί για να μην συνεχίσει την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι από εγχώριους παράγοντες, αλλά από το εξωτερικό.

«Έχω δεχθεί απειλές να μην συνεχίσω την έρευνα. Όχι από εγχώριους, αλλά αλλοδαπούς παράγοντες. Δεν θέλω να το συνεχίσω. Εγώ τη δουλειά μου θα τη φτάσω μέχρι τέλους, με πλήρη διαύγεια. Δεν με ενδιαφέρει ποιον θα θίξουν και σε ποιον θα είναι αρεστά. Ποιος θα δει τις θεωρίες του να διαψεύδονται και ποιος να επιβεβαιώνονται. Υπάρχουν 57 άνθρωποι που σκοτώθηκαν και οι οικογένειές τους που προσπαθούν να μάθουν την αλήθεια. Αν μπορούμε να συνεισφέρουμε σε κάτι, να το κάνουμε. Δεν υποκύπτω σε απειλές. Όποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα, και όποιος δεν φοβάται πεθαίνει μία φορά. Εγώ θέλω να πεθάνω μία φορά. Δεν φοβάμαι τίποτα και κάνω τη δουλειά μου», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μυστήριο με την εξαφάνιση 46χρονης στην Ελλάδα για 30 ώρες-Είχε πάει σε επαγγελματικό ραντεβού
Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του βιολογικού του πατέρα του τρίχρονου Άγγελου
Δηλώνει πως δέχεται απειλές από αλλοδαπούς παράγοντες ο πρόεδρος του Οργανισμού Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Έρευνα για δωροδοκίες στη Θεσσαλονίκη-Εμπλέκονται νεκροτόμοι και ιατροδικαστές, δυο συλλήψεις
Στη δημοσιότητα η αλληλογραφία για την πυρόσφαιρα στα Τέμπη-Η θέση του Βέλγου ειδικού
Kαταδίωξε ψάλτη με σκεπάρνι 49χρονος-Απείλησε και παπαδιά
Εξελίξεις για το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη-Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε ο Άρειος Πάγος
Στην αντεπίθεση το Μαξίμου για το πόρισμα για Τέμπη-«Χτίστηκε αφήγημα περί δήθεν συγκάλυψης»
Υπέρ της ενιαίας αντίδρασης στους δασμούς Τραμπ ο Μητσοτάκης
Εννιάχρονη εντοπίστηκε με σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα-Έρευνα της ΕΛΑΣ