Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν JPMorgan και Moody’s για τους δασμούς-Ίσως οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση

Οι δασμοί του Τραμπ θα ανεβάσουν τις τιμές, ίσως οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και σίγουρα θα αποδυναμώσουν τη θέση της Αμερικής στον κόσμο, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, σε επιστολή του προς τους επενδυτές.

«Οι πρόσφατοι τελωνειακοί δασμοί θα αυξήσουν πιθανότατα τον πληθωρισμό», τονίζει. «Το εάν οι τελωνειακοί δασμοί θα φθάσουν μέχρι την πρόκληση οικονομικής ύφεσης είναι αβέβαιο, αλλά θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη».

«Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα σχετικά με την νέα δασμολογική πολιτική», παρατηρεί ο Jamie Dimon και αναφέρεται στο ενδεχόμενο των αντιμέτρων εκ μέρους άλλων χωρών, στις συνέπειες επί της εμπιστοσύνης των επενδυτών και επί της ισοτιμίας του δολαρίου.

«Όσο ταχύτερα λυθούν αυτά τα θέματα, τόσο το καλύτερο, διότι ορισμένες αρνητικές συνέπειες θα συσσωρευθούν με τον χρόνο και θα είναι δύσκολο να απoτραπούν», προειδοποιεί ο επικεφαλής της JPMorgan Chase.

Οι έξι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν περισσότερο

Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση των αμερικανικών δασμών θα είναι η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Αυστρία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ποσοστό που οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν για την οικονομία κάθε χώρας.

«Οι επιπτώσεις των νέων δασμών» που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «ποικίλλουν σημαντικά σε συνάρτηση με τους τομείς», προειδοποιεί ο Moody’s. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τομείς των μηχανημάτων και των αλκοολούχων ποτών «θα πληγούν περισσότερο, διότι άνω του ενός πέμπτου των εξαγωγών των προϊόντων αυτών προορίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί σε σημείωμά του ο οίκος.

«Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθορίσει την συνολική επίπτωση επί των οικονομιών», διευκρινίζει ο Moody’s, ανάλογα με το αν θα επιβάλει και άλλους δασμούς ή όχι.

Η ΕΕ θα δοκιμάσει να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον την μείωση των αναγγελθέντων δασμών. Είναι όμως πιθανόν και να απαντήσει με επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ούρλιαζαν έντρομοι επιβάτες αεροπλάνου που χτυπήθηκε από χαλάζι-«Νόμιζα ήταν η τελευταία μου πτήση»
Ο Τραμπ είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τελειώσει τον πόλεμο
Για αποκλεισμό από ευρ. αμυντικά προγράμματα κάνει λόγο το τουρκικό ΥΠΑΜ δείχνοντας προς Ελλάδα
Η ΕΕ εγκρίνει νέα αμυντική συμφωνία που ενδιαφέρει την Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα
Πιθανόν στο Βατικανό τον Ιούνιο η νέα συνάντηση αντιπροσωπειών για το ουκρανικό
Αυτό είναι το ζευγάρι Ισραηλινών που δολοφονήθηκε-Ο 28χρονος είχε αγοράσει δαχτυλίδι και θα της έκανε πρόταση γάμου
Ο Νετανιάχου ενισχύει την ασφάλεια στις ισραηλινές πρεσβείες μετά την επίθεση με τους δύο νεκρούς
Συναγερμός για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη-Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία επιστρέφουν στα μετρητά
Σε κλοιό ισραηλινών δυνάμεων τα δύο λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα
Συντετριμμένος ο Χέρτζογκ-«Ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας λυγίσουν»