Χρονίζει το πρόβλημα στο συγκρότημα διαμερισμάτων στην Ορόκλινη-Καταγγελίες για ανυπαρξία του κράτους
08:16 - 07 Απριλίου 2025

Οι ανύπαρκτοι χειρισμοί του κράτους φαίνεται να είναι μια από τις αιτίες που οδήγησαν στα επεισόδια και στους τραυματισμούς προσώπων, το περασμένο Σάββατο, έξω από συγκρότημα διαμερισμάτων στην Ορόκλινη, όταν δεκαπέντε πρόσωπα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν για να απωθήσουν αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στο χώρο.
Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο συγκρότημα δεν είναι πρόσφατο, αλλά χρονίζει και άρχισε να εμφανίζεται πριν από κάποια χρόνια, όπως κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Φακοντής εξήγησε ότι ο προηγουμένως ιδιοκτήτης είχε ενοικιάσει πριν κάποια χρόνια τα διαμερίσματα σε άτομα από τρίτες χώρες και σε κάποια στιγμή διαπιστώθηκε ότι παρέμενε απλήρωτο το ποσό που οφειλόταν σε νερό. Τότε, σύμφωνα με την καταγγελία του, ο ιδιοκτήτης άρχισε να φέρνει νερό με βυτιοφόρα, ενώ στη συνέχεια στο συγκρότημα μπήκαν Αφρικανοί μετανάστες, στους οποίους γίνονταν συμβόλαια και λαμβάνονταν 125 ευρώ ανά άτομο και σε κάθε διαμέρισμα διέμεναν οκτώ με δέκα άτομα.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φακοντή, ακολούθησε αποκοπή του ρεύματος από το συγκρότημα, αλλά οι μετανάστες δήλωναν το εισόδημα στην Κυβέρνηση και έπαιρναν επίδομα.
«Πολλές από αυτές τις πολυκατοικίες δεν είναι για να μένουν άνθρωποι. Δεν έχουν νερό, ρεύμα και είναι γεμάτο σκουπίδια. Ακολούθως εκδόθηκε διάταγμα εκκένωσης από τον έπαρχο, αλλά παρέμειναν στο χώρο και συνέχιζαν να παίρνουν επίδομα από το κράτος».
Όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Ορόκλινης, «ήρθαν εδώ κάποιοι αρμόδιοι και είδαν την κατάσταση και ασκήθηκαν πιέσεις για να μετακινηθούν. Είδαν ένα βρέφος που γεννήθηκε εκεί. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν εξανθήματα στα χέρια λόγω του νερού που χρησιμοποιούσαν».
Σε κάποια στιγμή, το κτίριο περιήλθε στην κατοχή της τράπεζας και πωλήθηκε σε εταιρεία. «Πριν ενάμιση μήνα, ήρθε επιστολή από δικηγορικό γραφείο που μας έλεγε ότι αγόρασαν τις πολυκατοικίες οι πελάτες τους και πώς θα προχωρούσαν με διακανονισμούς με τους ενοίκους. Μας ενημέρωσαν πως θα τους δοθούν επιστολές για να αποχωρήσουν και όσοι αρνούνται θα τους δίδονταν κάποια χρήματα για τα πρώτα έξοδα».
Φθάνοντας στα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Φακοντής είπε πως άκουσε σειρήνες και πήρε το αυτοκίνητό του για να πάει να δει τι συμβαίνει. Στο δρόμο, «με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι υπήρχε ένας Αφρικανός και πρέπει να είναι πεθαμένος. Πήγα εκεί, είδα τον τραυματία, αλλά δεν είδα κουκουλοφόρους».
Όπως είπε, «πήρα τηλέφωνο και ρώτησα τον 35χρονο τι έγινε. Μας είπε ότι πήγαμε να τους βγάλουμε έξω και μας επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα. Του είπα ότι μόνο η Αστυνομία μπορεί να τους βγάλει έξω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν και για άλλους τραυματίες από τα επεισόδια στην Ορόκλινη-Καταλογίζουν στον διαχειριστή ότι οργάνωσε επιδρομή
Μάχη για τη ζωή συνεχίζει να δίνει ο 27χρονος
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον λειτουργό Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Μιχαήλ, ο 27χρονος παραμένει διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ αναλλοίωτη παραμένει και η κατάσταση του βρέφους που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Η Αστυνομία, συνεχίζει να λαμβάνει καταθέσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στα επεισόδια, την ίδια ώρα που αντικείμενο των ερευνών είναι και η εξασφάλιση στοιχείων που θα οδηγήσουν στα δεκαπέντε πρόσωπα που συνόδευσαν τον 35χρονο που συνελήφθη για την υπόθεση και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση.
Εναντίον του 35χρονου διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πράξεις που αποσκοπούν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και τραυματισμό.

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαήλ, τα δεκαπέντε πρόσωπα που αναζητούνται εισήλθαν στο χώρο φέροντας χειρουργικές μάσκες. Αναζητούνται επίσης άλλα πρόσωπα που φέρονται να είχαν εμπλοκή στα επεισόδια και τα οποία ενδεχομένως να έχουν τραυματιστεί. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία διεξάγει έρευνες σε ιδιωτικές κλινικές της Λάρνακας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό ξεκίνησε γύρω στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου, όταν ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, συνοδευόμενος από εργάτες, μετέβη στον χώρο για να τον ασφαλίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγουμένως εξασφαλίσει διάταγμα εκκένωσης και είχε προειδοποιήσει τους αλλοδαπούς ενοίκους να αποχωρήσουν.
Ωστόσο, ο χώρος δεν είχε εκκενωθεί και ο ιδιοκτήτης φέρεται να επέστρεψε περίπου δύο ώρες αργότερα, για να απομακρύνει τους ενοίκους. Η παρουσία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τους αλλοδαπούς να αρχίζουν να πετούν αντικείμενα, προκαλώντας αναστάτωση και πανικό, ενώ στο σημείο κλήθηκε άμεσα η Αστυνομία.

Αν και αρχικά η κατάσταση φάνηκε να τίθεται υπό έλεγχο, ακολούθησε κλιμάκωση των επεισοδίων, γεγονός που οδήγησε στην αποστολή ενισχύσεων. Κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί ότι η επιχείρηση ήταν συντονισμένη με τη συμμετοχή της Αστυνομίας και του ιδιοκτήτη του κτηρίου, κάτι που η Δύναμη διαψεύδει κατηγορηματικά.
Μετά την αποκλιμάκωση της έντασης, μέλη της Αστυνομίας παρέμειναν στο σημείο και ξεκίνησαν έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκε ο τραυματισμένος άνδρας με χτύπημα στο κεφάλι.
«Η χρήση μασκοφόρων μπράβων δεν λύνει τα προβλήματα»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αναφέρει ότι η χρήση μασκοφόρων μπράβων δεν λύνει τα προβλήματα, τονίζοντας πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι δείγμα αποτυχίας της Πολιτείας.
Σύμφωνα με το Κίνημα, «θεωρούμε ότι το περιστατικό της επίθεσης μασκοφόρων μπράβων κατά των αιτητών πολιτικού ασύλου, που παράνομα -εξ όσων φαίνεται- είχαν εγκατασταθεί σε συγκρότημα κατοικιών στην Ορόκλινη και ο τραυματισμός ενός άνδρα και ενός βρέφους, συνιστά ακόμα ένα δείγμα της αποτυχίας της Κυπριακής Πολιτείας να διαχειριστεί το μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα κατά ολιστικό τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις».
Σημειώνει πως «χωρίς να παραβλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στην μείωση των ροών παράτυπων μεταναστών και στην διαχείριση των αιτητών πολιτικού ασύλου, διαπιστώνεται ότι στον τομέα της ομαλής συμπερίληψης των ατόμων αυτών στην κυπριακή κοινωνία υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος».
Είναι πάντως ιδιαίτερα ανησυχητικό, συνεχίζει, «το φαινόμενο όπου πολίτες καταφεύγουν σε ομάδες που έχουν σχέση με τον εγκληματικό και πολιτικό υπόκοσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αδράνεια των κρατικών αρχών ή την καθυστέρηση στην νόμιμη αποκατάσταση της αδικίας. Είναι βέβαιο ότι η αυτοδικία και η καταφυγή σε μασκοφόρους μπράβους δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα αφού θα οδηγηθούμε σε κοινωνική αναρχία και βία».
