Κατήγγειλε υπερχρέωση ηλικιωμένης πρόσφυγα για μεταβίβαση λογαριασμού της ΑΗΚ ο Γεωργίου-Διευκρινίσεις Παπαναστασίου
06:00 - 07 Απριλίου 2025

Σε καταγγελία για υπερχρέωση ηλικιωμένης πρόσφυγα από την ΑΗΚ, για μεταβίβαση του λογαριασμού από το όνομα του αποβιώσαντα συζύγου της στο δικό της, προέβη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, θέτοντας σειρά ερωτημάτων στο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος με τη σειρά του παρέπεμψε στη Νομοθεσία που ορίζει τι ισχύει για τον ενοικιαστή και τι για τον ιδιοκτήτη οικίας, ενώ παράλληλα κληθείς να τοποθετηθεί για την ευαισθησία της Αρχής απέναντι στον προσφυγικό κόσμο, διαμήνυσε ότι το προσφυγικό είναι θέμα που επιλαμβάνεται η Πολιτεία.
Ο κ. Γεωργίου, προτού θέσει τα ερωτήματα του στον υπουργό, ανέφερε ότι έλαβε παράπονα από ηλικιωμένη συνταξιούχο πρόσφυγα, η οποία θέλησε να μεταβιβάσει το λογαριασμό ρεύματος από το όνομα του αποβιώσαντος συζύγου της στο δικό της, με την ΑΗΚ να ζητά το ποσό των 200 ευρώ ως ντεπόζιτο καθότι θεωρείται ενοικιάστρια, αντί 75 ευρώ που είναι το ενδεικνυόμενο για τους ιδιοκτήτες οικίας.
Ο κ. Γεωργίου, κάλεσε τον κ. Παπαναστασίου να τοποθετηθεί ως προς ερώτημα σε ποια κατηγορία πελάτη της ΑΗΚ εμπίπτει η μεταφορά του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος για τις τουρκοκυπριακές κατοικίες στις οποίες διαμένουν πρόσφυγες συμπολίτες μας, με τον υπουργό Εμπορίου να αναφέρει πως «η χρέωση των πελατών με ποσό εγγύησης [προκαταβολής (ή ντεπόζιτο)] πηγάζει από τον Κανονισμό 21 των Γενικών Όρων Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, καθώς και από τον Κανονισμό 5.3 των Κανόνων Προμήθειας Ηλεκτρισμού σε Τελικούς Πελάτες που εκδίδονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου. Επισυνάπτεται ο δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ1 σχετικός κατάλογος. Το ύψος των εγγυήσεων δεν διαφοροποιείται για την ειδική περίπτωση των προσφύγων που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές περιουσίες».
Σημείωσε ακόμα ότι «στην περίπτωση όμως που πρόσφυγας εμπίπτει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (Ευπαθείς Οικογένειες), το ύψος της εγγύησης που καταβάλλεται είναι μειωμένο, ανεξάρτητα από το κατά πόσο o πελάτης είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής του υποστατικού που επιθυμεί να ηλεκτροδοτήσει».
Ο βουλευτής, έθεσε επίσης το ερώτημα «με ποιο σκεπτικό οι Κύπριοι πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις τουρκοκυπριακές κατοικίες εδώ και δεκαετίες, θεωρούνται ενοικιαστές; Παρακαλώ σημειώστε ότι η παραχώρηση τουρκοκυπριακής κατοικίας από τον Κηδεμόνα δεν προνοεί την πληρωμή οποιουδήποτε μισθώματος».
Ο κ. Παπαναστασίου υπέδειξε ότι «o περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος (Ν. 139/1991), και συγκεκριμένα το άρθρο 6 αυτού, αναφέρει ότι “στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης τουρκοκυπριακής ακίνητης ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες για σκοπούς στέγασης ή αυτοστέγασης σε κυβερνητικό οικισμό ή σε συνοικισμό αυτοστέγασης, οι οποίες εγγράφονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Μέρους IV του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, το προβλεπόμενο μίσθωμα δεν θα εισπράττεται ούτε θα θεωρείται ότι οφείλεται”. Ως εκ τούτου, παρότι δεν εισπράττεται μίσθωμα, η τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία παραχωρείται μέσω σύμβασης μίσθωσης. Ως εκ τούτου, ο διαμένοντας σε αυτήν θεωρείται ως “ενοικιαστής” της».
Σε άλλη ερώτησή του, ο κ. Γεωργίου κάλεσε τον υπουργό να εξηγήσει, «γιατί εξομοιώνονται οι Κύπριοι πρόσφυγες στην ίδια χρέωση με πελάτες της ΑΗΚ οι οποίοι προέρχονται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ενοικιαστές των υποστατικών που διαμένουν προσωρινά», με τον Γιώργο Παπαναστασίου να διευκρινίζει ότι «όλοι οι καταναλωτές που δεν είναι ιδιοκτήτες υποστατικών, ανεξάρτητα αν είναι Κύπριοι ή υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ, επιβαρύνονται με τις ίδιες χρεώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα συνιστούσε διάκριση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε ακόμα «ποια είναι η ευαισθησία της ΑΗΚ απέναντι στον προσφυγικό κόσμο γι’ αυτό το ζήτημα και ιδιαίτερα αν λάβετε υπόψη πως ως επί το πλείστον διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες άτομα τρίτης ηλικίας. Ο υπουργός Ενέργειας είπε πως «η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος δεν αφορά την ΑΗΚ, αλλά την πολιτεία, η οποία και λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στους συμπολίτες μας από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου».
Καταληκτικά, ο βουλευτής διερωτήθηκε εάν «ανεξάρτητα από την ηλικία των κατοχών που διαμένουν σε αυτά τα υποστατικά, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ΑΗΚ για άρση αυτής της απαράδεκτης διάκρισης και πότε», με τον υπουργό να σημειώνει πως «δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα διάκρισης από την ΑΗΚ προς τους τελικούς πελάτες είτε σε σχέση με την ηλικία αυτών ή στη βάση άλλων τους χαρακτηριστικών. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η ΑΗΚ εφαρμόζει, χωρίς διακρίσεις, τις πρόνοιες των Γενικών Όρων Παροχής Ηλεκτρισμού και των Κανόνων Προμήθειας Ηλεκτρισμού σε Τελικούς Πελάτες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Προσπάθεια της Επιτροπής Προσφύγων να αναγνωριστούν οι αρραβωνιαστικιές αγνοουμένων ως θύματα της εισβολής
- Έντονη η συζήτηση για αναπομπές του ΠτΔ-«Τι να κάνουμε με τους πρόσφυγες, να τους βάλουμε σε βάρκες..;»
- Αλλαγές στο νόμο για το «κτίΖΩ» για να μην αδικηθούν οι δικαιούχοι-Σε συνεννόηση ΥΠΕΣ και Βουλή
