Θέμα χρόνου το διάταγμα για εθελοντική στράτευση γυναικών-Καθορίζονται όριο ηλικίας και ημερομηνία κατάταξης
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 07 Απριλίου 2025

Εντός της επόμενης εβδομάδας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται η δημοσίευση του διατάγματος που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Νόμου που ψήφισε η Βουλή για την εθελοντική στράτευση και το οποίο αναμένεται να εκδώσει το Υπουργικό Συβούλιο, μετά τη δημοσίευση του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ώστε να αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση της εξαγγελίας της Κυβέρνησης.
Πριν τη δημοσιοποίηση του διατάγματος, το Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να προχωρήσει σε κοινοποίησή του στην Επιτροπή Άμυνας, ώστε να ενημερώσει για τα περιεχόμενα του, αφού τη δεδομένη στιγμή προκύπτουν κάποια ερωτηματικά ως προς τις πρόνοιες που θα διέπουν την εθελοντική στράτευση, όπως για παράδειγμα το ηλικιακό όριο.
Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν το ανώτατο ηλικιακό όριο θα είναι τα 26 έτη, όπως είχε αρχικά αναφερθεί ή κατά πόσον θα κατέλθει στα 24 χρόνια. Παράλληλα, προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα, όπως ο χρόνος της πρώτης κατάταξης, που είχε αρχικά καθοριστεί ο Οκτώβριος του 2025, ωστόσο δεν αποκλείεται εάν είναι όλα έτοιμα να αρχίσει ακόμη και νωρίτερα η κατάταξη των εθελοντριών.
Επιπρόσθετα, παρότι τα κίνητρα έχουν αναφερθεί από τον υπουργό Άμυνας τόσο ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας, όσο και προηγουμένως μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, εντούτοις αναμένεται να καθοριστούν από διάταγμα που θα δημοσιευθεί.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Πάλμας, από τα βασικά κίνητρα είναι η μοριοδότηση, δηλαδή όπως ισχύει με τους άνδρες, όταν γυναίκες που εξέτισαν τη θητεία τους, να μετρούν ως μόρια όταν θα ενταχθούν στο δημόσιο, ενώ θα μπορούν αυτόματα να ενταχθούν στο θεσμό του ΣΥΟΠ, αν το επιθυμούν.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας δεν είναι αρνητικός να κοινοποιήσει το διάταγμα στην Επιτροπή Άμυνας πριν το δημοσιεύσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρότι δεν είναι συνήθης διαδικασία να αποστέλνεται σε οποιαδήποτε Επιτροπή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι απολαβές γυναικών που θα κατατάσσονται εθελοντικά στην Ε.Φ, οι επιλογές στρατοπέδων και τι ισχύει με εφεδρεία
Χαρτογραφήθηκαν οι εγκαταστάσεις
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο έχει ήδη χαρτογραφήσει την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, ιδίως στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, αλλά και σε μονάδες που υπηρετούν γυναίκες ΣΥΟΠ, ώστε να έχει καταγεγραμμένες τις δυνατότητές και την επάρκεια χώρων, για όσες γυναίκες επιλέξουν να καταταχθούν.
Παράλληλα, θα τρέξουν οι διαδικασίες χαρτογράφησης και για άλλα στρατόπεδα, για να παρουσιαστούν έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετους χώρους διαμονής των εθελοντριών.
Σημειώνεται ότι οι γυναίκες δύναται να υπηρετούν μόνο εθελοντικά, εφόσον κριθούν ως ικανές κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σε αντίθεση με τους άρρενες πολίτες οι οποίοι εκπληρώνουν θητεία ακόμη και αν κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4).
Ο λόγος που εντάσσεται η συγκεκριμένη πρόνοια είναι διότι ο σκοπός του Νόμου είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.
Στο Νόμο που ψηφίστηκε, παρέχεται επίσης η δυνατότητα για εφεδρική υπηρεσία στις γυναίκες που θα εκπληρώνουν εθελοντική στρατιωτική θητεία, δεδομένου ότι τους ζητηθεί και αποδεχθούν την ένταξή τους στην εφεδρεία.
Σημειώνεται πως η εθελοντική στρατιωτική θητεία, η οποία έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, παρέχει τα αντίστοιχα ίδια αποτελέσματα και συνέπειες με την πραγματική θητεία. Στα έννομα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται η πίστωση μονάδων στις κοινωνικές ασφαλίσεις, καθώς και η πίστωση μονάδων για διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία και σε άλλες θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας.
Η εφεδρική υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά καθίσταται δυνητική και όχι υποχρεωτική τόσο για τις γυναίκες που εκπλήρωσαν εθελοντική στρατιωτική θητεία όσο και για τις γυναίκες που προσλαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά με σύμβαση ως οπλίτες.
Όσον αφορά στις απολαβές των εθελοντριών, όπως είχε αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας, ο Βασίλης Πάλμας, στη βάση της ισότητας των φύλων, οι απολαβές θα είναι οι ίδιες με τους κληρωτούς, που ανέρχονται 150 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
