Βλέπει ζεστά την προώθηση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων το Υφ. Καινοτομίας-Ξεκινά ενημέρωση οργανωμένων συνόλων
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 07 Απριλίου 2025

Μπορεί τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον από τους πολίτες για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής τους ταυτότητας, ωστόσο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Αντιθέτως, προχωρεί σε περαιτέρω ενέργειες ώστε το εργαλείο να διευκολύνει την καθημερινότητα σε πλήθος επαγγελματικών τομέων, ενώ στόχος είναι να συμβάλει και στην προσφορά επιπλέον υπηρεσιών από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.
Αν και η υποβολή αιτήσεων για την Εθνική Ηλεκτρονική Ταυτότητα (eID) ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο με στόχο την έκδοση 100.000 ταυτοτήτων, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί πλήρως. Το Υφυπουργείο σκοπεύει να ανατρέψει αυτή την τάση μέσω ενημερώσεων που προτίθεται να πραγματοποιήσει σε οργανωμένα επαγγελματικά σύνολα, ώστε να ενισχύσει τη χρήση της eID.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 10.000 αιτήσεις για ηλεκτρονική ταυτότητα, εκ των οποίων πάνω από 5.600 eIDs έχουν ήδη εκδοθεί. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας παρατηρείται στις ηλικίες 25-55, με το υψηλότερο ποσοστό να εντοπίζεται στις ηλικίες 35-44. Επιπλέον, οι πρώτες 100.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες επιχορηγούνται από το κράτος, εκ των οποίων οι 30.000 διατίθενται δωρεάν, ενώ για τις υπόλοιπες 70.000 το κόστος για τον πολίτη ανέρχεται στα 15 ευρώ.
Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η υπεύθυνη του Έργου των Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων, Κυριακή Πάντζιαρου, παραδέχθηκε ότι, ενώ τις πρώτες ημέρες υπήρξε αυξημένη ζήτηση, αυτή έχει μειωθεί στην παρούσα φάση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται. «Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εργαλείο, η ζήτηση του οποίου αναμένεται να αυξηθεί παράλληλα με τη διεύρυνση της χρήσης και των εφαρμογών του, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.
Επιπλέον, εξήγησε πως το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής προχωρεί σε ενέργειες όπως η επικοινωνία με επιχειρηματικές οργανώσεις, όπως ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, καθώς και στοχευμένα με επαγγελματικούς συνδέσμους, όπως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Τραπεζών, ΣΕΛΚ και ΕΤΕΚ, που αφορούν τομείς όπου η χρήση της eID μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή, όπως ο τραπεζικός κλάδος και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (δικηγόροι, λογιστές κ.ά.).
Όσον αφορά τις τράπεζες, συγκεκριμένα, σημείωσε, «εκτός από τη δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας για εσωτερικές συναλλαγές και συνεργασίες, θα μπορούν να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες μέσω της eID».
Τόνισε επίσης ότι θα διοργανωθούν ενημερωτικά σεμινάρια για τους φορείς αυτούς, όπου θα επεξηγηθεί η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας και η διαδικασία υποβολής αίτησης, καθώς και οι δυνατότητες για αξιοποίησή της για την περαιτέρω διευκόλυνση των εργασιών των ίδιων των οργανισμών και την περαιτέρω ψηφιοποίηση της σχέσης με τους πελάτες τους.
Η εφαρμογή στον δημόσιο τομέα και η επέκτασή της
Η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί ένα εξειδικευμένο εργαλείο και απαιτείται χρόνος για να κατανοήσουν οι πολίτες τη χρησιμότητα και την αξία της. Η αναγνώριση της αξίας της τόσο για τη διευκόλυνση του πολίτη όσο και για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας θα έρθει παράλληλα με την αύξηση των χρήσεών της.
Αναφορικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας στον δημόσιο τομέα, η κ. Πάντζιαρου υπενθύμισε ότι, στο παρόν στάδιο, έχει ενσωματωθεί στο σύστημα "Ιππόδαμος" για την υποβολή αιτήσεων και την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Σταδιακά, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα ενσωματωθεί και σε άλλα πληροφοριακά συστήματα, όπως εκείνα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και του Εφόρου Εταιρειών.
Μια δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Καινοτομίας αφορά τις υπηρεσίες οι αιτήσεις για τις οποίες θα μπορούν να υπογράφονται ηλεκτρονικά. Ήδη, ορισμένες αιτήσεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι διαθέσιμες σε μορφή PDF, επιτρέποντας στους πολίτες να τις συμπληρώνουν, να τις υπογράφουν ηλεκτρονικά και να τις αποστέλλουν μέσω email. Παρόμοια διαδικασία σχεδιάζεται και για άλλα τμήματα, όπως το Υφυπουργείο Πρόνοιας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών.
«Παράλληλα, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των κρατικών υπηρεσιών», είπε η κα Πάντζιαρου, «προωθείται μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία αιτήσεις και έντυπα που δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιηθεί θα μπορούν να υπογράφονται ηλεκτρονικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων που μπορούν να υπογράφονται ηλεκτρονικά και θα είναι προσβάσιμες μέσω του gov.cy, προς διευκόλυνση των πολιτών. Ήδη, πέραν των 21 αιτήσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι διαθέσιμες για ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα προστεθούν και άλλες υπηρεσίες από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών κ.ά.».
Επιπλέον, τόνισε πως όσο περισσότερες επιλογές χρήσης της ηλεκτρονικής υπογραφής προσφέρονται από το κράτος, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για την απόκτηση eID. «Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς όσο περισσότερες επιχειρήσεις ενσωματώνουν την ηλεκτρονική υπογραφή στις διαδικασίες τους, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για τους συναλλασσόμενους να διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα. Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση θα ωθήσει την αγορά να προσφέρει νέες λύσεις που αξιοποιούν το εργαλείο αυτό».
Τέλος, αναφερόμενη στον στόχο των 100.000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, η κ. Πάντζιαρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί μέσω των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί. Υπογράμμισε, δε, ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί ένα εργαλείο θεμελιώδες για την γενικότερη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, το οποίο δεν προορίζεται αποκλειστικά για τη χρήση σε δημόσιες υπηρεσίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Γύρισαν την πλάτη στην ηλεκτρονική ταυτότητα οι Κύπριοι-Μόλις δέκα χιλιάδες αιτήσεις σε δύο μήνες
- Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες ηλεκτρονικές ταυτότητες-Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες
- Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
