Κρατούν πάνω από τον... Καιάδα το Νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές-Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μια χρονιά

Την εμφάνισή τους στα αστυνομικά δελτία άρχισαν να κάνουν εδώ και μερικές εβδομάδες τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα, με τις κροτίδες και τις λαμπρατζιές να βρίσκονται όπως κάθε χρόνο στο επίκεντρο, σε όλες τις πόλεις, ωστόσο φέτος, παρότι υπολείπονται ακόμα δύο εβδομάδες μέχρι την Ανάσταση, ήρθαν στο προσκήνιο πολύ σοβαρά περιστατικά, που από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ανάμεσα σε άλλα, καταγράφηκε επίθεση με αεροβόλο από ομάδα ατόμων εναντίον νεαρού με φόντο λαμπρατζιά συγκεκριμένης περιοχής στη Λεμεσό, περιστατικά με ρίψεις κροτίδων και βεγγαλικών εναντίον οδηγού και λεωφορείων, επίσης στη Λεμεσό και αυτά είναι μόνο τα σοβαρότερα περιστατικά που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας για άλλη μια χρονιά οργή στην κοινωνία, η οποία εύλογα διερωτάται εάν οι Αρχές του κράτους μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση ή τουλάχιστον να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Δεδομένου ότι μέχρι το Πάσχα απομένουν άλλες δύο εβδομάδες, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πόσα άλλα παρόμοια περιστατικά θα σημειωθούν και πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε από το να θρηνήσουμε θύματα. Η Αστυνομία, πολλές φορές στο παρελθόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται παντού για να ελέγχει κάθε γειτονιά και κάθε δρόμο, ωστόσο κανείς δεν ζητά από τις Αρχές του κράτους να κάνουν κάτι τέτοιο. Εκείνο που απαιτούν όμως οι πολίτες, είναι να παραχωρούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Βουλή, όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται η Αστυνομία και κατ΄επέκταση οι Δήμοι, για να βελτιωθεί η κατάσταση που υφίσταται στους δρόμους και στις γειτονίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια πριν το Πάσχα.

Ένα τέτοιο εργαλείο, είναι το Νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, το οποίο, όπως είχε αναφερθεί το 2023, θα ήταν έτοιμο το 2024 για να τεθεί σε εφαρμογή και σε αυτό θα προνοούνταν αυστηρές ποινές, ενώ την αποκλειστική αρμοδιότητα για το έθιμο θα την είχαν οι Δήμοι. Παρόλα αυτά, καταλήξαμε λίγες μέρες πριν το Πάσχα του 2025 και δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για ψήφιση του από τη Βουλή.

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών προέκυψαν αντιδράσεις για κάποιες πρόνοιες του Νομοσχεδίου, οι οποίες τελικά κάμφθηκαν, με αποτέλεσμα στις 21 Μαρτίου να προκύψει συμφωνία επί των βασικών αρχών του και στη συνέχεια αποφασίστηκε να κατατεθούν οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, πριν οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον της Βουλής.

Παρότι τόσο η Ένωση Δήμων, όσο και η Ένωση Κοινοτήτων κατέθεσαν τις απόψεις τους για το Νομοσχέδιο, εντούτοις το Υπουργείο δεν το κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της ερχόμενης Τετάρτης.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν το Υπουργείο προχωρήσει στην κατάθεσή του μέχρι το βράδυ της Τρίτης, τότε η Επιτροπή προτίθεται να αναθεωρήσει την ημερήσια διάταξή της και να θέσει το θέμα για συζήτηση, ώστε να προωθηθεί τάχιστα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, εάν και εφόσον τελικά καταλήξουν σε συμφωνία όλες οι πλευρές.

Το χρονοδιάγραμμα πιέζει ασφυκτικά και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μια χρονιά, αφού σε περίπτωση που το Νομοσχέδιο δεν οδηγηθεί στην επόμενη Ολομέλεια, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι η τελευταία πριν το Πάσχα, θα αφεθεί για την επόμενη χρονιά, καθότι το συγκεκριμένο έθιμο δεν επηρεάζει άλλες χρονικές περιόδους του έτους.

Ουσιαστικά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε μια προσπάθεια πριν από δύο χρόνια για να ρυθμίσει ένα θέμα που άπαντες παραδέχονται ότι χρήζει διορθώσεων, ωστόσο οι χειρισμοί που έγιναν φέρνουν την κατάσταση στο παρά ένα για να χαθεί και το 2025 ο στόχος που τέθηκε.

Ως εκ τούτου, ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι είναι εάν θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα και να προχωρήσουν με τομές για να βελτιώσουν την ισχύουσα κατάσταση ή εάν το θέμα θα επαναφέρεται κάποιους μήνες πριν από κάθε Πάσχα, ανάβοντας... φωτιές και στη συνέχεια θα σβήνει, λόγω χαμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Στο τέλος, εάν συμβεί το μοιραίο σε κάποια λαμπρατζιά, θα αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις για τις ευθύνες, αφού όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή, το κράτος δεν λειτουργεί προληπτικά για ορισμένα θέματα, παρά μόνο εκ των υστέρων όταν θρηνήσουμε θύματα ή καταγραφούν πολύ σοβαροί τραυματισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άγνωστοι επιτέθηκαν και κτύπησαν 16χρονο στη Λεμεσό-Βρισκόταν σε χωράφι δίπλα από Εκκλησία
Χειροπέδες σε 23χρονο έξω από το γήπεδο της Πάφου-Ήταν φορτωμένος με κροτίδες
Οδικές εργασίες σε αυτοκινητόδρομους και αστικές περιοχές
Νέα σύλληψη για τη ληστεία περιπτέρου στη Λάρνακα-Απείλησαν τον ιδιοκτήτη επειδή έκανε καταγγελία στην Αστυνομία
Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού-Αυξημένη τροχαία κίνηση
Ένας ο δράστης που τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό σε αποθήκη στη Λάρνακα-Καταγράφηκε από CCTV
Κακόβουλη ενέργεια η φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στη Λάρνακα
Ανήλικοι τραυμάτισαν με μαχαίρι 18χρονο στην επαρχία Αμμοχώστου έπειτα από διαπληκτισμό-Χειροπέδες σε 17χρονο
Αλλοδαπός στον Πρωταρά χτύπησε γυναίκα στο κεφάλι με μπουκάλι μπροστά στα μάτια του παιδιού της
Πέραν των 750 οι αιτήσεις ασύλου το πρώτο τρίμηνο του 2025-Στις 3.600 οι αναχωρήσεις μεταναστών