Χαμηλά αντανακλαστικά και επικρίσεις φέρνουν διοικητικές έρευνες με τη σέσουλα-Σε τέσσερις μήνες... πέντε

Ο όρος διοικητική έρευνα έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας τους τελευταίους μήνες, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ έχουν διαταχθεί πέντε τέτοιας φύσεως έρευνες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, με τις πλείστες εξ' αυτών, τρεις στο σύνολο, να αφορούν την Αστυνομία, μια το υπουργείο Μεταφορών και μία, η πιο πρόσφατη, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Ωστόσο, αν ανατρέξει κανείς πιο πίσω και πριν τον «απολογισμό» για τους πρώτους μήνες του έτους, θα διαπιστώσει πως οι διοικητικές έρευνες είναι ουκ ολίγες, το αποτέλεσμα των οποίων βέβαια σε πολλές περιπτώσεις, παραμένει στα αζήτητα.

Δύο είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των πέντε διοικητικών ερευνών που διατάχθηκαν στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Το πρώτο αφορά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε μέχρι οι αρμόδιοι να λάβουν τις αποφάσεις για να προχωρήσουν στην διερεύνηση μιας υπόθεσης, γεγονός που οδηγεί κάποιους σε συνειρμούς ότι οι καθυστερημένες αποφάσεις που λήφθηκαν συνδέονται με τις σφοδρές επικρίσεις που ακολούθησαν μιας υπόθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τα χαμηλά αντανακλαστικά που επέδειξαν οι λειτουργοί των υπηρεσιών, οι οποίοι δεν έδρασαν προληπτικά, αλλά κατόπιν εορτής.

Σημειώνεται πως η διοικητική έρευνα, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, «διεξάγεται πολλές φορές από μέρους της Διοίκησης και αποτελεί έρευνα η οποία αποσκοπεί στο να διασαφηνισθούν τα γεγονότα και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ένα συμβάν». Από τη διοικητική έρευνα μπορεί να προκύψουν πειθαρχικά αδικήματα ή ακόμα και ενδεχόμενα ποινικά, που για να στοιχειοθετηθούν, θα πρέπει να διεξαχθεί αστυνομική έρευνα.

Η τελευταία χρονικά διοικητική έρευνα που διατάχθηκε, αφορούσε την υπό διερεύνηση υπόθεση κακοποίησης πέντε παιδιών από τους γονείς τους στη Λάρνακα, που αποκαλύφθηκε από Πέμπτη 27 Μαρτίου.

Για έξι ολόκληρες μέρες, ασκήθηκε δριμεία κριτική στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση, οι οποίες παραδέχθηκαν πως γνώριζαν για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, αλλά όχι για την σεξουαλική κακοποίηση. Μάλιστα, δικαιολόγησαν την άγνοια τους στο γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά ενώπιον τους, δηλαδή περίμεναν τα παιδιά να μιλήσουν μπροστά στους γονείς τους, τους οποίους επισκέπτονταν οι λειτουργοί.

Ο τρόπος που επιχείρησαν να υπεραμυνθούν των ενεργειών τους οι ΥΚΕ, δημιούργησε συνθήκες για ακόμα πιο έντονες επικρίσεις, που σε συνδυασμό με την παραλαβή της έκθεσης από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, διατάχθηκε η διοικητική έρευνα, έστω και καθυστερημένα, αφού θα μπορούσε να λεχθεί πως η Υφυπουργός θα έπρεπε να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, αφενός για να εντοπιστούν πιθανά κενά και αφετέρου, σε αντίθετη περίπτωση, να διαπιστώσει πως έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν, χωρίς να προκύπτουν γκρίζα σημεία.

Τα πέντε παιδιά περίμεναν χρόνια για να καταφέρουν να σπάσουν τη σιωπή τους και να περιγράψουν τις συνθήκες διαβίωσής τους κι όταν κατάφεραν να διαλύσουν τα δεσμά που τους κρατούσαν, το κράτος σφύριξε και πάλι αδιάφορα για έξι ολόκληρα 24ωρα, μέχρι να πάρει τελικά την απόφαση να διερευνήσει, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν οποιεσδήποτε παραλείψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις έντονες επικρίσεις διατάχθηκε διοικητική έρευνα για τους χειρισμούς των ΥΚΕ στην υπόθεση κακοποίησης των πέντε παιδιών

Για τους ΤΑΚΑΤΑ η πρώτη διοικητική

Μπορεί η Αστυνομία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις διοικητικές έρευνες, ωστόσο όπως η τελευταία, έτσι και η πρώτη που διατάχθηκε, από την αρχή του έτους, ανήκει σε άλλη υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Μεταφορών και σχετίζεται με το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ.

Στην περίπτωση των ΤΑΚΑΤΑ, η αναλγησία των εκάστοτε αρμοδίων πληρώθηκε με βαρύ τίμημα, αφού έχασαν τη ζωή τους δύο νέοι άνθρωποι και άλλος ένας τραυματίστηκε βαριά, ενώ χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια έως ότου μπουν οι σωστές βάσεις και αρχίσει εις βάθος έρευνα για διαλεύκανση του σκανδάλου.

Η διοικητική έρευνα που διενήργησε αρμόδιος από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών παραδόθηκε στην Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, για να διερευνήσει τυχόν λάθη, αστοχίες και εσφαλμένες αποφάσεις όλων όσων διαχειρίστηκαν το θέμα των ΤΑΚΑΤΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια, από απλούς λειτουργούς μέχρι διευθυντές και υπουργούς.

Δυστυχώς για να αντιληφθεί κάποιος τα ενδεχόμενα σφάλματα, έπρεπε να χαθούν δύο ανθρώπινες ζωές, ενώ χρειάστηκε να επέμβει η Βουλή, ασκώντας τις ανάλογες πιέσεις, μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές ελαττωματικών αερόσακων και για πλήρη διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσαν οι πρώτοι πέντε μάρτυρες για ΤΑΚΑΤΑ-Καταγγελίες για κενά και αναλγησία στις ανακλήσεις

Τρίλιζα της Αστυνομίας σε διοικητικές έρευνες

Η Αστυνομία διέταξε συνολικά τρεις διοικητικές έρευνες για την ίδια χρονική περίοδο, εκ των οποίων η μια πιθανότατα να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν δημοσιεύθηκαν, η δεύτερη ολοκληρώνεται στις 7 Απριλίου, ενώ η τρίτη θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Η διοικητική έρευνα που διατάχθηκε για τα έκτροπα στο στάδιο Νίκος Σολωμονίδης, στη Λεμεσό, στις 3 Ιανουαρίου, ήταν αποτέλεσμα των σφοδρών επικρίσεων που δέχθηκε η Αστυνομία από το προηγούμενο βράδυ, όταν οπαδοί του Απόλλωνα εισέβαλαν στο κλειστό γήπεδο της ΑΕΛ.

Οι επικρίσεις προήλθαν από τον πρόεδρο της ΑΕΛ, που κατήγγειλε ότι είχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη εισβολή των οπαδών του Απόλλωνα στο κλειστό της ΑΕΛ, τις οποίες διαβίβασαν στις Αρχές, ωστόσο δεν έπραξαν οτιδήποτε, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, για να τους αποτρέψουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που πολλές φορές στο παρελθόν τόνισε ότι δεν επεμβαίνει σε επιχειρησιακά θέματα, διέταξε διοικητική έρευνα, για να διαφανούν τυχόν λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς της Αστυνομίας. Παρότι έχουν παρέλθει ήδη τρεις μήνες από την αρχή της έρευνας, εντούτοις δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές για το αποτέλεσμα της.

Ακολούθησε η δεύτερη διοικητική έρευνα που σχετιζόταν με την Αστυνομία από τον υπαρχηγό της Δύναμης και η οποία αφορούσε καταγγελία γυναίκας, ότι μετέβη τον Φεβρουάριο σε αστυνομικό σταθμό για να καταγγείλει κακοποίηση του 13μηνου βρέφους της, αλλά, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της δεν της έδωσαν τη δέουσα προσοχή, ούτε της έλαβαν κατάθεση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, οι επικρίσεις κατά της Αστυνομίας ήταν έντονες και τελικά στις 7 Μαρτίου διατάχθηκε η διοικητική έρευνα, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Στις 3 Απριλίου, η Αστυνομία ενημέρωσε ότι από την έρευνα που διεξήγαγε στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα που αφορούν αμέλεια για την ιδιοκτήτρια του νηπιαγωγείου, ενώ η διοικητική έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι εντοπίζονται αδικήματα στην ιδιοκτήτρια, ενδεχομένως να προοιωνίζει πως και η διοικητική έρευνα θα εντοπίζει πιθανά πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος μέλους ή μελών της Δύναμης. Το κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ολοκληρώνεται η έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διοικητική έρευνα διέταξε ο Υπαρχηγός για τους χειρισμούς της Αστυνομίας για τον τραυματισμό βρέφους

Η τρίτη διοικητική έρευνα της Αστυνομίας αφορούσε την διαμαρτυρία των κυνηγών, που έλαβε χώρα πριν δύο περίπου εβδομάδες στον αυτοκινητόδρομο και είχε παραλύσει το οδικό δίκτυο από και προς τη Λεμεσό. Οι Αρχές δεν επενέβησαν για να λύσουν το ζήτημα, αλλά ούτε λειτούργησαν προληπτικά για να μην οδηγηθούμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επεμβαίνει και να συναινεί ώστε να συναντήσει τους κυνηγούς, όπως ήταν και το αίτημά τους, με απώτερο σκοπό να λήξει η διαμαρτυρία και να ανοίξει ο δρόμος για την τροχαία κίνηση.

Την επόμενη μέρα της διαμαρτυρίας, η Αστυνομία δέχθηκε σφοδρά πυρά για τη στάση της, ενώ το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή Νομικών, με τον Αρχηγό της Δύναμης, Θεμιστό Αρναούτη να ανακοινώνει την έναρξη διοικητικής έρευνας, με οδηγίες και πάλι του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ουσιαστικά πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Η στάση των Αρχών καταδεικνύει ότι και πάλι λειτούργησε ετεροχρονισμένα, αφού παρήλθαν τρεις ολόκληρες μέρες μέχρι να ανακοινωθεί η έναρξη της διοικητικής, την οποία η Αστυνομία είχε προαποφασίσει από τις 25 Μαρτίου, όταν παρέλαβε την έκθεση του αστυνομικού διευθυντή Λάρνακας.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, φανερώνονται τα χαμηλά αντανακλαστικά που έχουν οι αρμόδιοι, οι οποίοι αναζητούν ετεροχρονισμένα ευθύνες για ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προληπτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέταξε διοικητική και ποινική έρευνα ο Αρχηγός για τη διαμαρτυρία κυνηγών-Πυρά σε Αρναούτη και Χαρτσιώτη για φίμωση Βουλής

Δειτε Επισης

Άγνωστοι επιτέθηκαν και κτύπησαν 16χρονο στη Λεμεσό-Βρισκόταν σε χωράφι δίπλα από Εκκλησία
Χειροπέδες σε 23χρονο έξω από το γήπεδο της Πάφου-Ήταν φορτωμένος με κροτίδες
Οδικές εργασίες σε αυτοκινητόδρομους και αστικές περιοχές
Νέα σύλληψη για τη ληστεία περιπτέρου στη Λάρνακα-Απείλησαν τον ιδιοκτήτη επειδή έκανε καταγγελία στην Αστυνομία
Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού-Αυξημένη τροχαία κίνηση
Ένας ο δράστης που τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό σε αποθήκη στη Λάρνακα-Καταγράφηκε από CCTV
Κακόβουλη ενέργεια η φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στη Λάρνακα
Ανήλικοι τραυμάτισαν με μαχαίρι 18χρονο στην επαρχία Αμμοχώστου έπειτα από διαπληκτισμό-Χειροπέδες σε 17χρονο
Αλλοδαπός στον Πρωταρά χτύπησε γυναίκα στο κεφάλι με μπουκάλι μπροστά στα μάτια του παιδιού της
Πέραν των 750 οι αιτήσεις ασύλου το πρώτο τρίμηνο του 2025-Στις 3.600 οι αναχωρήσεις μεταναστών